Dronningen indbyder til fest i flere dage

Traditionen tro starter dronningen det nye år med et brag. Hun inviterer til nytårskure hele tre dage i træk.

Udgivet Opdateret

Der er måske nogen, der den 1. januar allerede har fået nok af fest, fordi tømmermændene har taget overhånd. Men på Amalienborg er festen først lige begyndt.

For som traditionen byder, inviterer landets regent til nytårskure og nytårstaffel de kommende dage. Det fremgår af Kongehusets hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter videoen

En historisk begivenhed

Dronning Margrethe bærer traditionen for nytårskur og -taffel videre. Faktisk er det ukendt, hvor længe det har været en tradition i det danske kongehus.

Men allerede i 1600-tallet blev begivenhederne om årsskiftet beskrevet som værende en gammel skik. Dengang var grundelementerne af fejringen af årsskiftet nogenlunde tilsvarende som de skikke, der bruges den dag i dag.

Taffel for regeringen

Fra den 1. januar står dronning Margrethe i spidsen for et utal af nytårskure og et nytårstaffel de efterfølgende dage.

Den 1. januar inviterer dronningen regeringen, folketingets formand, repræsentanter for det officielle Danmark og Hoffet indenfor i Christian VII’s Palæ på Amalienborg til nytårstaffel.

Det er den eneste nytårskur, der afholdes om aftenen.

Tidlige nytårskure

Dagen efter – den 2. januar – indbyder dronning Margrethe til to tidlige nytårskure.

Først er de inviterede gæster højesteretsdommere og Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps. Kuren foregår også her i Christian VII’s Palæ på Amalienborg klokken 09.50.

Efterfølgende afholdes der nytårskur for det diplomatiske korps på Christiansborg Slot.

Kur med guldkaret

Festen fortsætter en tredje dag, hvor dronning Margrethe den 3. januar er vært for officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, I., II. og III. rangklasse samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og de kongelige protektioner. Kuren foregår på Chistiansborg Slot klokken 09.30.

En helt særlig ting, der også foregår op til og efter denne nytårskur, er, at dronningen vil køre i guldkaret.

Dronningen køres i guldkaret fra Den Kongelige Stald-Etat eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron fra Amalienborg til Christiansborg Slot, mens hun også køres fra Chrstiansborg Slot til Amalienborg, når nytårskuren er endt.

Powered by Labrador CMS