DR-kendis: Jeg er en polemisk drillepind

Mads Geertsen indtager endnu en gang den kontroversielle karakter Onkel Reje ved denne sommers Cirkus Summarum

Når Mads Geertsen i karakter som Onkel Reje begiver sig på turné med Cirkus Summarum, har han børnene med. - De får lov til de ting, som de normalt ikke må. De kan boltre sig på et kæmpe område, må selv hente slush-ice og hjælper også til med det praktiske arbejde, hvilket børn sjældent gør i dag. Det er berigende på mange planer, fortæller Mads Geertsen. (Arkivfoto).
Når Mads Geertsen i karakter som Onkel Reje begiver sig på turné med Cirkus Summarum, har han børnene med. - De får lov til de ting, som de normalt ikke må. De kan boltre sig på et kæmpe område, må selv hente slush-ice og hjælper også til med det praktiske arbejde, hvilket børn sjældent gør i dag. Det er berigende på mange planer, fortæller Mads Geertsen. (Arkivfoto).
Udgivet Opdateret

Sommeren er landet. Det betyder, at Cirkus Summarum endnu en gang har slået teltdugen op og inviteret børn og barnlige sjæle til forestilling med Ramasjangøens beboere.

Den velkendte - og til tider kontroversielle - karakter Onkel Reje er blandt de attraktioner, der kan opleves i manegen.

Bag figuren gemmer sig den 52-ĂĄrige familiefar Mads Geertsen.

- Onkel Reje minder meget om de klovne, som mange kender fra cirkussets verden.

- Han laver sjov, misforstår og ser ting fra andre vinkler end de mere opbyggelige karakterer i Cirkus Summarum, fortæller han.

Skubbet til samfundsdebatten

Mads Geertsen er oprindeligt uddannet fra Designskolen Kolding, men begyndte i slutningen af 00'erne at slĂĄ sine folder pĂĄ DR - blandt andet som satiriker og musiker i "Bonjour og goddaw", "Je m'appelle Mads" og "Flemmings helte".

Det seneste årti har han primært kunnet opleves som Onkel Reje i programmer som "Onkel Reje og børnenes brevkasse" og "Onkel Rejes fede sommerferie". Her har den drillesyge karakter flere gange givet børneforældre morgenkaffen galt i halsen og skubbet til samfundsdebatten.

Og det er helt bevidst.

- Det fĂĄr folk til at vĂĄgne op. Vores samfund er baseret pĂĄ frihed og demokrati. Hvis det skal holdes levende, skal det vedligeholdes, mener Mads Geertsen.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at børn kodes til at være spørgende, udfordrende og undrende, så vi skaber kritiske samfundsborgere. Det er en af grundene til, at Onkel Reje-karakteren er, som han er.

Deal with it

Onkel Reje har både været gravid, lavet en sang om ikke at kunne lide at gå i bad og introduceret børnene for heavyrockens verden.

- Da jeg skrev sangen om ikke at kunne lide at gå i bad, handlede det både om at give børnene mulighed for at ræsonnere mod de voksnes logik.

- Men jeg syntes også bare, at det var sjovt at lægge sten i skoen på de voksne og sige "deal with it", siger Mads Geertsen og bryder ud i et grin.

Kendt som en polemisk drillepind

Onkel Reje er netop kendt som en polemisk drillepind, og ligesom mange andre af figurens karaktertræk og færdigheder læner Onkel Reje sig op ad Mads Geertsen selv.

- Jeg tror ikke, at man kan lave en figur med den levetid, hvis man ikke bringer sig selv i spil. SĂĄ der er rigtig meget Mads Geertsen i Onkel Reje, siger han og uddyber:

- Onkel Reje plæderer ikke for nogen holdning. Han er apolitisk. Men han har det til fælles med mig, at vi ser verden på mange måder. Vi kan begge lide at stille spørgsmålstegn, drille og påtale, hvis noget virker skørt.

- Jeg selv gør det nok bare i en blødere version, end Onkel Reje gør, forklarer Mads Geertsen.

Pludselig skete der magi

Onkel Reje kom til verden en sommer, hvor Mads Geertsen i dovenskab havde ladet skægget gro. Da han fandt et par briller og sin morfars gamle sømandshat frem, skete der magi.

- Pludselig var der bare en figur. Det var ligesom, når man kender et menneske, så kan man lynhurtigt genkende dem, fortæller Mads Geertsen.

- Med tiden har jeg lært karakteren endnu bedre at kende, og Onkel Reje har fået flere lag. Karakteren har udviklet sig, i takt med at mine egne børn er blevet ældre, og jeg har fået øje for nye ting i børnelivet, jeg kunne trække på.

Det forpligter

Efter et årti som Onkel Reje har Mads Geertsen været med til at forme en hel generation.

Det er noget, som han er meget bevidst om.

- Der, hvor børnefjernsyn kommer ind, er i en alder, hvor hylderne næsten er tomme. Så vi bliver lagt et fint og fornemt sted, hvor alt bliver lagt ud fra de barndomsminder. Det forpligter, siger han.

Bliver ofte genkendt

At få lov til at forme en hel generation af børn har også ændret Mads Geertsens tilstedeværelse i det offentlige rum. Han bliver nemlig ofte genkendt af de små, unge fans, når han begiver sig rundt i lokalområdet i København, hvor han bor med sin familie.

- Jeg siger hej til utroligt mange børn hver dag, når jeg cykler rundt på Amager eller handler i Brugsen. Det er bare enormt hyggeligt. Men det gode ved at være kendt i børneverdenen er, at det stopper efter aftensmadstid, siger han og slår over i et grin.

- Det kan være lidt belastende, når man er på legepladsen med sine egne børn, fordi man synes, det går ud over dem. Men i det store hele er det en gave.

Cirkus Summarum kan opleves i Ballerup frem til den 10. juli og i Aarhus fra den 16. juli til den 3. august.

Powered by Labrador CMS