Kongeligt millionsmykke på auktion i Danmark

Her du et par millioner til overs, kan du få del i den danske, kongelige historie.

Sådan ser det ud, det smukke, russiske diadem. KLIK og se billede af smykket på en kongelig. Foto: Creative Commons/Bruun Rasmussen.
Sådan ser det ud, det smukke, russiske diadem. KLIK og se billede af smykket på en kongelig. Foto: Creative Commons/Bruun Rasmussen.
Udgivet Opdateret

Nu får du muligheden for at rasle med kongelige juveler.

I hvert fald, hvis du har kassen i orden; nu kommer dronning Alexandrines russiske bryllupsgave på auktion.

Det oplyser Bruun Rasmussen Kunstauktioner i en pressemeddelelse.

Smykket, et russisk safirdiadem, bliver sat på auktion i forbindelse med auktionshusets 70-års jubilæum, der afholdes i slutningen af november.

Diademet er prydet med otte ovalcut Ceylon-safirer på i alt 33 karat samt talrige oldmine- og singlecut diamanter på i alt 53 karat.

Vurdering lyder på mellem 1.500.000-2.000.000 kroner. Diademet er tilskrevet C.E. Bolin, Skt. Petersborg 1897-1898.

120 års historie

Historien om ”Det russiske safirdiadem” starter helt tilbage i foråret 1898, hvor prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin blev gift med den danske prins Christian i Cannes – parret, der i 1912 blev udråbt til Dronning Alexandrine og Kong Christian X af Danmark.

En af deres bryllupsgaver var det udbudte diadem (oprindeligt et adskilleligt kombinationssmykke), som de fik foræret af Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland. I 1933 videregav det danske kongepar smykket til deres svigerdatter Arveprinsesse Caroline-Mathilde ved hendes bryllup i Fredensborg Slotskirke med deres yngste søn, Arveprins Knud.

Efter Caroline-Mathildes død i 1995 overgik diademet til sønnen Grev Christian af Rosenborg og dennes familie, hvor det har været opbevaret frem til i dag:

– Som dreng var damernes smykker ikke helt det, jeg hæftede mig allermest ved. Men min mor, Arveprinsesse Caroline-Mathilde, fik – i bryllupsgave af min farmor og farfar (hendes svigerforældre, Kong Christian X og Dronning Alexandrine) et smykke, der oprindeligt var en gave fra farmor og farfars slægtninge, Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra. Det var et russisk smykke i safirer og diamanter, som min mor anvendte både som halskæde og som bandeau, således som det fremgår af fotografier fra dengang. På et senere tidspunkt fik min mor smykket ændret til dets nuværende form, og jeg husker udmærket, at hun har båret dette russiske safirdiadem, oplyser grev Ingolf, der er bror til afdøde Grev Christian af Rosenborg, i pressemeddelelsen.

Begejstret ekspert

Bruun Rasmussens chefekspert i russisk kunst, Martin Hans Borg, har længe kendt til diademet og blev begejstret ved nyheden om, at Grev Christian og Grevinde Anne Dorte af Rosenborgs tre døtre, Josephine, Camilla og Feodora af Rosenborg, havde taget den endelige beslutning om at sætte diademet på auktion.

Arbejdet med at dokumentere smykkets proveniens førte Martin Hans Borg på en interessant rejse gennem det danske kongehus’ historie. Prins Christian og Prinsesse Alexandrines bryllup i Cannes skete under stor opmærksomhed fra den danske presse.

Var på gavelisten

I Berlingske Tidende fra den 27. april 1898 fandt Martin Hans Borg en liste over brudeparrets gaver, der bekræfter, at smykket var en bryllupsgave fra Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland.

En anden dokumentation blev fundet på Rossiyski Gosudarstvenniy Istoricheskiy Arhiv (The Russian State Historic Archive) i form af en regning, der omtaler et tilsvarende safirsmykke.

Samtidig lykkedes det Martin Hans Borg at støve gamle fotografier op af Dronning Alexandrine og Arveprinsesse Caroline-Mathilde, der bærer deres bryllupsgave i forskellige kombinationer:

– En ting er sikkert – dette smykkes vej gennem den royale familie har været lang, og en sådan proveniens fås ikke bedre. Det er et helt og aldeles enestående smykke, der både i kraft af dets fortælling, design og kvalitet er den mest interessante russiske kunstgenstand, som vi nogensinde har haft under hammeren gennem vores 70 år lange historie hos Bruun Rasmussen, lyder det fra Bruun Rasmussens chefekspert i russisk kunst, Martin Hans Borg.

Auktion og eftersyn:

Hvis du er interesseret i diademet, kan du inden auktionen tage det i øjesyn.

Auktionen afholdes fredag den 30. november 2018 klokken 14 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner i Bredgade 33 i København.

Eftersynet foregår på samme adresse fra den 21.-23. samt den 30. november. Samtidig udstilles det russiske safirdiadem under Russian Art Week i London på galleriet Shapero Modern fra den 24.-26. november.

Powered by Labrador CMS