Ed Sheeran i clinch med anklager

Ed Sheeran forsvarede sig tirsdag ved retten i New York City i en sag om Marvin Gayes hit "Let's Get It On"

Udgivet Opdateret

Den britiske popstjerne Ed Sheeran indtog tirsdag vidneskranken på Manhattan i New York City i en sag om ophavsret.

Sangeren er beskyldt for at plagiere dele af den afdøde crooner Marvin Gayes ikoniske sang "Let's Get It On" fra 1973 til sit hit "Thinking Out Loud" fra 2014.

Det er arvinger til sangskriveren Ed Townsend, en af Gayes medforfattere på "Let's Get It On", der står bag søgsmålet. De hævder, at Ed Sheerans pladeselskab, Warner Music Group, og udgiveren, Sony Music Publishing, skylder dem en del af overskuddet for angiveligt at have kopieret sangen.

Første af tre retssager

Retssagen på Manhattan er den første af tre retssager, Ed Sheeran risikerer at stå over for som følge af ligheder mellem de to hits.

Under sit vidneudsagn blev Sheeran af anklager Keisha Rice spurgt ind til hans sang "Take It Back", hvor han blandt andet synger teksten "plagiering er skjult".

- Det er mine tekster, ja, svarede Ed Sheeran, som var iført et sort jakkesæt og et lyseblåt slips.

Afbrudt

- Må jeg give dem noget kontekst?, spurgte han.

Til det svarede anklageren, at hvis hun havde brug for kontekst, skulle hun nok spørge.

Herefter spurgte Keisha Rice til et videoklip af et show, hvor Ed Sheeran spiller Marvin Gayes "Let's Get It On" som et medley med "Thinking Out Loud".

Sheeran forklarede, at han nogle gange mixer sange med lignende akkorder under sine koncerter. Han blev dog afbrudt af anklageren, hvilket tydeligvis frustrerede ham.

- Du vil ikke have mig til at svare

- Jeg føler, at du ikke vil have mig til at svare, fordi du ved, at det, jeg rent faktisk vil sige, vil give mening, sagde han.

Ifølge Sheerans advokat, Ilene Farkas, er de to sange forskellige, og hun mener, at sagsøgerne ikke skal have lov til at "monopolisere" en akkordopbygning og melodi, som bruges i utallige sange.

- Ingen ejer simple musikalske byggesten, sagde hun.

ED SHEERAN

Edward Christopher "Ed" Sheeran (født 17. februar 1991) er en britisk singer-songwriter. Født i Hebden Bridge og opvokset i Framlingham, Suffolk. Han flyttede til London i 2008 for at forfølge en musikalsk karriere. I begyndelsen af 2011 udgav Sheeran en uafhængig EP, No. 5 Collaborations Project, der fangede både Elton John og Jamie Foxxs opmærksomhed. Han skrev senere kontrakt med Asylum Records. Hans debutalbum, +, som indeholder singlerne "The A Team" og "Lego House", vandt femdobbelt platin i Storbritannien. I 2012 vandt han to Brit Awards for Best British Male Solo Artist og British Breakthrough Act. "The A Team" vandt Ivor Novello Award for Bedste Sang Musikalsk og Lyrisk. I 2014 blev han nomineret til Bedste Nye Artist ved 56. årlige Grammy Awards.

Sheerans popularitet i udlandet begyndte i 2012. I USA havde han en gæsteoptræden på Taylor Swifts fjerde studiealbum, Red, og skrev sange til One Direction. "The A Team" blev nomineret til Årets sang ved Grammy Awards i 2013, og han optrådte med sangen i duet med Elton John under ceremonien. Han brugte meget af 2013 med at turnere i Nordamerika som opvarmning for Swifts The Red Tour. I efteråret 2013 spillede Sheeran tre udsolgte shows i New Yorks Madison Square Garden som hovednavn.[2] Hans andet album med titlen X (læses som "multiply") blev udgivet verdensplan den 23. juni 2014 og blev nummer et på Englands albumhitliste og USA Billboard 200. X blev nomineret til Årets Album ved den 57. Årlige Grammy Awards. Som en del af sin X verdensturné spillede Sheeran tre koncerter på Londons Wembley Stadium i juli 2015, hvilket var hans største solo show til dato.

Ed Sheeran udgav sit tredje studiealbum, ÷ den 3. marts 2017. I Danmark har albummet opnået rekorden for flest uger som nummer ét på hitlisten, med 32 uger. ÷ var det mest solgte album i Danmark i 2017.

Kilde: Wikipedia

Retssagen ventes at vare omkring en uge.

Musikeren Ed Sheeran ses her forlade retsbygningen på Manhattan i New York City tirsdag.
Musikeren Ed Sheeran ses her forlade retsbygningen på Manhattan i New York City tirsdag.
Powered by Labrador CMS