Radikal i en menneskealder

Den stille Nils Sjøberg fra De Radikale blev barselsvikar i Folketinget i den mest dramatiske periode siden Anden Verdenskrig. Den 4. august fylder han 60 år.

Nils Sjøberg har vist sit værd under coronakrisen og genopstiller til Folketinget.Foto: Claus Fisker / Scanpix
Foto: Claus Fisker / Scanpix

Udgivet Opdateret

Nils Sjøberg fra Kolding, der tirsdag den 4. august fylder 60 år, har været radikal i en menneskealder.

Første gang han kom i partiets hovedbestyrelse, var partilederen en nyvalgt Marianne Jelved, Poul Schlüter (K) var statsminister og “The Julekalender” blev vist for første gang.

Artiklen fortsætter under videoen.

Sideløbende med sit job som blandt andet erhvervsjournalist, seminarielærer, informationschef og siden 2016 redaktør for Magasinet Sundhed har Sjøberg været dybt engageret i sit parti.

Ud over en række tillidsposter højt i partiet har han udgivet bogen “Tilbage Til Rødderne: Om Radikale Venstres værdier” i 2008.

Dramatisk barselsvikariatet

I 2019 stillede han op til Folketinget i Sydjyllands Storkreds, men hans 1411 stemmer var ikke nok til at få ham ind.

Da Lotte Rod, der blev valgt for partiet, skulle på barsel i starten af september, kunne Nils Sjøberg dog alligevel gå op ad Christiansborgs store trappe, underskrive Grundloven og tage plads blandt de andre 178 folkevalgte fra Rigsfællesskabet.

Barselsvikariatet, der sluttede med udgangen af juli, skulle vise sig at være dramatisk. Coronavirusset kom til Danmark og udløste det mest tumultariske og usædvanlige forår i dansk politik i nyere tid.

Kæmpede for sin mærkesag

Under krisen har Nils Sjøberg bestridt posten som ældreordfører og ikke mindst kæmpet for en af sine helt store mærkesager: en så åben grænse som muligt til Tyskland.

Det vikarierende folketingsmedlem gik så langt, som den 4. juni at indkalde justitsminister Nick Hækkerup (S) til samråd om, hvornår grænsen ville blive åbnet yderligere.

Sideløbende har han også arbejdet for at fremme blandt andet Als-Fyn Broen.

Genopstiller

Til næste folketingsvalg kan Nils Sjøberg igen forsøge at vinde sit eget sæde i Folketinget for partiet i Sydjyllands Storkreds.
Den 22. juni nikkede Radikale Venstre Sønderborg nemlig ja til endnu en opstilling.

– På baggrund af Nils Sjøbergs ihærdige indsats for vores region var det en enig generalforsamling, der genvalgte Nils Sjøberg som folketingskandidat for Radikale Venstre i Sønderborg, sagde lokalformand Anders Dohn Sonne ifølge jv.dk.

Powered by Labrador CMS