Margrethe og Frederik har besøgt Elizabeths kiste

Dronning Margrethe og kronprins Frederik var søndag forbi dronning Elizabeths kiste i Westminster Hall

Udgivet Opdateret

Dronning Margrethe og kronprins Frederik var blandt de mange kongelige og stats- og regeringschefer, der søndag besøgte Westminster Hall i London, hvor kisten med dronning Elizabeth II står.

Det viser billeder fra det franske nyhedsbureau AFP og det britiske nyhedsbureau Reuters.

Billederne viser dronning Margrethe og kronprins Frederik i Westminster Hall vise deres respekt for den afdøde dronning.

Begge er klædt i sort.

Harald, Sonja, Gustav og Silvia

Også mange andre prominente gæster aflagde søndag Westminster Hall et besøg. Blandt andre kong Harald og dronning Sonja fra Norge og kong Gustav og dronning Silvia fra Sverige.

Ifølge tabloidavisen Daily Mail var den spanske kong Felipe og dronning Letizia samt det svenske kongepar blandt de første kongelige, der aflagde dronningens båre et besøg.

Hundredvis af konger, dronninger, præsidenter, premierministre og andre statschefer er i weekenden ankommet til London forud for dronningens statsbegravelse i Westminster Abbey mandag.

Dronning Margrethe og kronprins Frederik var begge klædt i sort, da de søndag besøge Westminster Hall og kisten med den afdøde dronning Elizabeth II.
Dronning Margrethe og kronprins Frederik var begge klædt i sort, da de søndag besøge Westminster Hall og kisten med den afdøde dronning Elizabeth II.

100 præsidenter og regeringschefer

Mange hundrede gæster fra cirka 200 lande og områder vil efter planen deltage i statsbegravelsen mandag.

Blandt dem er cirka 100 præsidenter og regeringschefer og over 20 kongelige.

Foruden gæster fra Europas kongelige familier kommer Japans kejser og kejserinde, ligesom USA's præsident, Joe Biden, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, deltager.

Ligesom dronning Margrethe og kronprins Frederik besøgte Joe Biden og hans hustru, Jill Biden, søndag kisten i Westminster Hall.

Joe Biden slog korsets tegn og lagde hånden på hjertet, da han stod og så på kisten.

En fejl

Ved en fejl blev kronprinsesse Mary i første omgang inviteret med til dronning Elizabeths begravelse, men det er altså kun dronning Margrethe og kronprins Frederik, der deltager.

På dagen for dronning Elizabeths død, den 8. september, skrev dronning Margrethe i et brev stilet til kong Charles, at hun kommer til at savne den afdøde dronning forfærdeligt.

- Din mor var meget vigtig for mig og min familie. Hun tårnede sig op over de europæiske monarker og var en stor inspiration for os alle, skrev dronning Margrethe.

Ligesom det norske og svenske kongepar var dronning Margrethe og kronprins Frederik søndag forbi Westminster Hall i London for at vise deres respekt over for den afdøde dronning Elizabeth II.
Ligesom det norske og svenske kongepar var dronning Margrethe og kronprins Frederik søndag forbi Westminster Hall i London for at vise deres respekt over for den afdøde dronning Elizabeth II.

Til reception

Efter besøget i Westminster Hall deltog den danske dronning ved en reception på Buckingham Palace, som blev holdt af kong Charles.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa. En lang række stats- og regeringschefer deltog også.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger – i alderen 7 til 20 år.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død. Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilde: Ritzau, Kongehuset.
Powered by Labrador CMS