Mesterkokken med den plantebaserede stil

Søren Gericke blev landets første kendiskok. Han har haft sit at kæmpe med. 1. april fylder han 75 år. Det fejrer han på sin gamle arbejdsplads

Søren Gericke er en dansk stjernekok, der har opnået anerkendelse i branchen som følge af sin store betydning for dansk gastronomi. Fredag den 1. april fylder han 75 år. (Arkivfoto).
Søren Gericke er en dansk stjernekok, der har opnået anerkendelse i branchen som følge af sin store betydning for dansk gastronomi. Fredag den 1. april fylder han 75 år. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Søren Gericke har været i den absolutte top indenfor dansk gastronomi som køkkenchef på nogle af landets bedste spisesteder.

Han er kendt som manden, der taler som et vandfald, og med sin store passion for mad var han med til at gentænkte det danske gourmetkøkken.

Fredag den 1. april fylder han 75 år.

Med Søren Ryge

Søren Gerickes ansigt er nok bedst kendt fra tv, hvor han blandt andet har medvirket i programmet "DR Derude" sammen med havemanden Søren Ryge.

I den gastronomiske verden er han kendt for at ruske op i branchen ved at lave mad på sin helt egen måde og aldrig lægge skjul på sine holdninger.

Hans karriere begyndte i 1963, hvor hans mor opmuntrede ham til at gå i kokkelære og skaffede ham læreplads på Regina i København.

Ikke kokkekunst

En restaurant, der ifølge ham selv, ikke ligefrem emmede af stor kokkekunst.

- Det var så slemt. Altså det ville være blevet lukket i dag med det samme. Selv køkkenchefen sagde, at det var slemt, siger Søren Gericke.

Siden fik han mulighed for at udfolde sin passion på væsentligt finere steder.

Søren Gericke har blandt andet været køkkenchef på den nu et-stjernede michelinrestaurant Søllerød Kro, arbejdet på The Plaza Hotel i København og drevet egne spisesteder, blandt andet restaurant Anatole.

Fylder stadig en del

Madlavning fylder stadig i kokkens liv. Han laver mad til små selskaber, ligesom han for tiden er med til at udvikle opskrifter for Naturli', der producerer plantebaserede fødevarer.

- Jeg er blevet fuldstændig inspireret af det. Hele det der plantebaserede interesserer mig utrolig meget. Jeg ryster i hele kroppen, så interessant er det.

Hans betydning for dansk gastronomi har affødt anerkendelse i branchen. 

Kåret som årets kok

I 1984 blev han kåret som "årets kok", og han har lagt navn til prisen "Årets Gericke", som bliver givet til årets bedste retter.

Mesterkokken er også forfatter til flere kogebøger og blev i 2014 portrætteret i biografien "Gericke" af Niels C. Svanborg.

I bogen fortæller Søren Gericke blandt andet om den indre kamp mod uro og depressioner, som han flere gange i sin karriere har været lagt ned af.

Fejres i velkendte omgivelser

Når han skal fejre sin fødselsdag, bliver det i velkendte omgivelser fra gourmettiden.

- Min kone har inviteret mig og familien på Søllerød Kro. Det er min gave, og det er jeg meget glad for, siger han.

Søren Gericke har i 18 år været gift med Anne Hvidt Gericke. De har tre børn.

Powered by Labrador CMS