Hun har ventet tålmodigt: I dag sker det

Lørdag lykønsker København dronningen med regeringsjubilæet. Det er første gang, den kongelige familie samles efter balladen om de nye titler til Joachims børn

Udgivet Opdateret

Den 14. januar havde dronningen været regent i 50 år.

Men den folkelige fejring af jubilæet i hovedstaden er to gange blevet udskudt.

Lørdag sker det så, når dronningen ved middagstid kører i karet gennem Københavns gader til rådhuset, hvor hun skal hyldes på balkonen.

- Der har været flere forskellige datoer i spil, og derfor vil jeg gerne én gang for alle flage, at det altså er nu på lørdag, man skal komme til København og sige tillykke til hele Danmarks dronning, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, vi kan fylde pladsen med flag, så vi sammen kan hylde dronningen og sige stort tillykke med jubilæet fra hele København og Danmark.

Til september

I første omgang blev karetturen udskudt fra januar til september, da store folkemængder i et vinterkoldt København var uforeneligt med risikoen for coronasmitte.

Da september så oprandt, måtte kongehuset udskyde arrangementet. Den britiske dronning Elizabeth var netop død, og med Storbritannien i landesorg ville et flagudsmykket København være upassende.

Dronningen blev dog fejret med en særforestilling i Det Kongelige Teater og gallamiddag på Christiansborg Slot.

Dronning Margrethe kan lørdag endelig tage på karettur rundt i Københavns gader - i anledning af hendes 50-års regentjubilæum.
Dronning Margrethe kan lørdag endelig tage på karettur rundt i Københavns gader - i anledning af hendes 50-års regentjubilæum.

Familien slog revner

Det var med deltagelse af dronningens sønner og svigerdøtre, men kort efter slog det revner i familien.

Det skete, da dronningen 28. september meddelte sin beslutning om at fratage prins Joachims fire børn de kongelige titler.

Fra nytår skal Nikolai, Felix, Henrik og Athena ikke længere tituleres prinser og prinsesse men grever og komtesse.

En beslutning, som prins Joachim højlydt har protesteret imod, og som har fået prinsesse Marie til at udtale, at hende og Joachims forhold til kronprinsparret er "kompliceret".

Guldkareten fra 1892 er sat i stand inden køreturen til Københavns Rådhus. Det er anden gang, dronningen benytter den i forbindelse med et jubilæum. Sidst var i 1997, hvor dronningen havde været regent i 25 år.
Guldkareten fra 1892 er sat i stand inden køreturen til Københavns Rådhus. Det er anden gang, dronningen benytter den i forbindelse med et jubilæum. Sidst var i 1997, hvor dronningen havde været regent i 25 år.

Samles for første gang

Lørdag er det første gang siden, at familien er samlet ved en officiel begivenhed.

Særlig opmærksomhed vil måske prins Joachim få. I denne uge sagde han til Billed-Bladet, at han stopper i jobbet som forsvarsattaché på den danske ambassade i Paris, når kontrakten udløber til sommer.

Derefter vil han og prinsesse Marie flytte fra Frankrig.

Om det betyder, at familien returnerer til Danmark, vides ikke.

BLÅ BOG: Dronning Margrethe

* Fulde navn: Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid.

* Født: 16. april 1940 på Amalienborg.

* Forældre og søskende: Ældste datter af kong Frederik IX og dronning Ingrid. Har to yngre søstre – prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie.

* Ægteskab: Gift 10. juni 1967 med prins Henrik (som indtil brylluppet hed Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat).
Prins Henrik døde i 2018.

* Børn: Kronprins Frederik (født 1968) og prins Joachim (født 1969). De er gift med hhv. kronprinsesse Mary og prinsesse Marie.

* Børnebørn: Otte børnebørn – fem drenge og tre piger.

* Tronfølger: I 1953 blev tronfølgeloven ændret, så også kvinder – og ikke kun mænd – kunne overtage tronen. Dermed kunne prinsesse Margrethe i 1973 udnævnes som dronning efter sin fars død.

Var tronfølgeloven ikke blevet ændret, ville kong Frederik IX’s bror, prins Knud – og efterfølgende hans søn, Ingolf – være blevet regent.

* Residens: I løbet af året bor dronningen både på Amalienborg, Fredensborg Slot, Marselisborg Slot og Gråsten Slot.

* Uddannelse: Filosofikum samt studier i arkæologi og statskundskab på universiteter i København, Cambridge, Aarhus, Sorbonne og London.

* Tilknytning til Forsvaret: Frivillig tjeneste under Hjemmeværnet 1958-1970. Senere æresoberst i forskellige enheder i den britiske hær.

* Interesser: Tegner, maler, syer og broderer. Har løbende udstillet sine malerier, har lavet kulisser og kostumer til balletforestillinger og har designet og syet tekstiler – herunder bispekåber til danske kirker.

Kilder: Ritzau, Kongehuset.

null
Powered by Labrador CMS