Margrethe indvier helt personlig udstilling

På Christiansborg Slot er der lagt op til en festdag torsdag, når dronningen udstiller egne smykker på eget slot.

Dronningens Håndbibliotek på Christiansborg Slot danner ramme om særudstillingen En dronning værdig. KLIK videre og se nogle af de ting, der er udstillet. Foto: Finn Christoffersen
Dronningens Håndbibliotek på Christiansborg Slot danner ramme om særudstillingen En dronning værdig. KLIK videre og se nogle af de ting, der er udstillet. Foto: Finn Christoffersen
Udgivet Opdateret

Torsdag eftermiddag er der officielt åbning på Christiansborg Slot af udstillingen “En dronning værdig”, der er en udstilling med smykker, som majestæten på den ene eller anden måde har haft sine fingre i.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Dermed kan det siges, at Dronning Margrethe således er med til at indvie en udstilling med sine egne smykker på sit eget slot. Det er Kjøbenhavns Guldsmedelaug i samarbejde med Christiansborg Slot, der står bag udstillingen.

Faktisk er der tale om et helt unikt indblik i ikke bare guldsmedefaget, men også i dronningens smykkeskrin. Under overskriften “mester, mæcen, monark” er det meningen, at udstillingen skal vise spændende eksempler på guld- og sølvværker bestilt af eller til Hendes Majestæt Dronningen.

Blandt de mange smykker kan du få lov at komme tæt på Majestætens blomstertiara i grønlandsk guld, som hun bar til Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag, som kreeret af guldsmed og Laugsbroder Nicolai Appel.

“Bag alle udstillingens værker har stået tre aktører: mesteren, der skaber værket; mæcenen, der bestiller værket og monarken, Dronning Margrethe. Det varierer fra værk til værk, hvem der har taget initiativet, men uden Monarken ville ingen af værkerne her være blevet skabt”, skriver guldsmedelauget selv om udstillingen.

Helt særligt for udstillingen, kan gæster også se nogle af Regentparrets kærlighedsgaver til hinanden. Du kan få en smagsprøve i galleriet over artiklen.

– Det bliver meget spændende, siger Maria Tsoskunoglu fra guldsmedelaugets sekretariat til Kendte.dk.

Inden udstillingens åbning torsdag vil der være en lukket uddeling af den særlige pris Skt. Loye Pris, der uddeles til landets ”up-and-coming”-talent, og i år skulle deltagerne præsentere værker inden for udstillingens emne – altså “En dronning værdig”.

De tre nominerede er Marie Rimmen, Louise Frølund Bech og Nanna Obel.

Udstillingen i sin helhed kan ses i Dronningens Håndbibliotek og Forværelset, der begge er en del af De Kongelige Repræsentationslokaler. Udstillingen er tilgængelig med en almindelig entrébillet og varer indtil 15. december.

Majestæten vil ifølge den kongelige kalender være til stede klokken 15.

Powered by Labrador CMS