Kongehuset åbner op til Kulturnatten
Når der fredag er kulturnat i København er der åbent i Snedkerværkstedet på Amalienborg og i De Kongelige Stalde på Christiansborg Slot.
Kulturnatten er Københavns største årlige endagsbegivenhed, der finder sted på fredagen op til skolernes efterårsferie.
Blandt de mere end 230 museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, der denne aften holder åbent for besøgende er Amalienborg, Christiansborg Slot, Rosenborg Slot og Den Kongelige Livgarde.
Det skriver Kongehuset.
Snedkerværkstedet på Amalienborg
Snedkerværkstedet bag Christian VIII’s Palæ på Amalienborg holder for andet år i træk åbent på Kulturnatten.
Snedkerværkstedet er indrettet i en tidligere hestestald bag Christian VIII’s Palæ, og fra kl. 18.00 til 22.00 kan besøgende få et kig ind bag murene og se, hvor de kongelige møbler fremstilles og repareres.
Kongehusets værkstedshus håndterer alle møblerne, der indgår i den daglige indretning af slottene.
Værkstedshuset tæller flere snedkere, en maler, en syerske og en tapetserer, som løbende forestår restaurerings- og ompolstringsopgaver.
Værkstedshuset fremstiller også nye møbler ud fra gamle håndværkstraditioner, hvor der fortsat værnes om møblerne og deres tradition samt håndværket bag.
De Kongelige Stalde på Christiansborg Slot
I marmorstalden på Christiansborg Slot kan besøgende fra kl. 18.00 til 24.00 opleve De Kongelige Stalde.
Staldene, der er fra år 1745, huser både hvide Kladruberheste, gallakareter og hestekøretøjer.
Bedst kendt er Kongehusets fineste karet, Guldkareten, der blandt andet benyttes ved nytårskurene og ved større arrangementer.
Den Kongelige Stald-Etat er stadig et arbejdende hus med en Staldmester, Livkusk, fire Biløbere og en medhjælper.
Stald-Etatens medarbejderstab passer hestene, som dagligt rides eller køres mindst en time, og som kommer på fold mindst en time hver dag.
Herudover gennemføres daglige karetture uden passagerer gennem Københavns gader for at træne hestene i at færdes i trafikken. Stald-Etatens 13 heste anvendes i forbindelse med officielle begivenheder såsom statsbesøg, nytårskure, ambassadørmodtagelser, sommertogter, fødselsdage og jubilæum.
På det oplyste Ridebaneanlæg vil der klokken 19 være opvisning med heste og kareter fra De Kongelige Stalde og Gardehusarregimentets Hesteskadron.
På Kulturnatten vil en række slotte med tilknytning til Kongehuset samt Den Kongelige Livgardes kaserne desuden holde åbent.
På Christiansborg Slot kan besøgende opleve De Kongelige Repræsentationslokaler og Det Kongelige Festkøkken, mens Rosenborg Slot i anledning er Kulturnatten vil være mørklagt.
Her kan besøgende udforske kronjuvelerne og slottets mange sale.
Amalienborgmuseet
Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg holder åbent fra 18-24.
Besøgende kan opleve museets faste udstilling med interiører fra Christian IX’s, Frederik VIII’s, Christian X’s og Frederik IX’s tid.
Palæets beletage med interiører fra slutningen af 1700-tallet vil også være åben denne aften.
Christiansborg Slot
En lysinstallation vil oplyse Dronningeporten, der fører til De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot.
Her vil der være åbent fra kl. 18.00 til 24.00, hvor besøgende blandt andet kan opleve Riddersalen med Bjørn Nørgaards gobeliner, Tronsalen, Fredensborgsalen og Fløjlsgemakket.
Lokalerne anvendes af dronningen og den kongelige familie til nytårskure, aftenselskaber og gallamiddage.
I Det Kongelige Festkøkken på Christiansborg Slot kan besøgende opleve forberedelserne af gallamiddagen til Christian X’s 25-års regeringsjubilæum og se en af Europas største samlinger af kobberkøkkentøj.
Der vil desuden være åbent i Ruinerne under Christiansborg Slot og i Christiansborg Slotskirke.
Rosenborg Slot
På Rosensborg Slot kan besøgende fra kl. 18.00 til 24.00 gå på opdagelse i slottets sale og gange, der i anledning af Kulturnatten er mørklagte.
Rosenborg Slot gemmer blandt andet på kronjuvelerne, kronregalier og det kongelige dåbsfad.
Den Kongelige Livgarde
På Livgardens Kaserne i Gothersgade kan besøgende møde soldater fra Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen.
Der vil være åbent fra 18-24 med underholdning og udstillinger.
Besøgende kan blandt andet se eksercitsopvisning ved vagtkompagniet og Tambourkorpset, militære køretøjer og våben, og det vil være muligt at prøve uniformer og feltrationer.