Ny Robert-rekord: Dyrholm er dronningen af dansk film

Trine Dyrholm vandt søndag aften sin tiende Robert-pris. Hun får den for sin rolle i "Dronningen".

Udgivet Opdateret

Trine Dyrholm satte en tyk streg under sin position som en af landets dygtigste skuespillerinder, da hun søndag aften kunne gå på scenen og modtage en Robert-pris for sin hovedrolle i filmen “Dronningen”.

Artiklen fortsætter under videoen.

Det var nemlig intet mindre end Robert-statuette nummer ti for den garvede skuespillerinde.

Hun er dermed den mest vindende ved prisuddelingen, der har uddelt priser siden 1984.

– Tusind tak. Jeg er vildt glad. Jeg ved godt, jeg har nogle stykker i forvejen, men denne her film betyder så meget for mig, sagde Trine Dyrholm fra scenen.

Hun takkede også sine kolleger for, at de efter filmens premiere har overøset hende med søde beskeder og breve.

I galleriet øverst kan du se billeder fra den store fest.

Populær skuespillerinde

I “Dronningen” spiller Trine Dyrholm en kvinde, der sætter hele sin tilværelse på spil ved at indlede en affære med sin 17-årige stedsøn. Bag “Dronningen” står filminstruktør May el-Toukhy. Det er hendes blot anden spillefilm.

Robert-priserne bliver uddelt af Det Danske Filmakademi efter en afstemning blandt akademiets medlemmer, og de syntes, at Trine Dyrholm skulle belønnes endnu en gang.

To gange har Trine Dyrholm vundet en Robert for Årets Kvindelige Hovedrolle i en tv-serie, fem gange har hun vundet for Årets Kvindelige Hovedrolle i en spillefilm og tre gange har hun vundet for Årets Kvindelige Birolle.

Intens opgør

Der var lagt op til en spændende kamp mellem to af de mest anmelderroste danske film i 2019 ved Robert Prisen søndag aften.

Mens “Ser du månen, Daniel”, der er baseret på virkelige begivenheder, var nomineret til 14 priser, var May el-Toukhys “Dronningen” nomineret til 13.

Det blev “Dronningen”, der blev aftenens helt store vinder med ikke mindre end ni priser.

Aftenens største pris, Årets Danske Spillefilm, kunne holdet bag “Dronningen” hente statuetten for, men det var blot en af mange, der i løbet af prisuddelingen tilfaldt filmen, der har Trine Dyrholm i hovedrollen.

I “Dronningen” spiller hun en kvinde, der sætter hele sin tilværelse på spil ved at indlede en affære med sin 17-årige stedsøn.

Bag “Dronningen” står filminstruktør May el-Toukhy. Det er hendes blot anden spillefilm.

Stolt instruktør

“Dronningen” fik blandt andet prisen for Årets Originale Manuskript. Fra scenen lød det fra instruktøren May el-Toukhy:

– Vi er vanvittige glade og simpelthen så taknemmelige for at få prisen af jer, for I er det hårdeste publikum, vores kære kolleger, sagde hun.

Hun modtog også prisen for Årets Instruktør som den første kvinde nogensinde. Prisen for Årets Instruktør er blevet uddelt siden 2001.

Trine Dyrholm scorede desuden sin 10. Robert-pris for hovedrollen i filmen.

“Ser du månen, Daniel” blev belønnet med fire priser. Blandt andet kunne Esben Smed hente statuetten for Årets Mandlige Hovedrolle for sin portrættering af gidslet Daniel Rye.

Flere priser til DR-serier

På tv-fronten var der flere priser til DR’s dramaserie “Bedrag” sæson tre, der scorede prisen for Årets Tv-serie, mens Maria Rich fik prisen for Årets Kvindelige Hovedrolle for sin rolle som bankdame i tv-serien, og Jacob Lohmann fik prisen for Årets Mandlige Birolle.

Morten Hee Andersen tog prisen for Årets Mandlige Hovedrolle for hans arbejde med rollen som den psykopatiske Mike i DR-serien “Fred til lands”.

Makkerparret Wikke & Rasmussen blev belønnet med prisen for Årets Børne- og Ungdomsfilm for “Gooseboy”.

Robert-prisen er blevet uddelt af Danmarks Film Akademi siden 1984. Priserne uddeles efter afstemning blandt alle akademiets medlemmer. For at blive medlem er det et krav, at man arbejder i filmbranchen.

Powered by Labrador CMS