Ekskonge undersøges for korruption

Den tidligere spanske konge Juan Carlos er igen i modvind.

Udgivet Opdateret

Endnu en gang omtales den tidligere spanske konge Juan Carlos i medierne for en mulig involvering i en skandalesag.

Ekskongen skulle nemlig have modtaget en stor sum penge i kickbacks, skriver People.

Det kommer oveni andre anklager om økonomisk kriminalitet, der har ramt den tidligere monark.

Undersøges for korruption

Af den spanske højesteret bliver den tidligere spanske konge, der i 2014 abdicerede, undersøgt for indblanding i en større sag om korruption.

Den 82-årige kongelige skulle have modtaget kickbacks – penge der er udbetalt ulovligt til gengæld for en anden ydelse – for op til 100 millioner dollars i forbindelse med en milliardkontrakt på anlægning af jernbane i Saudi Arabien i 2011. Kontrakten skulle varetages af en samling af spanske virksomheder.

Da kulegravningen af sagen først blev præsenteret, blev det forklaret, at dets formål var at klarlægge, om der i forbindelse med kontrakten er foregået noget ulovligt eller kriminelt.

I forhold ekskongen er fokus at finde ud af, om den tidligere regent var indblandet i kriminelle aktiviteter i årene efter 2014, hvor han ikke var beskyttet af immunitet, fordi han på det tidspunkt var abdiceret fra tronen.

Vil ikke indblandes

Flere gange har rygter om ekskonge Juan Carlos’ involvering i diverse økonomiske sager ramt forsiderne. Noget kunne dog tyde på, at hans søn kong Felipe har været nervøs.

I 2019 annoncerede Felipe, at han havde valgt at give afkald på sin fars formue. Siden er der blevet spekuleret i, om det var et middel for Felipe til at distancere sig selv fra farens økonomiske rod, skulle det nogen sinde se dagens lys.

Endvidere blev det i samme ombæring nævnt, at ekskongen mistede sin pension.

Det spanske kongehus har på trods af henvendelser endnu ikke kommenteret på anklagen af ekskongen.

Undersøges af schweizere

Den nylige sag om jernbaner er ikke det eneste, som den tidligere monark bliver undersøgt for sin indblanding i for tiden.

Han efterforskes også af finansmyndigheder i Schweiz i forbindelse med formuer placeret i minimum to forskellige fonde. Flere lokale medier har rapporteret om, at det formentlig er penge, der stammer fra et overhoved i Saudi Arabien.

Det er betalinger, der er foretaget gennem fonde, som er placeret på en offshore-konto i Panama, for derefter at blive overført til schweiziske konti. En stor del af summen – omkring 73 millioner dollars – blev i 2012 overført til Corrina zu Sayn-Wittgenstein, der formodes at være ekskongens elskerinde.

Efter den nye afsløring er der spekulationer om, at der kunne være en sammenhæng mellem pengene fra kickbacks og sagen fra Schweiz.

Powered by Labrador CMS