Pia stopper: Det har flere gjort før hende

Pia Kjærsgaard (DF) fortsætter ikke som formand for Folketinget. Det står klart en uges tid før, spørgsmålet skulle besvares endeligt.

Pia Kjærsgaard (DF) var formand for Folketinget fra 2015 til 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Pia Kjærsgaard (DF) var formand for Folketinget fra 2015 til 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
Udgivet Opdateret

Folketinget skal have ny formand. Det står klart, efter at den nuværende formand, Pia Kjærsgaard (DF), har annonceret sin afsked. Det sker på Facebook.

– Efter folketingsvalget er der flere, der har spurgt, om jeg fortsætter som Folketingets Formand. Det gør jeg ikke. Magten er skiftet, skriver Pia Kjærsgaard.

Ifølge Ritzau har det været klart, at Pia Kjærsgaards dage som formand var talte, siden blå blok tabte valget 5. juni. Ritzau skriver, at flere partier i rød blok har ønsket en ny formand, fordi Pia Kjærsgaard ikke agerer som en samlende figur.

Du kan i galleriet til denne artikel se, hvem der var formand for Folketinget i en del af årene før Pia Kjærsgaard. 

Newsbreak.dk har også tidligere omtalt muligheden for, at Pia Kjærsgaard i fremtiden skulle være formand for Folketinget. Det skete, da eksperter fra DR Nyheder og Ekstra Bladet virkede ganske enige om, at Pia Kjærsgaard var færdig.

– Det er tæt på et umuligt scenarie, at Pia Kjærsgaard får lov til at blive siddende på den post, efter onsdagens valgresultat, sagde DR’s politiske korrespondent Uffe Tang til DR Nyheder. 

Uffe Tang henviste dengang til, at Dansk Folkeparti, og blå blok, gik tilbage ved folketingsvalget, men det var, og er, vigtigt at nævne, at Pia Kjærsgaard ikke var tvunget til at gå af.

Traditioner er ikke eviggyldige

Posten som formand for Folketinget uddeles, ifølge Ekstra Bladet, 20. juni, og formanden har historisk set haft mulighed for at genoptage posten efter et folketingsvalg, uanset udfaldet.

– Der har været tradition for at lade Folketingets formand sidde, men den tradition har altså været baseret på, at den siddende formand har hele Folketingets tillid og opbakning, og det gør sig ikke gældende for Pia Kjærsgaard, sagde Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup, til Ekstra Bladet.

Pia Kjærsgaard skriver selv på Facebook, at hun har været glad for jobbet som formand i de forgangne fire år.

– Vi skal alle være stolte af vores velfungerende folkestyre. Nu er jeg tilbage i Dansk Folkepartis folketingsgruppe, og jeg ser frem til at komme i gang med det politiske arbejde. Der er nok at gå i gang med, skriver Pia Kjærsgaard på Facebook.

Powered by Labrador CMS