Kom indenfor på Rosenborg Slot

Det var Christian 4.'s hjertebarn.

Udgivet Opdateret

Rosenborg Slot blev oprindeligt bygget som Christian 4.’s lysthus, hvor han kunne slippe uden for Københavns daværende volde.

Kongefamilien brugte dog slottet mindre og mindre i løbet af 1700-tallet, og idag bliver det brugt som museum, hvor Rosenborgsamlingen findes.

Christian 4. som arkitekt

Slottet blev opført fra 1606 til 1634, og det er meget muligt at Christian 4. selv har været arkitekten bag. Dele af slottet af dog tegnet af andre.

Bygningen var først et toetagers hus, med et ottekantet trappetårn, men i 1608 blev tårnet revet ned. I 1613-15 blev slottets længde mere end fordoblet, samtidig med at en nyt tår blev bygget. Men det var åbenbart ikke godt nok for Christian 4. og i Og i 1615-16 det erstattet endnu en gang.

Samme år fik bygningen en etage mere og i 1633-1634 blev slottet færdig med et tårn på østsiden. Slottets indre blev også overdådigt udsmykket, og meget af det er stadig bevaret.

Slottet, der fik sit navn i 1624, er opført i hollandsk renæssancestil af røde mursten og spir er beklædt med kobber.

Rosenborg Slot ubeboet siden 1720

Christian 4. brugte flittigt sit “lysthus”, når han boede i København, og det var også her kongen døde i 1648. Efter hans død fik sønnen Frederik 3. og hans hustru Sophie Amalie slottet.

Den sidste konge, der boede på Rosenborg Slot var Frederik 4. Og omkring 1720 blev Rosenborg droppet til fordel for Frederiksberg Slot.

Siden har ingen konger boet på slottet og i 1838 blev slottet lavet om til museum for Rosenborgsamlingen.

Brugt som skattekammer

Rosenborgsamlingen kommer fra, at betydelige skatte havde samlet sig på Rosenborg gennem 1700-tallet. De kom blandt andet fra flere af de kongelige dødsboer og efter Christiansborgs brand i 1794.

Kort efter kom ideen om et museum og i 1833 blev Danske Kongers Kronologiske Samling stiftet.

Fra 1838 åbnede slottet for offentligheden, der nu kunne se kongefamiliens historie helt tilbage fra Christian 4.’s tid og til samtiden.

Samlingen blev ved med at vokse og i 1960’erne var der snak om en afdeling på Amalienborg for den nyere del af kongeslægten, hvilket blev oprettet i 1977.

Rosenborg udstiller derfor de oldenborgske konger fra før 1863, og Amalienborg de glückborgske efterfølgende.

Rosenborg Have

I 1606 blev slottets have, Kongens Have, anlagt som lyst-, urte- og frugthave. Det er fra den tid at Damegangen og Kavalergangen, samt Det Blå Lysthus stammer fra. Sidstnævnte blev ombygget til Herkulespavillonen i 1773.

Orangerihusene kommer fra barokkens tid, og i 1786 blev de ombygget og udvidet til kaserne for Den Kongelige Livgarde. I 1900-tallet blev rosenhaven, krokustæppet og det store staudebed langs Sølvgade også anlagt.

Kongens Have har siden 1819 været offentlig tilgængelig.

Klik igennem galleriet for at se flere billeder af Rosenborg Slot.

Kilde: Kongehuset & Den Store Danske 

Powered by Labrador CMS