Får officiel undskyldning efter kæmpe-bommert

Pinlig sag har nu fået en afslutning

Udgivet Opdateret

Det britiske udenrigsministerium har sendt en "dybfølt undskyldning" til det danske kongehus via den danske ambassade.

Det oplyser en talsperson for ministeriet i en mail til Ritzau.

Ved en fejl blev kronprinsesse Mary inviteret med til dronning Elizabeths begravelse i London mandag.

Men fredag formiddag oplyste det danske kongehus, at en protokolfejl hos det britiske udenrigsministerium betød, at kronprinsesse Mary ikke skulle med alligevel.

Må medbringe én gæst

Ministeriet oplyser, at de officielle invitationer sendes til statsledere. De må medbringe én gæst.

Men en fejl i invitationen til dronning Margrethe fik det til at fremstå, som om også dronningens gæst, som er kronprins Frederik, måtte tage en gæst med.

Men det må han altså ikke.

Mange invitationer på kort tid

Ifølge det britiske udenrigsministerium opstod fejlen, fordi de har skulle sende mange invitationer ud inden for kort tid.

Omkring 500 gæster fra cirka 200 lande og områder vil efter planen deltage i statsbegravelsen mandag.

Det oplyste en repræsentant fra det britiske udenrigsministerium til nyhedsbureauet Reuters tidligere fredag.

Blandt dem er cirka 100 præsidenter og regeringsledere og over 20 kongelige.

Det bliver uden kronprinsesse Mary, at dronning Margrethe og kronprins Frederik rejser til London for at deltage i begravelsen af britiske dronning Elizabeth mandag. Det britiske udenrigsministerium har undskyldt over for kongehuset, at kronprinsessen ved en fejl blev inviteret med. (Arkivfoto).
Det bliver uden kronprinsesse Mary, at dronning Margrethe og kronprins Frederik rejser til London for at deltage i begravelsen af britiske dronning Elizabeth mandag. Det britiske udenrigsministerium har undskyldt over for kongehuset, at kronprinsessen ved en fejl blev inviteret med. (Arkivfoto).

Også Japans kejser

Foruden gæster fra Europas royale familier kommer også Japans kejser og kejserinde, ligesom USA's præsident, Joe Biden, Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Canadas premierminister, Justin Trudeau, har bekræftet, at de deltager.

Elizabeth nåede at sidde på tronen i 70 år - siden 1952. Det gjorde hende til den længst siddende monark i Storbritanniens historie. Hun blev 96 år.

Nu er det den danske dronning, som er den længst siddende nulevende regent i verden. Den 14. januar havde hun været regent i 50 år.

ELIZABETHS SIDSTE REJSE

Den britiske dronning Elizabeth var i 70 år landets statsoverhoved og monark, og hendes død torsdag aften og det efterfølgende tronskifte bliver fulgt tæt verden over.

Der er erklæret landesorg i Storbritannien indtil efter afslutningen af statsbegravelsen, der finder sted mandag den 19. september. Kongefamilien fortsætter deres sørgetid yderligere syv dage efter begravelsen.

Der vil under den officielle landesorg blive flaget på halv med Union Jack fra de kongelige residenser, regeringsbygninger, militærinstallationer og britiske ambassader i hele verden indtil morgenen efter begravelsen.

Her et nogle af de vigtigste punkter i de kommende dages program:

* Søndag den 11. september:

- Dronningens kiste fragtes fra ferieslottet i det skotske højland, Balmoral Castle, til den skotske hovedstad, Edinburgh.

Det bliver en langsom seks timers rejse gennem landet fra det afsides liggende slot, hvor befolkningen får chancen for undervejs at hylde den afdøde monark.

Hun køres i en rustvogn fulgt af en kortege med blandt andre datteren prinsesse Anne til paladset Holyroodhouse, der er kongefamiliens officielle residens i Edinburgh.

- I London mødes Kong Charles III med generalsekretæren for Commonwealth på Buckingham Palace. Efterfølgende skal han mødes med højkommissærerne fra de lande, han nu er blevet statsoverhoved for.

* Mandag den 12. september:

- Kong Charles besøger Westminster Hall, hvor medlemmer fra begge kamre i det britiske parlament får mulighed for at overbringe deres kondolence.

- Charles flyver sammen med dronning Camilla til Edinburgh. Dette er en del af "Operation Spring Tide", som er kodenavnet for kongens første rejse rundt til de fire nationer - England, Skotland, Wales og Nordirland - i Det Forenede Kongerige.

- Kongen modtager Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, i audiens i Holyroodhouse. Derudover skal han besøge det skotske parlament og modtage kondolence herfra.

- Elizabeth II's kiste føres i procession til St. Giles Katedralen i Edinburgh. Her vil medlemmer af kongefamilien om aftenen våge over kisten.

* Tirsdag den 13. september:

- Elizabeth II's kiste flyves fra Edinburgh til London og placeres i hendes tidligere residens, Buckingham Palace.

- Kong Charles og dronning Camilla besøger Belfast i Nordirland, hvor de møder blandt andre den britiske minister for Nordirland samt politiske og religiøse ledere. De deltager derefter i en gudstjeneste i St. Anne's Katedral.

* Onsdag den 14. september:

* Kisten føres i en militærparade fulgt af den kongelige familie fra Buckingham Palace til Westminster Hall.

Her vil den blive placeret på en katafalk - en hævet platform. Ærkebiskoppen af Canterbury leder en gudstjeneste med deltagelse af kong Charles og kongefamilien.

* Torsdag den 15. september:

- Dronning Elizabeth II vil ligge i lukket kiste - castrum doloris - i fire dage, hvor offentligheden får mulighed for at defilere forbi den afdøde monark.

* Fredag den 16. september:

Kong Charles og dronning Camilla besøger Wales som det sidste stop på deres turné rundt i Det Forenede Kongerige.

* Mandag den 19. september:

- Statsbegravelse. Kong Charles har erklæret officiel helligdag i Storbritannien.

- Elizabeth II's kiste føres i procession til Westminster Abbey i det centrale London, hvor statsbegravelsen vil foregå.

Detaljer om begravelsen og processionen samt gæstelisten ventes offentliggjort i løbet af den kommende uge. Der ventes politikere og statsoverhoveder fra hele verden, herunder den amerikanske præsident, Joe Biden. Det er endnu ikke afklaret, hvem der deltager fra dansk side.

- Kisten bliver efter ceremonien bragt til Windsor-slottet vest for London, hvor den føres op ad Long Walk til St. Georges's Kapel, hvor dronningen stedes til hvile sammen med andre medlemmer af det britiske kongehus. Hun ventes at blive begravet ved siden af sine forældre og sin søster, prinsesse Margaret.

Den afdøde dronnings mand, prins Philip, der døde sidste år i en alder af 99 år, ventes senere at blive flyttet fra sit midlertidige gravsted i nærheden, så han kommer til at hvile ved dronningens side.

Kilde: BBC, Reuters og Sky News

I Westminster Abbey

Dronning Elizabeths begravelse finder sted i kirken Westminster Abbey i London. Det var også her, at dronning Elizabeths mor i 2002 fik sin offentlige begravelse.

Og det er samme kirke, som dronning Elizabeth i 1947 blev gift med prins Philip i.

Powered by Labrador CMS