Min store frygt

Tv-vært Christian Degn lider af stærkt nedsat sædkvalitet, som i mange år har pint ham

Udgivet Opdateret

Journalist og tv-vært Christian Degn havde to drømme. Den ene var at blive journalist, og den anden var at blive far.

Men da den 43-årige tv-vært ikke rigtig kunne få sidstnævnte til at lykkes, fandt han ud af noget, som han sidenhen kun har fortalt til sine nærmeste.

'

Christian lider af stærkt nedsat sædkvalitet, som han fortæller om det nye tv-program "Degn vil være far".

Meget ulykkelig

Idéen til programmet udspringer fra Christians oplevelser i en af de mest ulykkelige perioder i hans liv.

- Jeg ville aldrig have lyst til at tale om det her tidligere. Jeg var bange for at blive valgt fra af kvinder, hvis de nu hørte om min sædkvalitet, fortæller Christian Degn.

Han gik med store bekymringer om, hvad der dog skulle blive af ham, hvis ingen ville have ham, og det at blive far aldrig ville lykkes.

- Det gjorde ondt

- Jeg havde et billede i mit hoved af et familiestamtræ, hvor der stikker en vissen gren ud fra mit navn. Det sluttede bare der, siger Christian Degn.

- Det gjorde ondt. Jeg havde slet ikke lyst til at tænke tankerne til ende.

I programmet sætter Christian Degn fokus på følelsen af ikke at fungere som mand, og om, hvad han mener, er et tabu blandt mange danske mænd.

Maskulinitetstab

- For mig er der noget maskulinitetstab i det, for lige på det punkt har jeg nogle gange følt mig som mindre mand.

- For du skal jo bare kunne levere den ene, skide sædcelle, fortæller han.

Men ifølge Christian Degn handler det om meget mere end blot ham. Det handler om en hel generation, som har svært ved at få børn.

Kvinder mere åbne

Og mens tv-værten har læst og hørt om mange modige kvinder, som har talt åbent om deres fertilitetsproblemer, så har han ikke hørt så meget fra mændene.

- Jeg ved jo, hvor meget det har fyldt i mit liv, fortæller Christian Degn.

- Og jeg kan også se det på andre, som har kæmpet med at få børn. Kvinder og mænd. Om hvordan det fylder dem med bekymring, sorg, søvnløse nætter, mislykkede drømme og knuste parforhold.

Vigtigt at få snakket om

- Det er den mørke del af vores generations kærlighedshistorie. Det er den store skygge, mange slæber rundt med. Det er vigtigt at få snakket om, synes jeg.

Derfor besluttede den nu 43-årige tv-vært at sætte fokus på emnet i en tv-serie, der skulle tage udgangspunkt i ham selv.

Christian fik testet sin sædkvalitet første gang, da han og en daværende kæreste for flere år tilbage havde forsøgt at blive gravide i et stykke tid.

Der skete ikke noget

Der skete ikke rigtig noget, og både Christian og kæresten synes da også, at det var lidt mærkværdigt.

Men det barn skulle nu nok komme, blev de ved med at sige til hinanden.

- Så begyndte vi langsomt at tænkte på, om der var noget galt med en af os. Og det var der jo så også, fortæller han.

Christian var taget på Rigshospitalet, hvor han skulle have sin sæd testet.

- Jeg var problemet

Og lidt tid efter sad han på en bænk i park uden for hospitalet med svaret vidende om, at han var problemet.

- Jeg sad og gemte mig lidt for verdenen, helt ulykkelig, og havde lige ringet til min daværende kæreste.

- Jeg kan huske, at jeg havde rigtig svært ved at fortælle hende det. Jeg frygtede, at hun ville gå fra mig, og jeg frygtede, at jeg aldrig ville blive far.

Vennerne blev gravide

I samme periode kunne Christian se sine venner blive gravide, mens sandsynligheden og forhåbningen om, at han selv blev far, langsomt skrumpede.

- Det hele forekom mig ret tåget. Det var så redefinerende for mit liv. Uden jeg helt forstod det.

Årene gik, og Christian var single. Og hvad der så startede som et tv-program, der skulle handle om nedsat sædkvalitet, og tvivlen om, hvorvidt han nogensinde skulle blive far, tog så en helt uventet drejning.

Blev testet igen

For under optagelserne mødte han sit livs kærlighed, 31-årige Trine Johst Vammen, og de fandt hurtigt ud af, at det var dem, der skulle være sammen.

Derfor vendte Christian tilbage til Rigshospitalet for at få sin sædkvalitet testet igen.

- Da vi sidder på Rigshospitalet både Trine og jeg, får vi at vide, at min sædkvalitet er blevet dårligere end før, fortæller Christian Degn.

Sindssyg drejning

Men nogle gange er livet simpelthen for pudsigt, griner han.

For mens parret sidder der og modtager dårlige nyheder, så er Trine gravid, uden de ved det.

- At historien tog en så sindssyg drejning, at Vagn (parrets søn, red.) blev til i første hug, uden hjælp, er helt vanvittigt.

Burde ikke kunne lade sig gøre

- Altså det er mindre sandsynligt, end at vi havde vundet EM i '92, griner Christian Degn.

- Det burde simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Overlægen troede nærmest ikke på det, da han fik det at vide.

En dag ringede Trine til Christian en tidlig morgen og lød helt febrilsk i telefonen.

Skal fokus på emnet

- Hun havde sagt, at hun ville tage en graviditetstest dagen før, så da hun ringer så tidligt, vidste jeg godt, hvad klokken var slået, fortæller han.

Christian Degn håber, at programmet og historien er med til at give håb for andre med samme problem, og at der bliver sat fokus på emnet både politisk og i samfundsdebatten.

SÅDAN FORBEDRER DU DIN SÆDKVALITET

Professor med speciale i reproduktiv endokrinologi ved Region Midtjylland, Peter Humaidan, giver her en konkret forklaring på, hvordan mænd ved egen hjælp kan forbedre deres sædkvalitet.

Det vigtigste er, at man starter med at kigge på sin livsstil tre måneder før, man vil gøre sin partner gravid.

1: 

Rygning. Skrot det. Rygning er den værste synder. Her snakker vi ikke kun rygning i dag. Så er det skrå, snus, nikotinposer, nikotintyggegummi. Alt med nikotin.

2: 

Alkohol. Op til maximalt fem genstande om ugen. 'Binge-drinking', at drikke sig 'i hegnet' som mange gør og drikker 15 genstande, det er virkelig skadeligt i den periode.

 3:

Koffein. Koffein er negativt, både for sædcelletal og kvaliteten. Op til maximalt to kopper koffeinholdig væske i døgnet.

4: 

Kosten. Maximalt et halvt kilo forarbejdet protein, spegepølse, oksekød for eksempel, om ugen. Man skal gå meget mere over til fjerkræ og fisk i stedet.

Grøntsagerne: 600 gram om dagen ligesom Sundhedsstyrelsen anbefaler.

5:

Motion. Der er gradforskel på temperaturen inde i testiklen i forhold til resten af kroppen. 

Testiklen forgår som en varmeveksler. Når det er varmt, så udvider pungen sig og når det er koldt, trækker den sig sammen. 

Det er netop for at holde temperaturen koldere inde i testiklen, den er ca. 3,1 grad lavere inde i pungen end udenfor.

Hvis man er meget overvægtig, så er pungen klemt sammen med nogen rimelig brede lår, og så kan den ikke lave varmeudveksling, og så får man større risiko for DNA-skade. 

Varme er negativt for DNA´et.

Undgå stramtsiddende underbukser, brug eventuelt boxershorts, undgå overdreven brug af sauna. En gang om ugen er fint.

Kilde: Professor Peter Humaidan

Første episode i programmet sendes på TV 2 21. februar. Både første og anden episode kan streames på TV 2 Play allerede nu.

- Jeg håber, at man vil tale om emnet, også hvis man bare sidder til et middagsselskab, for det kan hurtigt blive et meget mørkt rum, hvis man sidder med det alene, fortæller den 43-årige journalist og tv-vært om at have fertilitetsproblemer.
- Jeg håber, at man vil tale om emnet, også hvis man bare sidder til et middagsselskab, for det kan hurtigt blive et meget mørkt rum, hvis man sidder med det alene, fortæller den 43-årige journalist og tv-vært om at have fertilitetsproblemer.
Powered by Labrador CMS