-Jeg har indgået en pagt med min kone

Den verdensberømte danske instruktør har i mange år kæmpet for at balancere sit arbejde og sit privatliv. Først nu er det lykkedes

Bille August har været gift med Sara-Marie Maltha siden 2012. De har sammen tre børn, mens Bille har fem fra andre forhold.
Bille August har været gift med Sara-Marie Maltha siden 2012. De har sammen tre børn, mens Bille har fem fra andre forhold.
Udgivet Opdateret

Det er ikke bare Karen Blixens forfatterskab og fortælleevne, der har fået instruktøren Bille August til at kaste sig over en særlig del af hendes livshistorie i filmen "Pagten", der har premiere den 5. august.

Det er lige så meget kvinden bag forfatteren, han har ønsket at portrættere.

- Jeg har i mange år været optaget af Blixens forfatterskab og læst mange af hendes bøger. Men jeg har været lige så optaget af hendes selviscenesættende og ekstravagante personlighed, fortæller Bille August.

Den kommer i den grad til udtryk i "Pagten", som omhandler tiden, efter Blixen kom hjem fra Afrika og indgik en pagt med den unge, aspirerende forfatter Thorkild Bjørnvig.

- De lovede hinanden åndeligt troskab, hvor hun lovede at gøre ham til en bedre forfatter. Og det blev han også, men det havde nogle dramatiske konsekvenser, for i stedet måtte han svigte sin familie, forklarer Bille August.

Den skabende kraft

Og i det ligger der noget, som instruktøren mener, mange bokser med.

- Filmen handler om, hvordan denne her skabende kraft, som river og flår i en, og som man føler, man må udnytte, kan forenes med at være i et forhold, hvor der er andre mennesker, der er afhængige af en - for eksempel i et ægteskab.

- Og det tror jeg, er noget, mange mennesker genkender: Hvordan forener man sit arbejde med sit privatliv?, siger Bille August.

Svært at balancere

Han har også selv haft svært ved at få de to ting til at balancere.

Det har ikke skortet på priser for Bille August. Ud over en oscarstatuette er han også indehaver af en Golden Globe og to Guldpalmer.
Det har ikke skortet på priser for Bille August. Ud over en oscarstatuette er han også indehaver af en Golden Globe og to Guldpalmer.

For samtidig med at han har oplevet sin karriere udvikle sig og har opnået succeser i sit arbejdsliv, som kun få kan prale af, har han også skullet udfylde rollen som ægtemand og far. Han har otte børn fra forskellige forhold.

- At forene de to ting er noget, jeg selv har kæmpet med i rigtig mange år, men jeg synes, at jeg nu har fundet en måde at gøre det på, fortæller Bille August og uddyber:

- Jeg har det sådan, at hver ting til sin tid. Før blandede det hele sig sammen. Jeg kunne ikke sige, at nu tog jeg nogle timer, hvor jeg bare fokuserede på familien, og så måtte arbejdet vente eller omvendt. Men det er jeg blevet bedre til. Jeg kan godt parkere de arbejdsting, der måtte være, når jeg er sammen med min familie, forklarer han.

Et tabu i forholdet

Tidligere har han følt, at hans arbejde blev et tabu i forholdet - noget, han skulle kæmpe for at retfærdiggøre, at han ville bruge så meget tid på.

- Det har været med til at adskille min partner og mig fra hinanden, siger han.

- Men med Sara-Marie (Maltha, red.), som jeg er gift med nu, har vi den klare aftale - vi har simpelthen indgået en pagt - at vi aldrig er mere end 14 dage væk fra hinanden.

Det betyder, at når Bille August for eksempel laver film i udlandet, så står det i hans kontrakt, at familien skal kunne komme med. Og det har været en god løsning for alle parter, mener instruktøren.

Derfor deler han ikke Karen Blixens opfattelse af, at en kunstner må vælge mellem sit virke og kærligheden. Tværtimod oplever han nu, at hans ægteskab bidrager til hans arbejde.

- For mig betyder mit forhold, at der er en balance. Filmbranchen kan være enormt selvoptaget, og det er vigtigt for mig, at der er noget, der hiver den anden vej og holder mig fast i virkeligheden.

- Jeg tror, at man bliver bedre af ikke at være så entydigt fokuseret på sig selv og den kunst, man skaber, siger den 72-årige instruktør, der også står bag film som "Pelle Erobreren", "Stille Hjerte" og "Lykke-Per".

Ikke familiære følelser

Men selv om familien betyder en hel del for Bille August, så har der dog langtfra været familiære følelser på settet, hvor hans datter Asta har haft en fremtrædende rolle som Thorkild Bjørnvigs elskerinde, Benedikte.

Hun er ikke valgt til rollen, fordi hun hedder August til efternavn, men fordi hun er en "fænomenal skuespiller", der har en portrætlighed med rollen, forklarer Bille August.

- Der er absolut intet privat i det. Når hun kommer på optagelserne, så er hun ikke Asta længere, så er hun skuespiller, forklarer Bille August.

- Vi går ind i et samarbejde, hvor hun leverer en rolle, og ikke ét sekund tænker jeg på, at vi har en familiemæssig relation. Det er fuldstændigt væk, siger instruktøren.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, han har instrueret et familiemedlem. Han instruerede Asta Augusts mor, Pernilla August, i filmen "Den gode vilje".

Men han har altid sat en ære i at udelukke alt det private på arbejdet, forklarer han.

- Også i forhold til andre skuespillere. Jeg har ingen private relationer med dem. Jeg vil ikke vide, hvordan de er som mennesker. Det interesserer mig ikke. Jeg kan ikke forene det med mit arbejde, for det distraherer mig, siger Bille August.

- At arbejde på 'Pagten' har fået mig til at tænke over, hvor vigtigt det er, at man kan udleve sin skabertrang, men også hvad prisen er, siger Bille August.
- At arbejde på "Pagten" har fået mig til at tænke over, hvor vigtigt det er, at man kan udleve sin skabertrang, men også hvad prisen er, siger Bille August.

I stedet er det det, der sker foran kameraet, der interesserer ham. Hans vigtigste opgave er at fortælle en historie.

- Vi har et rum, hvor vi, hvis vi er rigtig dygtige, kan skabe nogle få sekunders magi, som man aldrig kan skabe igen. Og det synes jeg, er så spændende, siger Bille August.

Siger ja til nye projekter

Den magi er det, der driver ham til at blive ved med at arbejde og sige ja til nye projekter.

- Jeg har modtaget en del priser, og det er sjove skulderklap, men det interessante for mig er, når den magi opstår. Jeg vil ikke sige, at jeg lever for den, men det er der, det arbejdsmæssigt kulminerer for mig, og det er den største tilfredsstillelse at give den videre til publikum.

"Pagten" har premiere den 5. august.

Birthe Neumann indtager i 'Pagten' rollen som Karen Blixen. Og det gør hun helt perfekt, mener Bille August. - Jeg synes, at Birthe har det format, der skal til for at spille rollen. Hun har en særlig sensualitet, og så er hun så hamrende begavet, at hun kan give sjæl og hjerte til rollen. Hun er fænomenal, siger han.
Birthe Neumann indtager i "Pagten" rollen som Karen Blixen. Og det gør hun helt perfekt, mener Bille August. - Jeg synes, at Birthe har det format, der skal til for at spille rollen. Hun har en særlig sensualitet, og så er hun så hamrende begavet, at hun kan give sjæl og hjerte til rollen. Hun er fænomenal, siger han.

Powered by Labrador CMS