På Margrethes opfordring

Instruktøren Peter Flinth allierede sig med sin gamle kammerat, verdensstjernen Nikolaj Coster-Waldau, i filmatiseringen af et stykke isnende danmarkshistorie

Nikolaj Coster-Waldau spiller hovedrollen og er også manuskriptforfatter og producer på overlevelsesfilmen 'Against the Ice', som hans gamle kammeret, filminstruktøren Peter Flinth, har stået bag kammeraet på. De to kender hinanden helt tilbage fra kortfilmen 'Requiem', som førte til castingen på Nikolaj Coster-Waldaus danske gennembrudsfilm, 'Nattevagten'. (Arkivfoto).
Nikolaj Coster-Waldau spiller hovedrollen og er også manuskriptforfatter og producer på overlevelsesfilmen "Against the Ice", som hans gamle kammeret, filminstruktøren Peter Flinth, har stået bag kammeraet på. De to kender hinanden helt tilbage fra kortfilmen "Requiem", som førte til castingen på Nikolaj Coster-Waldaus danske gennembrudsfilm, "Nattevagten". (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Da filminstruktøren Peter Flinth arbejdede sammen med skuespillerinden Ghita Nørby og dronning Margrethe om filmatiseringen af H. C. Andersens eventyr "De vilde svaner" tilbage i 2009, foreslog majestæten ham at læse "Farlig tomandsfærd" af polarforskeren Ejnar Mikkelsen.

Det blev begyndelsen på filmatiseringen af det isnende stykke danmarkshistorie, som under titlen "Against the Ice" får premiere på Netflix den 2. marts med den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen.

- Man kan godt sige, at det er Hendes Majestæt, der har sat det i gang. Hun mente, at der kunne blive en glimrende film ud af bogen, fortæller Peter Flinth.

- Da jeg læste "Farlig tomandsfærd", blev jeg fuldstændig grebet og tænkte: Her er en historie, som ikke særligt mange kender, og som fortjener at blive fortalt. Og så sendte jeg bogen til Nikolaj Coster-Waldau.

'Against the Ice'

Bogen er blevet til filmen "Against the Ice", som er baseret på Ejnar Mikkelsens øjenvidneberetning om hans mission for at modbevise amerikanernes krav på det nordøstlige Grønland for derefter at finde sig efterladt alene tilbage på den enorme ø med sin unge, uerfarne makker, Iver Iversen - i kamp mod naturens kræfter, sulten og et voksende vanvid.

Kun hvis de stod sammen, ville de overleve strabadserne.

- Jeg må sige, at jeg er dybt imponeret over, hvordan Nikolaj er vokset som skuespiller, siden han blev verdenskendt i Danmark med "Nattevagten", siger Peter Flinth og fortsætter:

- Han kender hvert et lille udtryk og mestrer det fuldstændig. Han er en af de mest professionelle skuespillere, jeg har arbejdet med. Men frem for alt er han en god kammerat.

Deler første film-minde

Peter Flinth og Nikolaj Coster-Waldau kender hinanden helt tilbage fra begyndelsen af 90'erne. Dengang gik Peter Flinth på Den Danske Filmskole, mens Nikolaj Coster-Waldau studerede på Statens Teaterskole.

Nikolaj Coster-Waldaus allerførste film var Peter Flinths allerførste film - kortfilmen "Requiem". En præstation, som banede vejen til castingen på Ole Bornedals kultklassiker "Nattevagten", som blev Nikolaj Coster-Waldaus store gennembrud herhjemme.

En film, som Peter Flinth i øvrigt var instruktørassistent på.

Genforenet i 2020

I efteråret 2020 blev de to genforenet, da optagelserne til "Against the Ice" blev indledt.

- Det er en fordel, at man kender hinanden så godt. Men det har også krævet, at vi har måttet være enige om, at jeg er instruktøren, og Nikolaj er skuespilleren, inden vi gik ind på settet, og at man har respekt for hinandens forskellige roller under optagelserne.

- Det er jo klart, at der er nogle konflikter, valg og beslutninger, der skal tages undervejs, men den skabende proces har været ret fantastisk, understreger Peter Flinth.

Nikolaj Coster-Waldau har også været med til at skrive manuskriptet og producere filmen.

Enige om Grønland

Fra begyndelsen var de helt enige om, at så mange scener som overhovedet muligt skulle indspilles i Grønland.

Sammen med scenografen og fotografen gik Peter Flinth i Ejnar Mikkelsen og Iver Iversens fodspor langs Grønlands nordøstkyst.

- Pludselig at stå i den hytte, de byggede af det fastfrosne skibsvrag, var ret vildt. Alting stod, som da de forlod stedet for 100 år siden. Der besluttede vi, at skuespillerne skulle være ude i elementerne - på isen, i snelandskabet og ude i ødemarken, fortæller Peter Flinth og fortsætter:

- Det skabte selvfølgelig store forhindringer, for ligesom Mikkelsen og Iversen var vi fuldstændig underlagt naturens nåde. Men det smitter af på skuespillet, og det mærker man i billederne.

Peter Flinth fik sin gamle kammerat fra studietiden, den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau, med ombord ambitionen om at filmatisere polarforskeren Ejnar Mikkelsens øjenvidneberetning 'Farlig tomandsfærd'. Selvfølgelig er det et plus, at Nikolaj kender til Grønland (Nikolaj Coster-Waldau er gift med den grønlandskfødte sanger- og skuespillerinde Nukâka Coster-Waldau, red.), og at det ikke er en helt fremmed verden for ham. Men det var historien, dramaet mellem de to mænd, og den mission, der tændte ham, fortæller Peter Flinth. (Arkivfoto).
Peter Flinth fik sin gamle kammerat fra studietiden, den danske verdensstjerne Nikolaj Coster-Waldau, med ombord ambitionen om at filmatisere polarforskeren Ejnar Mikkelsens øjenvidneberetning "Farlig tomandsfærd". Selvfølgelig er det et plus, at Nikolaj kender til Grønland (Nikolaj Coster-Waldau er gift med den grønlandskfødte sanger- og skuespillerinde Nukâka Coster-Waldau, red.), og at det ikke er en helt fremmed verden for ham. Men det var historien, dramaet mellem de to mænd, og den mission, der tændte ham, fortæller Peter Flinth. (Arkivfoto).

Voldsom storm

Nogle dage sneede det så kraftigt, at de end ikke kunne se en hånd for sig. Bare at få kameraet til at køre, når det var minus 27 graders frost, var en udfordring.

En dag ramte en storm så voldsom, at firhjulstrækkere kom filmholdet til undsætning og evakuerede dem ned fra en gletsjer, i frygt for at de bogstaveligt talt ville blæse væk.

De blev samlet i en hytte og råbt op en efter en for at sikre, at ingen var forsvundet i stormen.

- Grønland er jo nærmest en karakter i filmen i sig selv - de store naturvidder og fuldstændig fantastiske scenerier, som også står i kontrast til, hvor ubarmhjertig naturen er, når den slår til.

- Men det, der var helt specielt og unikt, var, at venskabshistorien mellem Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen virkelig også har været afspejlet i det venskab, Nikolaj og jeg har. Vi skulle klare denne her film - sammen, siger Peter Flinth.

"Against the Ice" får premiere på Netflix den 2. marts.

Powered by Labrador CMS