-Jeg får virkelig mange tilbud

"Pusher" gjorde Zlatko Buric landskendt. Nu sørger en oscarnominering for at holde gang i karrieren. Lørdag 13. maj fylder den dansk-kroatiske skuespiller 70

Udgivet Opdateret

Det var rollen som gangsterbossen Milo i kultfilmen "Pusher", som i 90'erne åbnede dørene til filmverdenen for Zlatko Buric.

Nu er det rollen som den russiske oligark Dimitry i den satiriske "Triangle of Sadness", som får tilbuddene til at vælte ind hos skuespilleren, der lørdag 13. maj fylder 70 år.

I filmen stævner en luksusyacht ud, da en storm kickstarter en kædereaktion af hændelser, og de overlevende ender på en øde ø.

Rollen har indbragt ham en European Film Award for Bedste Skuespiller, og filmen var nomineret til flere oscarstatuetter - uden dog at vinde.

Mange tilbud

- Jeg får virkelig mange tilbud - også på roller, som jeg ikke engang behøver at gå til casting på, sagde Buric i marts til Ritzau inden oscarshowet.

- Så nu er det et luksusproblem for mig at vælge rolle.

Voksede op i Kroatien

Buric voksede op i Kroatien, hvor han blev uddannet skuespiller, inden han læste sociologi og psykologi på universitetet.

Han flyttede i 1981 til Danmark med sin daværende danske kone og fik job som opvasker, mens han jagtede en karriere på de skrå brædder.

I 1996 kom gennembruddet på det store lærred, da han spillede Milo i filmen "Pusher" af den unge instruktør Nicolas Winding Refn.

Der var glæde at spore hos Zlatko Buric, da han i december sidste år vandt en European Film Award for Bedste Skuespiller for sin rolle i filmen 'Triangle of Sadness'.
Der var glæde at spore hos Zlatko Buric, da han i december sidste år vandt en European Film Award for Bedste Skuespiller for sin rolle i filmen "Triangle of Sadness".

Drømmer ikke om Hollywood

Rollen kastede en Bodilpris af sig for bedste mandlige birolle, og siden fulgte roller i blandt andet tv-serien "Taxa" og andre film.

Nu kan Buric altså også sole sig i international hæder, men han går dog ikke og drømmer om det store hollywoodgennembrud af den grund.

I stedet håber han, at interessen kan være med til at holde gang i karrieren, der i mange år også har budt på roller i film uden for Danmark.

Zlatko Buric slog igennem på det store lærred i midten af 1990'erne, da han spillede med i 'Pusher'. Lørdag 13. maj fylder han 70 år. (Arkivfoto).
Zlatko Buric slog igennem på det store lærred i midten af 1990'erne, da han spillede med i "Pusher". Lørdag 13. maj fylder han 70 år. (Arkivfoto).

Har ikke planer om pension

Selv om han egentlig har rundet pensionsalderen, er det dog ikke, fordi han har planer om at tage hul på en ny tilværelse som pensionist.

- Jeg kunne ikke forestille mig mit liv uden (skuespillet, red.). Jeg har spillet, siden jeg var meget ung. 16 år. Så jeg er stædig, og jeg gider ikke gå på pension, lød det i januar.

Zlatko Buric er i dag gift med cand.mag. Dragana Milutinovic.

Han har tre børn fra et tidligere forhold.

Powered by Labrador CMS