Filmredaktør: Ole Thestrup kunne vende stereotyper på hovedet

Han var let caste som en bonderøv, men han kunne lege med stereotyperne, siger filmredaktør om Ole Thestrup.

Udgivet Opdateret

Skuespilleren Ole Thestrup havde en lang række mindeværdige roller bag sig gennem sin karriere som skuespiller, og han var især kendetegnet af sin evne til at lege med stereotyper.

Det siger Christian Monggaard, filmredaktør på Information, om den folkekære danske skuespiller Ole Thestrup, der døde natten til fredag.

– Både at se på og lytte til var han excentrisk. Han var ikke førsteelsker-materiale på nogen måde. Han var nem at smide i bås, fordi han var tyk og talte med udpræget dialekt og hæs stemme – sådan lidt vrængende, siger Christian Monggaard.

Nemt at caste Thestrup som “bonderøv”

Ole Thestrups udseende gjorde ham nem at caste som “bonderøven”, uddyber han.

– Men han kunne lege med stereotypen som skuespiller. Han gled let ind i den, men kunne så vende den på hovedet. Den fik noget menneskelighed og humanisme, som man ikke forventede, siger filmskribenten.

Christian Monggard tænker især på Ole Thestrups præstationer i fire film af instruktør Anders Thomas Jensen.

Nemlig “Blinkende Lygter”, “De Grønne Slagtere”, “Adams Æbler” og “Mænd Og Høns”.

Spillede våbenglad jyde

I den første af filmene – gangsterkomedien “Blinkende lygter” – spiller Ole Thestrup en våbenglad jyde, der finder sammen med en lige så følelsesskadet københavnsk forbryder i skuespilleren Mads Mikkelsens skikkelse.

– I Blinkende Lygter har Mads Mikkelsens et mindre sammenbrud og er på vej ud af gruppen, som filmen handler om. Men så er det takket være Ole Thestrups skydeglade bondemand, at han kommer på fode igen, siger filmredaktøren.

Ole Thestrup sov stille ind i sit hjem ved Holbæk klokken 01:50 omgivet af sin familie.

Han var gennem en periode syg af lungekræft.

Skuespilleren ville være blevet 70 år 12. marts.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS