Mø knokler med meget andet end “bare” musikken

Den danske sangerinde knokler ikke kun med musikken, men også med sig selv. Og det er vigtigt, mener hun.

Sangerinden Mø knokler for sagen. (Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Torsdag blev sangerinden Karen Marie Ørsted, der hitter under kunstnernavnet Mø, hyldet på Smukfest, hvor hun sammen med Birthe Kjær modtog Polka Verner Legatet.

Dermed skriver hun sig ind i en lang række af modtagere, og det er hun stolt af.

– Det er en kæmpe ære, for det er en pris, der hylder forskelligheder og snørklede personligheder og mennesker i forskellige aldre, der gør forskellige ting. Så det er pissehamrende fedt at blive skrevet ind i den historie, det har jeg nærmest ikke fattet endnu, siger Mø.

– Og så at sidde der ved siden af Birthe Kjær, som jeg er vokset op med, og som bare er denne her dronning og seje kvinde. Jeg er meget rørstrømsk lige nu, fortæller sangerinden.

Mø arbejder hårdt

I motivationen, for hvorfor Mø og Birthe Kjær i år skulle modtage prisen, blev der lagt vægt på, at de er to hårdtarbejdende kvinder.

Siden hun debuterede som solist i 2013, har Mø ikke bare taget Danmark, men også udlandet med storm. Og det er hun da heller ikke kommet sovende til, siger hun.

– Jeg kommer ikke fra en familie med en baggrund i musikken, jeg kommer fra en ganske almindelig arbejderklassefamilie, så fra en tidlig alder, hvor jeg fandt ud af, at jeg ville være musiker, har jeg været nødt til at arbejde igennem, for jeg har ikke haft nogen vej ind.

– Jeg har sgu en god arbejdsmoral, men det er jo også, fordi jeg kan lide det, jeg laver. Jeg vil gerne fremad og skabe og kreere, det giver mig et kick simpelthen, siger hun.

Men det hårde arbejde er ikke bare lange nætter i studiet og massevis af koncerter, der skal spilles.

Hvad siger maven?

Også indvendigt skal der knokles.

– Man skal udvikle sig både som artist, men også som menneske. Det er en læringsproces, hvor man skal sørge for at have maven med, både når man tager personlige og kunstneriske valg, siger Mø, der godt kan mærke, at det ind i mellem kan være en udfordring.

– Jeg synes, det går op og ned. Nogle gange har man en periode, hvor det kan være svært at mærke sin mavefornemmelse, og det hele går lidt hurtigt, og der er mange mennesker omkring en, men det er så der, man skal lære at arbejde med sig selv.

Det er lidt af en hjertesag for sangerinden, der gerne vil minde om, hvor essentielt det er, at man passer på sig selv.

– Vi lever i en tid, hvor vi ser mange unge popstjerner, der har det psykisk ret hårdt. Og derfor er det også vigtigt at snakke om, at selvfølgelig skal man arbejde hårdt hver dag og “go get it” og alt det der, men allervigtigst er det, at man er i balance med sig selv og har det godt, siger Mø.

– For hvis man ikke er glad og ikke har det godt, så kan man ikke give noget godt videre. Det er så simpelt, at det, du giver ud, er det, du får tilbage. Og det, synes jeg, er vigtigt for unge og for den nye generation at tænke på. De skal fucking have det godt, siger hun.

Powered by Labrador CMS