Forældrene hjalp meget

'Orkestret'-skuespilleren Frederik Cilius' barndomsoplevelser er med til at forme hans egne børn

Udgivet

Der blev hverken råbt, smækket med døre eller truet med at flytte hjemmefra i barndomshjemmet i Sønderborg, hvor skuespiller og satiriker Frederik Cilius voksede op.

For der var ingen grund til at tage det traditionelle forældreopgør.

- Jeg har altid fået lov til at gøre, præcis hvad jeg ville. Der er aldrig nogen, der har sagt: 'Det synes vi ikke, er en god idé. Det skal du lade være med, siger Frederik Cilius, der i øjeblikket er aktuel med anden sæson af den populære DR-serie 'Orkestret'.

Diagnostiseret med kræft

I serien forsøger Frederik Cilius' karakter, klarinettisten Bo Høxenhaven, at løsrive sig fra sin mor efter over tre årtiers tosomhed, da hun pludselig bliver diagnosticeret med terminal kræft.

Med egne ord har Frederik Cilius, der brød igennem i Radio24syv-programmet 'Den korte radioavis', selv været meget længe om at løsrive sig fra sine forældre.

Aldrig haft et opgør

- Økonomisk løsrev jeg mig først, men den dag i dag tager jeg dem stadig med på råd, siger den 38-årige satiriker.

- Jeg har aldrig haft et opgør, hvor jeg har følt mig låst inde. Da jeg ville flytte hjemmefra, så fandt de ud af, hvor jeg kunne flytte hen, siger han.

De betalte huslejen

Frederik Cilius tog aldrig et forældreopgør.

Frederik Cilius tilføjer med et grin, at forældrene betalte hans husleje og senere også hjalp ham med at komme til USA, hvor han blev færdiguddannet klarinettist.

Den store frihed og forældrenes støtte har gjort, at Frederik Cilius aldrig har følt, at der har været nogen grund til at tage et opgør med sine forældre.

- Men lad være med at spørge min kone, om det er rigtigt, griner han.

Behøver ikke forfølge det

Frederik Cilius' opvækst har betydet, at han selv forsøger at give sine egne sønner på syv år og tre år meget frie tøjler.

- Jeg har et krav om, at de skal bruge deres evner og tage det så langt, som de kan. Men hvis de ikke har interesse for noget, så behøver de ikke forfølge det. Det lader jeg dem sådan set køre meget godt selv, siger han.

Powered by Labrador CMS