Margrethe havde ubehageligt møde med Putin

Dronning Margrethe følger Ukraine-krigen gennem aviser hver dag, fortæller hun i interview med Weekendavisen

Udgivet Opdateret

Da dronning Margrethe mødte Ruslands præsident, Vladimir Putin, tilbage i 2011 og 2014 fik hun ikke et positivt indtryk af ham.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte, han ikke var behagelig. Jeg har aldrig set så kolde øjne i mit liv, siger hun i et stort interview med Weekendavisen.

Mødte ham i Frankrig

I 2011 var dronning Margrethe på statsbesøg i Rusland med prins Henrik. Dengang var Vladimir Putin premierminister og den officielle vært var derfor daværende præsident Dmitrij Medvedev.

Tre år senere mødte hun Putin igen i forbindelse med markeringen af 70-året for landsætningen i Normandiet i Frankrig under Anden Verdenskrig.

Glæder sig over kampvogne

I interviewet med avisen fortæller dronningen, at hun følger krigen i Ukraine tæt.

Det sker ved, at hun "læser alle aviser næsten daglig" for at holde sig opdateret om situationen i Ukraine.

Hun glæder sig desuden over, at Ukraine nu får Leopard-kampvogne af allierede lande.

Dybt imponerende

- De har brug for noget tungt. Og de viser også, at de kan bruge det. Det er dybt imponerende.

- Putin troede, at han kunne splitte hele Europa ad, men han fik os til at stå sammen. Det har betydet noget, at vi alle kunne opleve et folk, der sagde: "Nej, det skal være løgn." Det er meget stærkt, siger dronning Margrethe til Weekendavisen.

Dronning Margrethe har to gange mødt Vladimir Putin. Seneste møde var ikke behageligt, forklarer hun.
Dronning Margrethe har to gange mødt Vladimir Putin. Seneste møde var ikke behageligt, forklarer hun.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

null
Powered by Labrador CMS