Morten vinder millioner for sin forskning

Dansker deler Nobelpris i kemi med amerikanske kolleger

Udgivet Opdateret

Danske Morten Meldal vinders ĂĄrets Nobelpris i kemi. Han deler prisen med amerikanerne Barry Sharpless og Carolyn Bertozzi.

Trioen modtager Nobelprisen for en mere funktionel form for kemi.

Morten Meldal er professor i kemi på Københavns Universitet.

Prisen tildeles for "udviklingen af klikkemi og bioortogonal kemi", oplyser Nobelkomitéen på et pressemøde på Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi i Stockholm.

Gør det svære enkelt 

Nobelprisen i kemi 2022 handler om at "gøre det svære enkelt", skriver Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi (KVA) i en pressemeddelelse. 

- Barry Sharpless og Morten Meldal har lagt grunden til en funktionel form for kemi – klikkemi – hvor molekylære byggesten hurtigt og effektivt snapper ind i hinanden. Carolyn Bertozzi har taget klikkemien til en ny dimension og bragt den ind i levende organismer, lyder det.

Nobelprisen betyder en kontant udbetaling pĂĄ ti millioner svenske kroner til vinderne. I Morten Meldals tilfælde skal han dele med sine to kolleger. 

Danske Morten Meldal er en af de tre prismodtagere.
Danske Morten Meldal er en af de tre prismodtagere.

Historien bag Nobelprisen

* I henhold til Alfred Nobels testamente blev Nobelstiftelsen oprettet i 1900 med en forvaltningskapital pĂĄ godt og vel 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over tre milliarder svenske kroner.

* Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank en pris i økonomi for at ære Alfred Nobels minde. Første uddeling var i 1969.

* Hver pris bestĂĄr af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og penge. Prissummen er pĂĄ ti millioner svenske kroner.

* Fra 1901-2019 er priserne uddelt 597 gange til 950 modtagere. Da nogle har modtaget prisen flere gange, vil det sige, at 923 personer og 27 organisationer har modtaget prisen. Heraf er 13 danskere.

* Nobelprisen blev oprettet på grundlag af opfinderen, videnskabsmanden, entreprenøren, skribenten og pacifisten Alfred Nobels testamente. Nobel er mest kendt for at have opfundet dynamitten.

* Modtagerne af de videnskabelige priser og litteraturprisen udvælges af Nobelpris-komitéerne i Stockholm, mens fredsprisen uddeles af Den Norske Nobelpriskomité, der nedsættes af Stortinget i Norge (da Alfred Nobel i sin tid skrev sit testamente, var Sverige og Norge i union).

Kilde: nobelprize.org, Ritzau
Powered by Labrador CMS