Historisk: Lørdag sender DR og TV2 det samme

DR, TV 2 og en række nødhjælpsorganisationer samler penge ind til Ukraine ved en støttekoncert lørdag aften

Udgivet Opdateret

Lørdag vil formentlig mange tusinde mennesker stimle sammen i landets fem største byer for at vise deres opbakning til ukrainerne.

Her går DR og TV 2 nemlig sammen om en støttekoncert under navnet "Sammen for Ukraine".

Johannes Langkilde og Natasja Crone er værter på showet.

Det vil under showet være muligt at donere penge til ofrene for krigen, hvor 18 nødhjælpsorganisationer vil få del i det indsamlede beløb. 

Heriblandt Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors og Red Barnet.

Viser solidaritet

Charlotte Slente, generalsekretær hos Dansk Flygtningehjælp, repræsenterer nødhjælpsorganisationerne.

- Vi synes, at støttekoncerten er en glimrende lejlighed til at vise solidaritet og være til stede i forhold til den virkelig voldsomme katastrofe, der udspiller sig i Ukraine.

- Vi håber selvfølgelig, som de 18 organisationer, der er bag, at få gavn af de midler, der bliver samlet ind. At der bliver samlet midler ind, der kan komme ukrainerne til hjælp.

2,5 millioner er flygtet

Hun fortæller videre, at man lige nu regner med, at omkring 12 millioner mennesker i Ukraine har brug for nødhjælp.

Dertil kommer de 2,5 millioner, der er flygtet fra landet.

- Det her er en situation, som vi kun har set begyndelsen på. Vi må forvente, at de humanitære behov fortsat vil stige i de kommende uger og måneder. Så der er behov for alle gode bidrag.

Fordeles mellem organisationer

Det indsamlede beløb fordeles mellem de 18 organisationer efter en fordelingsnøgle.

En tredjedel fordeles ligeligt, mens to tredjedele fordeles efter organisationernes evne til selv at samle penge ind.

Mads Langer er en af lørdag aftens 17 kunstnere, der optræder ved støttekoncerten.
Mads Langer er en af lørdag aftens 17 kunstnere, der optræder ved støttekoncerten.

Pengene vil gå til en lang række formål.

- De organisationer, der står bag det her, arbejder både inde i Ukraine og uden for med forskellige typer af aktiviteter, siger Charlotte Slente.

- Det går fra basal humanitær nødhjælp som fødevarer, vand, husly, beskyttelsesmateriale, lægehjælp, adgang til psykologisk førstehjælp og så til på længere sigt at hjælpe til at forbedre den infrastruktur, der er blevet ødelagt af krigen.

DE FÅR PENGENE

Følgende nødhjælpsorganisationer får del i det indsamlede beløb: ADRA Danmark, Amnesty International Danmark, CARE Danmark, CARITAS Danmark, Dansk Folkehjælp, DRC Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, International Media Support, Læger uden Grænser, Mellemfolkeligt Samvirke, Mission Øst, Oxfam Ibis, PlanBørnefonden, Red Barnet, Røde Kors, SOS Børnebyerne, UNHCR - FN's Flygtningeorganisation og UNICEF Danmark.

Kilde: DR

Sendes på tv og storskærme

Også børn, herunder dem har mistet eller er kommet væk fra deres forældre, vil få gavn af pengene.

Showet bliver sendt klokken 19.30 fra Rådhuspladsen i København og kan ses live på de to tv-kanaler. 

Samtidig er det muligt at følge med på storskærme i Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Peter Sommer er blandt de kunstnere, der skal spille til støttekoncerten for Ukraine. Her spiller han i Tivoli sidste år.
Peter Sommer er blandt de kunstnere, der skal spille til støttekoncerten for Ukraine. Her spiller han i Tivoli sidste år.

KUNSTNERNE

Anne Linnet, Jonah Blacksmith, Hjalmer & Pauline, Carl Emil Petersen, Mads Langer, Marie Key, Coco O, Peter Sommer, Dizzy Mizz Lizzy, Ida Laurberg, Saveus, Hugorm, Troels Gustavsen, Sanne Salomonsen, TV2 og Christopher.

Kilde: DR

Om Ukraine

Ukraine er et land i Østeuropa.

Det grænser op til Rusland mod øst, Hviderusland mod nordvest, Polen, Ungarn og Slovakiet mod vest, Rumænien og Moldova mod sydvest, og Sortehavet og Det Azovske Hav mod henholdsvis syd og sydøst.

Ukraine er i øjeblikket involveret i en territorialstridighed med Rusland over Krimhalvøen, som Rusland annekterede i 2014, men som Ukraine samt hovedparten af det internationale samfund anerkender som ukrainsk.

Ukraine er verdens 46. største land. Ukraine har et indbyggertal på 41,4 millioner. Det er dermed det 32. folkerigeste land i verden.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS