Købt for 200 kroner: Vurderet til 3 millioner

Det er vist det, man kalder et loppefund

Skålen, der blev købt for små 200 kroner, er vurderet til at være mange, mange flere penge værd. Foto: Sotheby’s/Scanpix.
Udgivet Opdateret

En lille skål, der blev købt på et loppemarked for et par hundrede kroner, har vist sig at være meget, meget mere værd end det. CNN og The Guardian skriver, at skålen skal sælges på auktion af auktionshuset Sotheby’s i New York, hvor man regner med, at den oprindelige pris på 30 dollars (184 danske kroner) kan forvandles til et hammerslag på op til 500.000 dollars (3.070.925 danske kroner).

Skålen er hvid og dekoreret med blå blomster. Den er 16 centimeter i diameter, og The Guardian skriver, at den stammer fra Kina og blev lavet i det 15. århundrede. På verdensplan findes der ikke mere end syv af den slags skåle, hvilket er med til at presse vurderingen i vejret.

Et sjældent tilfælde

Ifølge The Guardian sker det tit og ofte, at vurderingseksperterne hos Sotheby’s bliver kontaktet af håbefulde købere, der tror, at de har skudt papegøjen og er indehavere af noget, der er vildt mange penge værd. Det er sjældent tilfældet, men her var det åbenlyst rigtigt. Det foræller Angela McAteer, der er ekspert i kinesisk kunst og keramik hos auktionshuset.

– Måden, den er malet på, skålens udformning og bare farven blå er karakteristisk for porcelæn fra det tidlige 15. århundrede, siger Angela McAteer til The Guardian. Da hun, og kollegerne, fik lov til at se på skålen i virkeligheden, vurderede de den til at være skabt i 1400-tallet.

Ingen forhandling

CNN skriver, at skålen oprindeligt blev købt på et loppemarked i Connecticut, USA. Det er uvist, hvem der købte skålen, men Angela McAteer fortæller CNN, at køberen ikke prøvede at prutte om prisen, da sælgeren ville have 30 dollars for den.

Angela McAteer fortæller også CNN, at skålen blev skabt i en periode af kinesisk historie, hvor den regerende kejser Yongle ophøjede porcelæn fra brugsgenstand til kunstværk.

Det er uvist, hvordan skålen er kommet fra Kina i 1400-tallet og til et loppemarked i Connecticut i 2020.

– Det er et frustrerende mysterie, siger Angela McAteer til CNN.

Hvis man selv vil undgå at gå glip af et ægte fund på et loppemarked, lyder rådet fra Angela McAteer, at man skal være opmærksom på produkter, der åbenlyst skiller sig ud fra mængden i form, design og kvalitet.

Powered by Labrador CMS