Pia Kjærsgaard om prins Henrik: – En verdensmand er gået bort

Danmarks folkevalgte har holdt et minuts stilhed til ære for prins Henrik, som bisættes tirsdag. Folketingets formand havde svært ved at holde tårerne tilbage under sin tale på Christiansborg.

Udgivet Opdateret

– En sand verdensmand er gået bort, og vi sørger alle over tabet af det kærlige, generøse og åndrige menneske, han var, og hvis lige man skal lede længe efter.

Det sagde Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), i sin mindetale tirsdag i Folketingssalen til ære for prins Henrik.

Prinsens bisættes tirsdag i en ceremoni, der begynder klokken 11. Gæsterne er begyndt at ankomme til bisættelsen.

Ved mindehøjtideligheden i Folketinget læste statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et officielt brev – et såkaldt reskript – op fra dronning Margrethe.

Kærligheden mellem de to

I sin tale kom Pia Kjærsgaard ind på kærligheden mellem prins Henrik og dronningen.

– Hans største og fremmeste kald i Danmark har dog været som trofast støtte for sin hustru og dronning. Man skal ikke langt ind på siderne af hans digtsamlinger, før man fuldstændig betages af hans uforbeholdne og udtryksfulde kærlighed til sin hustru og livsven, fortalte Kjærsgaard, der havde svært ved at holde tårerne tilbage undervejs i talen.

– Og hvis det ovenikøbet er en af de digtsamlinger, som dronningen har illustreret, så har man det fineste bevis på, hvilken støtte og berigelse de to ægtefæller har været for hinanden i kunsten og i kærligheden.

Har sagt “tak” i al offentlighed

Dronning Margrethe har ved flere lejligheder offentligt takket prinsen for hans store støtte og inspiration.

– Den beundringsværdige og engagerede tilgang, som dronningen har til sin livsopgave, har hun altid givet prinsen en stor andel i, fortalte Kjærsgaard.

Netop det har danskerne kunnet se og mærke, mener Kjærsgaard.

Et smerteligt tab

– Verden har mistet en af sine store personligheder. Det er et smerteligt tab og en stor sorg for familien og vennerne. Det er et smerteligt tab og en stor sorg for os alle sammen.

– På hele Folketingets vegne sender jeg min dybeste medfølelse og kondolence til Hendes Majestæt Dronningen og hele den kongelige familie. Æret være prins Henriks minde, sagde Kjærsgaard.

Efter talen holdt de folkevalgte et minuts stilhed til ære for prins Henrik.

Deltager også i bisættelsen

Både Pia Kjærsgaard og Løkke deltager ved prins Henriks bisættelse i Christiansborg Slotskirke, der indledes klokken 11 tirsdag den 20. februiar 2018.

Prinsen døde 13. februar på Fredensborg Slot, og siden er det strømmet ind med mindeord over den franskfødte prins, der blev 83 år.

Der blev efterfølgende erklæret en måneds hofsorg.

Skal bære mørkt tøj

Det betyder, at kongefamilien og hoffet frem til 14. marts bærer mørkt tøj og afstår fra selskabelige eller underholdende arrangementer. Personale i uniform bærer sørgebind.

Siden onsdag i sidste uge er der blevet flaget på halv hver dag på samtlige statsbygninger og statsskibe.

Efter bisættelsen tirsdag bliver der flaget på hel indtil solnedgang.

Kongehuset har delt et foto

19.356 har i løbet af weekenden og mandag besøgt prinsens båre på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke.

— — —

Kongehuset har på sin Facebook-profil tirsdag formiddag delt dette foto inde fra kirken (artiklen fortsætter under opslaget):

SÅDAN FOREGÅR PRINS HENRIKS BISÆTTELSE:

Erik Norman Svendsen, kongelig konfessionarius, vil stå for prins Henriks bisættelse, der finder sted tirsdag.

* Bisættelsen finder sted i Christiansborg Slotskirke.

* Gæsterne ankommer til kirken klokken 10.30. Et kvarter senere ankommer kongefamilien. Selve ceremonien begynder klokken 11. Klokken 11.45 ventes ceremonien at slutte. Gæsterne vil forlade kirken klokken 12.

* Tre forskellige kor vil synge i kirken. Det er Københavns Drengekor, Det Kongelige Kantori og Holmens Kantori.

* Bisættelsen afsluttes med jordpåkastelse.

* Ti officerer fra Den Kongelige Livgarde bærer båren fra kirken til rustvognen, hvorefter rustvognen kører væk.

* Når den kirkelige ceremoni er afsluttet, vil der være en privat sammenkomst for kongefamilien og gæsterne på Amalienborg.

* Omtrent 60 personer er indbudt til bisættelsen. De 60 tæller kongefamilien, repræsentanter fra prins Henriks franske familie, repræsentanter fra det officielle Danmark og folk fra hoffet.

* Bisættelsen er ikke en statsbegravelse og af mindre karakter. Omkring 200 venner, gudbørn, protektioner og andre var derfor indbudt til en særlig mindehøjtidelighed mandag i slotskirken, hvor prinsen har ligget på castrum doloris siden fredag.

Kilde: Kongehuset/Ritzau

Powered by Labrador CMS