“Druk” modtager stor pris ved britisk filmfest

Thomas Vinterbergs film "Druk" modtager Bafta-prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede film

Druk fik søndag prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film ved den britiske prisuddeling Bafta i Royal Albert Hall i London. Foto: BAFTA/Handout/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Den danske film “Druk”, der er instrueret af Thomas Vinterberg, har modtaget prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film ved den britiske prisuddeling Bafta i Royal Albert Hall i London.

Det skriver arrangørerne af prisuddelingen på Twitter.

– Tillykke til Thomas Vinterberg og holdet, der modtager prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede film for den berusende “Druk”.

Filmen “Druk” er et drama om fire gymnasielærere og deres forsøg på at genfinde livsgnisten ved hjælp af indtagelse af alkohol.

Lærerne beslutter sig for at afprøve en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt – det er den halve promille, der afholder den enkelte fra at give sig 100 procent.

Overvældet instruktør

Filminstruktør Thomas Vinterberg er overvældet over den modtagelse, som hans værk har fået både i Danmark og udlandet.

Det er ikke første gang, at “Druk” gør sig bemærket i forbindelse med udenlandske prisuddelinger.

Filmen er nomineret til en Oscar og modtog i december fire priser ved European Film Awards – herunder prisen for Bedste Film.

– Denne gang havde vi meget skarp konkurrence.

– Jeg er begyndt at forstå, at mennesker rundt om i verden holder meget af vores danske film “Druk”.

– Jeg er virkelig beæret og lykkelig, siger Thomas Vinterberg til Ritzau.

Thomas Vinterberg høster priser for "Druk"

Søndag aften modtog Thomas Vinterberg-filmen “Druk” prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film ved prisuddelingen fra British Academy of Film and Television Arts (Bafta).

Og det er ikke første gang, at “Druk” har fået udenlandsk ros.

– Jeg er begyndt at forstå, at mennesker rundt om i verden holder meget af vores danske film “Druk”, siger Thomas Vinterberg.

Her kan du læse, hvilke priser Thomas Vinterbergs “Druk” har modtaget:

* Bafta.

Filmen vandt for Bedste Ikke-engelsksprogede Film 11. april 2021. Den var desuden nomineret i tre andre kategorier: Bedste Instruktør, Bedste Hovedrolle og Bedste Originale Manuskript.

* BFI London Film Festival.

“Druk” modtog 18. oktober 2020 prisen for Bedste Film ved BFI London Film Festival, som er en af Storbritanniens største filmfestivaler.

* European Film Awards.

12. december 2020 modtog filmen priserne for Bedste Film, Bedste Instruktør, Bedste Manuskriptforfatter og Bedste Skuespiller ved European Film Festival.

* Robert Prisen.

“Druk” modtog priserne for Årets Danske Spillefilm, Årets Instruktør, Årets Originalmanuskript og Årets Mandlige Hovedrolle ved Robert Prisen den 6. februar 2021.

* Academy Awards.

Thomas Vinterberg er desuden nomineret i kategorierne Bedste Instruktør og Bedste Internationale Spillefilm ved Academy Awards, der også er kendt som Oscar-uddelingen.

Kilder: Kino.dk, deadline.com og London Film Festival.

null

Det er anden gang, at en dansk film hædres med prisen for Bedste Ikke-engelsksprogede Film ved Bafta-prisuddelingen.

Første gang var i 1989, da prisen gik til “Babettes Gæstebud”, der er instrueret af Gabriel Axel.

Thomas Vinterberg har tidligere fortalt, at “Druk” er dedikeret til hans datter, der i en alder af 19 år mistede livet i 2019.

Hun skulle have spillet med i filmen, men døde i en trafikulykke, kort tid efter at optagelserne til “Druk” begyndte.

En stor del af filmen forgår på datterens tidligere gymnasium i Hellerup nord for København.

Giver den videre til skuespillerne

Thomas Vinterberg giver en stor del af æren for filmens succes til skuespillerne. De fire gymnasielærere, som er omdrejningspunktet, spilles af Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Milang og Lars Ranthje.

– Først og fremmest tror jeg, at skuespillerne leverer en præstation, som er så hjertelig og ærlig, at folk føler sig ramt af det, lige meget om de taler dansk eller ej.

– Og så rammer filmen en verden, der er lukket ned på grund af corona. Folk går bankerot, og der er dødsfald og sygdom og en stor isolation af mennesker, så der er en længsel efter det, de gør i filmen.

– Der er en længsel efter det livsbekræftende – det at løbe rundt i gaderne og fejre livet. Det savner mennesker, og det er vigtigt, siger Thomas Vinterberg.

I alt er “Druk” og holdet bag filmen nomineret til fire Bafta-priser.

Thomas Vinterberg er nomineret til prisen for Bedste Instruktør samt prisen for Bedste Manuskriptforfatter sammen med Tobias Lindholm.

Endelig er Mads Mikkelsen nomineret til prisen for Bedste Mandlige Skuespiller for sin præstation i “Druk”.

Powered by Labrador CMS