Hundredvis sagde farvel til Yahya Hassan
Yahya Hassans begravelse på den muslimske gravsplads på Vestre Kirkegård i Aarhus blev et tilløbsstykke.
Nyheden om den kun 24-årige digter Yahya Hassans død bredte sig 30. april som en steppebrand, der snart indtog samtlige medier i Danmarks forsider.
Derfor kan det heller ikke komme som en overraskelse, at Hassans begravelse på den muslimske gravsplads på Vestre Kirkegård i Aarhus også blev velbesøgt. Trods corona-tid.
Så velbesøgt endda, at Østjyllands Politi på Twitter måtte komme med en kommentar:
“Der er lige nu en del mennesker forsamlet ved Vestre Kirkegård i Aarhus. Det skyldes en privat begravelse, der ikke er omfattet af reglerne om forsamlingsforbud. De må derfor gerne være flere end 10 personer, så længe begravelsen varer,” skrev Østjyllands Politi.
Blandt de fremmødte ved begravelsen var Yahya Hassans redaktør og gode ven, forlagschef Simon Pasternak fra Gyldendal samt Martin Krasnik, chefredaktør på Weekendavisen.
Bøjede sig ikke for nogen
Da Yahya Hassans forlag Gyldendal bekræftede digterens død, udtalte redaktør Simon Pasternak, at Yahya Hassans død ikke var til at bære.
– Yahya insisterede på ikke at bøje sig for nogen, han ville ikke være repræsentant for nogen eller spændes for nogens vogn. Han ville være sig selv og skrive de digte, han ville – med de enorme omkostninger, det havde. Nu er han død. Det er ikke til at bære, sagde en berørt Simon Pasternak torsdag.
Den 24-årige digter nåede at udgive digtsamlingerne Yahya Hassan i 2013 og Yahya Hassan 2 i 2019.
Han modtog adskillige priser, herunder Bogforums debutantpris og Politikens Litteraturpris, og i februar blev den unge digter indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2020 for Yahya Hassan 2.
Fjernet fra hjemmet
Som 13-årig blev Yahya Hassan fjernet fra hjemmet og anbragt på en institution.
Ikke alle steder vakte hans kritiske beretninger om islam og indvandrerkultur glæde.
Som følge af mange og hårde trusler var han i perioder omgivet af sikkerhedsvagter med sig, når han blandt andet signerede bøger.
Yahya Hassan har i de seneste år både været i fængsel og indlagt på psykiatrisk hospital. Herudover har han i flere Facebook-videoer givet udtryk for at være involveret i en bandekonflikt.