Fejrer fødselsdag efter stormombrust år

Særligt kong Felipes far har bragt ham i problemer

I sin juletale talte kong Felipe dunder mod sin far. Foto: Ballesteros/REUTERS/Scanpix
Udgivet Opdateret

Kong Felipe af Spanien fylder 30. januar 53 år.

Men det seneste år er nok ikke et, kongen vil huske tilbage på med glæde.

Artiklen fortsætter under videoen

For ikke nok med at Spanien har været blandt de lande i Europa, der har været hårdest ramt af coronakrisen, så har også kongens far, den detroniserede kong Juan Carlos bragt familien i negativt søgelys.

Flygtet

Hans far, Juan Carlos, flygtede fra Spanien til Abu Dhabi i august med korruptionsanklager hængende over sig.

Juan Carlos nægter sig skyldig i alle anklager, men hans flugt har sat store spørgsmålstegn om monarkiets fremtid i Spanien.

Det fik kong Felipe til under sin årlige juleaftenstale at levere en bredside mod sin far, den skandaleombruste ekskonge Juan Carlos.

I en tale, der i store træk handlede om corona-pandemien, sagde kong Felipe, at “etik er over familieforhold”. Det skriver BBC.

Frasagt sig arven

Kong Felipe har så vidt muligt forsøgt at undgå at udtale sig om sin fars sager, men har blandt andet frasagt sig sin del af sin fars arv, den dag han dør.

I talen nævnte han ikke sin far med navn, men der skal ikke megen læsen mellem linjerne til at forstå, hvem han henvendte sig til:

– I 2014, da jeg blev indsat, nævnte jeg den moral og etik, borgerne forventer af os. Det er principper, der gælder os alle, og som hersker over alt andet, om det så er personlige eller familiemæssige forhold, sagde kongen.

Kongen af kriser

Kong Felipe har nu været konge i seks et halvt år, efter hans far, Juan Carlos, i juni 2014 valgte at abdicere efter næsten fire årtier som regent.

Siden har kong Felipe siddet på tronen sammen med sin hustru, dronning Letizia, som han har døtrene prinsesse Leonor på 15 år og prinsesse Sofia på 13 år med.

Og de første år som regent har til tider været turbulente.

Det spanske kongehus har kæmpet med dalende popularitet, og da kong Felipe i 2014 overtog tronen, var Spanien i dyb økonomisk krise og ramt af stor arbejdsløshed.

I 2016 måtte kongen fem gange træde til i rollen som formel mægler, da parlamentet i Madrid ikke kunne enes om en regering, og i 2017 kom krisen om Cataloniens løsrivelse.

Født uden udsigten

At det netop er blevet kong Felipe, der i dag skal håndtere de mange op- og nedture som øverste ansvarlig i det spanske kongehus, stod ellers ikke skrevet i stjernerne.

Da han kom til verden i slutningen af januar 1968, blev han født som prins, men uden udsigt til at arve den spanske trone.

Men alt ændrede sig imidlertid, da den spanske general Franco døde i 1975, og kong Felipes far, Juan Carlos I, blev udråbt til konge.

Dermed er kong Felipes ældste datter, prinsesse Leonor, i dag den første i rækken til den spanske trone.

Når hun en dag bliver kronet, bliver hun den første regerende dronning af Spanien siden 1868.

Powered by Labrador CMS