Granvoksen og stadig spejder

Erhvervsmanden Lars Kolind er stolt af sin betydning for moderne virksomhedsledelse og for sin indsats i spejderbevægelsen. Torsdag den 5. maj fylder han 75 år

Lars Kolind har ad to omgange været formand for den internationale spejderbevægelses fond, World Scout Foundation.
Udgivet Opdateret

Lars Kolind var ni år, da han blev spejder, og nu, hvor han 5. maj runder 75 år, fylder spejdergerningen stadig i hans liv.

I mellemtiden har han været feteret virksomhedsleder, serieiværksætter, bestyrelsesmedlem og endda haft en kort flirt med politik.

Spejder hele vejen

Hele vejen igennem har spejderdyderne været en ledetråd for ham.

- For mit vedkommende var jeg heldig og fik en supergod lederuddannelse, fra jeg var 12 år og til 20'erne, og det fik jeg kæmpestor gavn af resten af mit liv, siger Lars Kolind.

Netop ledelse skulle blive essensen af Lars Kolinds karriere.

Ikke mindst i hans tid som meget succesrig direktør for Oticon og William Demant Holding fra 1988 og ti år frem.

Revolutionerede virksomhed

Her revolutionerede Kolind høreapparatvirksomheden ved at gøre op med faste strukturer og give medarbejderne mere frihed under ansvar.

Metoden er skiftevis blevet kaldt "Kolind-kuren", "Spaghettiorganisationen" eller "Unboss", som også er navnet på den bog, Lars Kolind selv har skrevet om emnet.

- Jeg har brudt meget radikalt med den måde, man plejer at organisere virksomheder på med en pyramide med en masse linjer og kasser.

- Jeg gør det modsatte: Jeg starter med folkene, så de selv får lov til at bygge deres kasser. Så præsterer de mere og er mere glade, og virksomhederne vokser, siger Lars Kolind om sin filosofi.

Købe stort Gods

Tiden i Oticon gjorde både Kolind til en funklende stjerne på erhvervshimlen og til mangemillionær. Så solid var indtjeningen, at han og hustruen Vibeke Riemer i 1996 købte og istandsatte det imponerende Løndal Gods syd for Silkeborg.

Et årti senere skiftede de det ud med palæet Tusculum ved Bagsværd Sø nord for København, der er genbo til Marienborg og en overgang blev omtalt som Danmarks dyreste hus.

Efter Oticon tog Lars Kolind ikke et nyt direktørjob, men koncentrerede sig om ledelsesudvikling, bestyrelsesarbejde og at løbe nye virksomheder i gang.

Samfundsdebattør

Han engagerede sig også som samfundsdebattør og forfatter, mens hans mislykkede folketingskandidatur for Ny Alliance i 2007 - med et opsigtsvækkende forslag om lavere skat på Fyn - nok tæller som karrierens eneste store nederlag.

Lars Kolind har med egne ord været med til at stifte eller udvikle over 25 nye virksomheder, hvoraf omkring en tredjedel har fået stor succes - et snit, han selv er meget tilfreds med.

Nye muligheder

Og han er stadig på udkig efter nye muligheder, selv om han har nået en alder, der for mange andre er lig med pension.

- Det skal være noget, der løser en opgave i samfundet, der er et problem. Så skal det være nogen folk, der har det rigtige værdisæt. Og så skal det være noget, der kan udvikle sig og få noget værdi, så man kan tjene penge på det, siger Lars Kolind.

Og så er han stadig aktiv som spejder og i bestyrelsen for spejderbevægelsens internationale fond for at hjælpe med at udbrede det spejderarbejde, han selv fik så meget udbytte af.

Powered by Labrador CMS