Helveg går hele vejen i Se og Hør-sagen

By- og landsret har afvist at give Helveg godtgørelse i Se og Hør-sagen. Han håber på oprejsning i Højesteret.

Morten Helveg går videre med Se og Hør-sagen. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

For mere end ti år siden skaffede ugebladet Se og Hør sig ulovligt adgang til EU-parlamentariker Morten Helveg Petersens (R) kreditkortoplysninger.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Og snart finder politikeren ud af, om han har krav på godtgørelse for overvågningen. Spørgsmålet om godtgørelse er nået helt til Højesteret, som onsdag tager hul på sagen.

– Det kan være svært at forstå, hvor krænkende det er, at der har siddet andre og kigget på, hvad jeg har brugt mit kreditkort på og til og hvornår, siger Morten Helveg Petersen.

Både byret- og landsret har afvist at give godtgørelse til Morten Helveg Petersen.

Ikke systematisk

Landsretten vurderede, at han ikke var udsat for en systematisk ulovlig overvågning. Og derfor havde han ikke krav på godtgørelse. Kravet i byretten var 250.000 kroner, i landsretten blev det sænket til 125.000 kroner, og i Højesteret er det nede på 75.000 kroner.

Det var den såkaldte tys-tys-kilde, Peter Bo Henriksen, der fodrede ugebladet med oplysninger. Kilden havde adgang til de kendtes transaktioner via kreditkortudstederen Nets.

I landsretten kom det frem, at kilden videregav oplysninger til Se og Hør om Morten Helveg 11 gange fra juni 2008 til september 2009.

Ud over Helveg og andre kendte fik også de kongelige lækket oplysninger om deres brug af kreditkort.

Droppede krav

Over 20 kendte danskere har krævet erstatning, men siden har over halvdelen droppet deres krav i kølvandet på EU-politikerens dom i landsretten. I øjeblikket er de andre kendtes sag sat i bero, mens de venter på afgørelsen i Højesteret. Det oplyser deres advokat, Brian Larsen.

Morten Helveg har rejst kravet om godtgørelse mod Aller Media, tys-tys-kilden og tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup. Omkostningerne for sagen i by- og landsret blev pålagt Morten Helveg Petersen og løber op i 320.000 kroner.

Se og Hør-skandalen er blevet kaldt danmarkshistoriens største medieskandale.

Millionbøde og fængsel

Under sagen kom det frem, at der i alt blev hacket 906 oplysninger om kreditkorttransaktioner i perioden 24. juni 2008 til 31. december 2011.

I en tilståelsessag i 2016 modtog bladhuset Aller Media en bøde på ti millioner kroner.

En tidligere nyhedschef og en tidligere redaktionschef blev hver idømt seks måneders betinget fængsel.

Få måneder efter fik også to tidligere Se og Hør-chefer, to tidligere journalister på ugebladet og tys-tys-kilden fængselsdomme.

Powered by Labrador CMS