Har stået i kø hele natten

Tusindvis af mennesker stod i nat i kø i Edinburgh for at tage afsked med dronning Elizabeth

Udgivet Opdateret

Omkring 20.000 mennesker står i kø for at se den afdøde dronning Elizabeths kiste i den skotske hovedstad, Edinburgh.

Det skriver britiske BBC, der har talt med flere af de fremmødte, kort efter midnat natten til tirsdag dansk tid.

Køen strækker sig over halvanden kilometer og snor sig langs stierne i den store park The Meadows syd for St Giles' Cathedral, hvor dronningen ligger i en lukket kiste.

Her ligger hun midlertidigt, så det skotske folk har mulighed for at tage afsked med landets regent gennem de sidste 70 år.

Ankom klokken 17.30

De sørgende begyndte at ankomme til katedralen omkring klokken 17.30 lokal tid mandag.

Natten til tirsdag uddeler frivillige fra Frelsens Hær varme drikke og boller til de mange, der står i kø, så de er bedre rustet til den kolde nat, der venter forude.

Der er desuden opstillet toiletvogne og vandstationer langs køen.

Mange af de ventende taler især om vigtigheden af at opleve det historiske øjeblik og hylde dronningen.

Tusindvis af mennesker står i kø uden for St Giles' Cathedral i Edinburgh, hvor dronningens kiste ligger.
Tusindvis af mennesker står i kø uden for St Giles' Cathedral i Edinburgh, hvor dronningens kiste ligger.

Iklædt kilt

Elizabeth Mbulaiteye, der er fra Uganda, men bor i Glasgow, har stået i kø med sin søn Daniel og datter Angel siden mandag middag.

Daniel er iklædt sin kilt.

- Min mor er født det samme år som dronningen, så hun blev døbt Elizabeth. Hun elsker dronningen, så hun døbte også mig Elizabeth, siger Elizabeth Mbulaiteye til BBC.

- Min mor er 96 år, og i lørdags rejste hun til Balmoral for at vise sin respekt, tilføjer hun.

-Passende at jeg siger farvel

54-årige Calum King fra East Linton er kørt op fra Nottingham, hvor han har været på træningstur med hærens reserver.

- For snart 34 år siden svor jeg en troskabsed til hende, så det er kun passende, at jeg siger farvel, siger han til BBC.

Han regner med at skulle stå i kø sammen med sin hustru, Annette King, frem til klokken fire eller fem tirsdag morgen, før de kommer ind i katedralen.

- Når vi er færdige, kører vi bare hjem. Jeg skal være på job klokken 08.30 i morgen, siger han.

Kong Charles III og andre medlemmer af den britiske kongefamilie ses her i St Giles' Cathedral i Edingburgh ved kisten med dronning Elizabeth II.
Kong Charles III og andre medlemmer af den britiske kongefamilie ses her i St Giles' Cathedral i Edingburgh ved kisten med dronning Elizabeth II.

I kø i syv timer

Blandt de, der allerede har været inde i St Giles' Cathedral og se kisten, er Gillian og Michael Hainsworth fra Garforth i Yorkshire. De stod i kø i syv timer, før de kom ind.

- Det var meget følelsesladet. Det er svært at forklare. Det kommer bare over dig lige pludseligt, siger Gillian Hainsworth.

- Du er kun et par meter fra kisten. Jeg stod der en kort stund og sagde en lille bøn, siger Michael Hainsworth til BBC.

Dronning Elizabeths kiste ankom til katedralen mandag eftermiddag lokal tid i selskab med kong Charles III og hans søskende.

Tusindvis af mennesker står i kø i George Square Gardens i Edinburgh for at komme ind i katedralen St Giles' Cathedral for at se kisten med dronning Elizabeth II.
Tusindvis af mennesker står i kø i George Square Gardens i Edinburgh for at komme ind i katedralen St Giles' Cathedral for at se kisten med dronning Elizabeth II.

ELIZABETHS SIDSTE REJSE

Den britiske dronning Elizabeth var i 70 år landets statsoverhoved og monark, og hendes død torsdag aften og det efterfølgende tronskifte bliver fulgt tæt verden over.

Der er erklæret landesorg i Storbritannien indtil efter afslutningen af statsbegravelsen, der finder sted mandag den 19. september. Kongefamilien fortsætter deres sørgetid yderligere syv dage efter begravelsen.

Der vil under den officielle landesorg blive flaget på halv med Union Jack fra de kongelige residenser, regeringsbygninger, militærinstallationer og britiske ambassader i hele verden indtil morgenen efter begravelsen.

Her et nogle af de vigtigste punkter i de kommende dages program:

* Søndag den 11. september:

- Dronningens kiste fragtes fra ferieslottet i det skotske højland, Balmoral Castle, til den skotske hovedstad, Edinburgh.

Det bliver en langsom seks timers rejse gennem landet fra det afsides liggende slot, hvor befolkningen får chancen for undervejs at hylde den afdøde monark.

Hun køres i en rustvogn fulgt af en kortege med blandt andre datteren prinsesse Anne til paladset Holyroodhouse, der er kongefamiliens officielle residens i Edinburgh.

- I London mødes Kong Charles III med generalsekretæren for Commonwealth på Buckingham Palace. Efterfølgende skal han mødes med højkommissærerne fra de lande, han nu er blevet statsoverhoved for.

* Mandag den 12. september:

- Kong Charles besøger Westminster Hall, hvor medlemmer fra begge kamre i det britiske parlament får mulighed for at overbringe deres kondolence.

- Charles flyver sammen med dronning Camilla til Edinburgh. Dette er en del af "Operation Spring Tide", som er kodenavnet for kongens første rejse rundt til de fire nationer - England, Skotland, Wales og Nordirland - i Det Forenede Kongerige.

- Kongen modtager Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, i audiens i Holyroodhouse. Derudover skal han besøge det skotske parlament og modtage kondolence herfra.

- Elizabeth II's kiste føres i procession til St. Giles Katedralen i Edinburgh. Her vil medlemmer af kongefamilien om aftenen våge over kisten.

* Tirsdag den 13. september:

- Elizabeth II's kiste flyves fra Edinburgh til London og placeres i hendes tidligere residens, Buckingham Palace.

- Kong Charles og dronning Camilla besøger Belfast i Nordirland, hvor de møder blandt andre den britiske minister for Nordirland samt politiske og religiøse ledere. De deltager derefter i en gudstjeneste i St. Anne's Katedral.

* Onsdag den 14. september:

* Kisten føres i en militærparade fulgt af den kongelige familie fra Buckingham Palace til Westminster Hall.

Her vil den blive placeret på en katafalk - en hævet platform. Ærkebiskoppen af Canterbury leder en gudstjeneste med deltagelse af kong Charles og kongefamilien.

* Torsdag den 15. september:

- Dronning Elizabeth II vil ligge i lukket kiste - castrum doloris - i fire dage, hvor offentligheden får mulighed for at defilere forbi den afdøde monark.

* Fredag den 16. september:

Kong Charles og dronning Camilla besøger Wales som det sidste stop på deres turné rundt i Det Forenede Kongerige.

* Mandag den 19. september:

- Statsbegravelse. Kong Charles har erklæret officiel helligdag i Storbritannien.

- Elizabeth II's kiste føres i procession til Westminster Abbey i det centrale London, hvor statsbegravelsen vil foregå.

Detaljer om begravelsen og processionen samt gæstelisten ventes offentliggjort i løbet af den kommende uge. Der ventes politikere og statsoverhoveder fra hele verden, herunder den amerikanske præsident, Joe Biden. Det er endnu ikke afklaret, hvem der deltager fra dansk side.

- Kisten bliver efter ceremonien bragt til Windsor-slottet vest for London, hvor den føres op ad Long Walk til St. Georges's Kapel, hvor dronningen stedes til hvile sammen med andre medlemmer af det britiske kongehus. Hun ventes at blive begravet ved siden af sine forældre og sin søster, prinsesse Margaret.

Den afdøde dronnings mand, prins Philip, der døde sidste år i en alder af 99 år, ventes senere at blive flyttet fra sit midlertidige gravsted i nærheden, så han kommer til at hvile ved dronningens side.

Kilde: BBC, Reuters og Sky News
Powered by Labrador CMS