Ikonisk arrest lukker: Et vigtigt kapitel i dansk film

Med lukningen af Maribo Arrest er der også endegyldigt sagt farvel til omdrejningspunktet for Dirch Passer og Jørgen Rygs sidste spillefilm.

Udgivet Opdateret

Det er snart slut med Maribo Arrest. Den historiske arrest lukker og slukke endegyldigt den 9. november. For politiet betyder lukningen, at hvis en person skal varetægtsfængsles, så må politiet køre over 100 kilometer for at varetægtsfængsle. Men i et mere kendis øje med, så har Maribo Arrest spillet en stor rolle i dansk film historie.

I den danske film Fængslende Feriedage fra 1978, som har en ren stjernekavalkade af danske skuespillere med, der spiller Maribo Arrest en helt central rolle.

Filmen handler i grove træk om Jørgen Rygs karakter Henry Villand Møller, der er ansat hos Københavns vandforsyning. Han og konen, der i filmen spilles af Lisbet Dahl, lever en tilværelse, hvor de ikke har meget at sige. De bliver domineret af Henrys mor, men en dag glider et vigtigt brev ind af døren hos den lille familie.

I brevet står der, at Henry skal afsone en dom for spritkørsel – og så er gode råd dyre. Han skal nemlig ruske tremmer i Maribo Arrest.

I artiklen øverst kan du se billeder af nogle af de skuespillere, der medvirker i filmen.

Maribo Arrest dannede rammerne om en klassisk dansk film

Filmen Fængslende Feriedage er en typisk dansk film, hvor der sker den ene vilde ting efter den anden, mens humoren er i højsædet. Hele rollelisten er besat det ene store danske skuespillernavn efter det andet.

Ikoniske skuespillere som Dirch Passer, Preben Kaas, Arthur Jensen, Ole Ernst, Ulf Pilgaard og netop afdøde Torben Jensen pryder alle det imponerende ensamble. Og filmen blev samtidig et farvel til det store lærred for to af dansk films største personligheder, da både Dirch Passer og Jørgen Ryg aldrig indspillede flere film.

Det imponerende Maribo Arrest, der dannede rammen om Fængslende Feriedage lukker efter 153 år. Med lukningen af arresten betyder det nu, at politiet på Lolland og Falster skal køre anholdte helt til Ringsted.

Det var tidligere oplyst, at ét åbent fængsel og fem arresthuse skulle lukke.

Powered by Labrador CMS