Kongehus-ekspert: – Henrik var dronningens støtte og et frisk pust
Prins Henrik hjalp dronning Margrethe til succes og lærte danskerne at blæse på janteloven. Det mener Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehus-ekspert.
Prins Henrik vil særligt blive husket for to ting, efter at han sent tirsdag den 13. februar afgik ved døden på Fredensborg Slot.
Det mener historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.
– For det første var Henrik var dronningens støtte og opbakning gennem alle de år, hvor hun har været regent – og også i de første fem år, hvor hun var tronfølger, fortæller han.
Prins Henrik har nemlig hele tiden været der for dronningen, mener eksperten.
Han har hele tiden været der
– Det har været med til at gøre, at hun kunne udføre sit arbejde så professionelt og godt, at hun er blevet en af de mest populære monarker i det moderne Europa, lyder det fra Lars Hovbakke Sørensen.
Han mener også, at prins Henrik med sin lidt anderledes tilgang til tingene har været et frisk pust for danskerne.
– Da han blev gift med dronning Margrethe i 1967, var Danmark meget lidt internationalt orienteret. Men han åbnede danskernes øjne for, at man gøre tingene på en anden måde, end man plejer at gøre i Danmark. For eksempel ved at blæse på janteloven, lyder det fra kongehuseksperten.
Improviseret visit på Staden
Han nævner blandt andet improviserede besøg på Christiania og et anderledes syn på børneopdragelse som eksempler på, at prins Henrik ofte kunne finde på at gå egne og nye veje.
Og det har også været med til at dele vandene i den danske befolkning.
– Han har altid delt danskerne. Nogle syntes vældig godt om ham og syntes, at han gjorde et stort og godt stykke arbejde. Nogle syntes, at han gjorde tingene for meget på sin egen måde og lidt for meget i strid med danske traditioner, siger Lars Hovbakke Sørensen.
Prins Henrik afgik ved døden, efter at han blandt havde fået konstateret demens. I prinsens sidste tid kom han også med en række opsigtsvækkende udtalelser.
Blev mere anderledes med tiden
Blandt andet at han ikke ville begraves ved siden af dronningen.
– De allerseneste år har vi haft en speciel situation, hvor han mere og mere begyndte at gøre ting anderledes, end han plejede. Han kom med nogle meget markante udtalelser. Og det delte også danskere i deres syn på ham, pointerer Lars Hovbakke Sørensen.
Tidligt onsdag morgen er det endnu uvist, hvor og hvornår prins Henrik skal begraves. Den eksakte dødsårsag kendes heller ikke.
— — —
FAKTA OM PRINS HENRIKS SYGDOM
Prins Henrik, der er født Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat, er født i Frankrig i 1934.
Han blev i 1967 gift med Margrethe, der på det tidspunkt var tronfølger.
Fem år senere, i 1972, blev Margrethe dronning.
Læs her om prins Henriks seneste sygdomsforløb og demensdiagnose:
* Juli 2017:
Prins Henrik bliver opereret på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Han bliver opereret i højre lyske og får en ballonudvidelse i højre bækkenkar.
Operationen bliver foretaget som følge af forsnævringer på pulsårerne, der også er kendt som åreforkalkninger. Prinsen er indlagt i omkring en uge i forbindelse med indgrebet.
* August 2017:
Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben. Smerterne er eftervirkninger fra operationen i juli, som ellers forløb efter planen.
Prinsen bliver behandlet medicinsk, og der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb.
Han er indlagt i lidt mere end en uge.
* September 2017
Kongehuset meddeler, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.
En måned tidligere vakte prinsen stor opsigt, da han meldte ud, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, i Roskilde Domkirke som planlagt.
* Januar 2018:
Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet. Indlæggelsen sker i forlængelse af sygdom opstået i Egypten.
* Februar 2018:
Prins Henrik bliver undersøgt for en tumor i venstre lunge. Den viser sig at være godartet, oplyser kongehuset 2. februar.
En uge senere, fredag den 9. februar, lyder meldingen fra kongehuset, at prins Henriks tilstand er alvorligt forværret.
Kronprins Frederik har derfor afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege, og er på vej til Danmark.
Siden fredag den 9. februar har hele familien – inklusive syv af otte børnebørn – besøgt prins Henrik ved sygelejet på Rigshospitalet.
Tirsdag den 13. februar har Kongehuset så meddelt, at prins Henrik er blevet overført til Fredensborg Slot, hvor han – som det skrives – ”ønsker at opholde sig i sin sidste tid”.
Ifølge samme pressemeddelelse forholder det sig således, at… ”prinsens tilstand forbliver alvorlig”.
Tirsdag den 13. februar klokken 23.18 dør prins Henrik – han blev 83 år.
Kongehuset meddeler onsdag den 14. februar 2018, at der er officiel landesorg en måned frem – til onsdag den 14. marts 2018.
Kilder: Ritzau, kongehuset.