Folk taler om Nick og Nathan: Se, hvorfor

En kort video har været medvirkende til, at historien har taget fart.

Nathan Philips og Nick Sandmann er to navne, alle skriver og taler om i USA. Foto: Scanpix/ Kaya Taitano/Social Media/via REUTERS
Udgivet Opdateret

Sociale medier og mere traditionelle nyhedsmedier har hen over weekenden været plastret til med divergerende og til tider forkerte historier angående en episode, der fandt sted ved Lincoln mindestedet i Washington D.C.

Det er for nuværende endnu uvist, hvad der præcis fandt sted, men faktum er, at mangt en amerikaner har en holdning og en opfattelse af, hvad der er sket. Det hele tog fart, da en kort video dukkede op på Youtube og Twitter.

I videoen, som ovenstående screenshots stammer fra, kan man se en tilsyneladende fredelig ældre indfødt amerikaner slå på en tromme og synge en traditionel fredssang. Det markerede afslutningen på en dagslang demonstration, hvor de oprindelige amerikaneres efterkommere gør opmærksom på sig selv.

Samtidig – lige over for den ældre mand – står en ung dreng. Han har et smørret grin på ansigtet og ser ud til at stå provokerende tæt på den trommespillende indfødte. Derfor blev videoen omgående en viral succes og adskillige bandeord og det, der er værre, fløj i retning mod den unge mand og hans mange skolekammerater, der tilsyneladende var med til at omringe de protersterende – og efter sigende – fredelige indfødte.

Karaktererne

Det er ingen hemmelighed, hvem de unge mennesker er. Allerede fra begyndelsen lå det fast, at de fleste stammer fra Covington Catholic High School i Kentucky. Det er en skole, der ud over at være katolsk gør meget ud af at, eleverne engagerer sig politisk. Mange af dem har såkaldte MAGA-kasketter på. Donald Trumps slagord “Make America Great Again”.

Forsamlingen af elever var i Washington på grund af en anden demonstration. Den såkaldte March for life, der kæmper mod fri abort. Alle har retten til liv, lyder parolen, der er en klassisk katolsk tankegang.

En af eleverne hedder Nick Sandmann. Det er ham, du kan se helt tydeligt i videoen. Over for ham står Nathan Philips. Han er en kendt aktivist, der kæmper for de indfødtes rettigheder. Han er en, de fleste vil vurdere til at være en fredelig fyr. Han er desuden veteran fra Vietnam-krigen. En af de, som Donald Trump og hans følgere gør meget ud af, man som amerikaner skal hylde.

Derfor syntes det dobbeltmoralsk, at det lige netop var ham, som de unge ifølge mange nyhedsrapporter valgte at omringe og forulempe verbalt med ord om en mur og andre grimme ting. Problemet er, at det går rigtig stærkt i de amerikanske medier, der i den grad er kendt for ikke nødvendigvis at være upartiske.

Problemerne

I løbet af søndag aften amerikansk tid begyndte en anden video at florere, og den er længere end den oprindelige. Den viser en lidt anden side af seancen. For det første griner Nick Sandmann ikke overlegent, og Nathan Philips står ikke udelukkende passivt.

Det samme kan heller ikke siges om en anden indfødt, der helt tydeligt indvilliger i et verbalt skænderi med en af de unge. I den forbindelse høres uduelige racistiske påstande fra begge parter. I slutningen af sekvensen med de unge og de indfødte opløses begge dele stille og roligt.

Men videoen har kastet nyt lys over situationen, og det er ikke længere ensidigt defineret, at det var de unge mennesker, der bevidst indledte et angreb på de indfødte og bevidst søgte en konfrontation med racistiske tilråb og grimme handlinger.

Sagen er belyst på to forskellige måder, og det er umuligt at afgøre, hvordan forløbet reelt har været. Tilbage står dog billedet af den unge Sandmann, der smiler overlegent og den ældre Vietnam-veteran, der provokerende ignorerer ham og trommer videre. Førstnævnte har været nødt til offentligt at udsende en pressemeddelelse for at afklare, hvad der ifølge ham skete.

Philips blev efter oplevelsen også nødt til at kommentere på handlingen. De er præcis lige så uenige som medierne.

Sagen har fået store konsekvenser

Konsekvenserne

Da først sagen kom offentligheden for øre, steg det helt af sted. Faktisk modtog Covington Catholic så mange henvendelser fra vrede mennesker, der ville have svar fra rektoren på, om det var præcis den slags værdier, skolen brød sig om at undervise i.

Faktisk blev det så voldsomt, at skolen lukkede sin Twitter-profil, sin Facebook, tog sin hjemmeside offline og desuden endte med at frakoble samtlige telefoner på skolen, der har godt 500 elever. En pressemeddelelse blev udsendt af det katolske styre i Kentucky.

– Vi fordømmer handlingerne begået af Covington Catholic High School-elever mod navnlig Nathan Philips og indfødte amerikanere generelt. Sagen bliver lige nu efterforsket, og vi vil handle her efter op til og inklusive eksklusion, står det blandt andet i pressemeddelelsen.

Ingen er blevet smidt ud af skolen endnu, men det tyder dog på, at skolen og det katolske samfund ikke er så interesserede i, hvem der optrappede konflikten, men blot har konstateret, at handlingerne, som de studerende udviste, som på ingen måde er sympatiske, kan være nok til, at der bliver gjort noget.

Kilder (partiske og upartiske): Indian Country Today – Indian Country Today – Spectator USA – USA Today – Covington Catholic High School (hvis hjemmeside i skrivende stund stadig er nede) – Catholics Come Home – Twitter – Twitter

Powered by Labrador CMS