Det hjalp sangerinde gennem sorgen

Kira Skovs mand døde på tragisk vis for fem år siden

Udgivet Opdateret

Sangerinden Kira Skov har brugt musikken som hjælp til at bearbejde to store tab.

For fem år siden mistede hun først sin mand, Nicolai Munch-Hansen, og kort tid efter også sin far.

I årets 'Toppen af Poppen', hvor kendte kunstnere fortolker hinandens numre, fortæller hun flere af sine personlige historier. 

-Ekstra intenst og intimt 

Selv om det ikke er fremmed for rockmusikeren at fortælle om sit liv, var det særligt rørende at gøre i programmet.

- Der er nogle mennesker, der er gået ind i at fortolke sange, som er skrevet med afsæt i min personlige fortælling.

- Så det blev ekstra intenst og intimt, fortæller Kira Skov, der både er kendt som frontfigur i bandet Kira and The Kindred Spirits og som soloartist.

Døde af overdosis 

Med tabet af sin mand, der døde 39 år gammel, mistede hun ikke alene sin ægtefælle, men også faren til sin søn og sin mangeårige samarbejdspartner, der også var en del Kira and The Kindred Spirits.

Få dage efter hans død blev der udsendt en kort meddelelse, om at dødsårsagen formentlig skyldtes en utilsigtet fatal kombination af euforiserende stoffer og alkohol.

I dag fortæller Kira Skov, at han døde af en overdosis.

- Det var en måde for mig at tage ejerskab over min egen historie og sige: Det her er rent faktisk sådan, som det var, siger den 46-årige sangerinde.

- Jeg vil gerne rigtig gerne fortælle mere nuanceret om Nikolai. Jeg har været meget bevidst om at fortælle min historie, så den blev fortalt, som jeg gerne ville have, den skulle fortælles. Så det ikke var andre, der gik ind og tolkede på den, siger hun.

-Forbundet med en masse sorg

Kira Skov har flere gange fortalt offentligt om tabet, og ofte synes hun, at det er lettere at tale om det svære end at lade være.

- Måske har jeg været med til at gøre op med nogle tabuer om, hvordan vi forholder os til døden og taler om den. For det kan være en ekstrem svær ting for folk at sætte ord på, siger hun og fortæller videre, at det stadig også er svært for hende selv at tale om døden:

- Det er forbundet med en masse sorg. Så det er ikke en nem ting at tale om. Men det er heller ikke nemt at lade være, siger Kira Skov.

På vej med ny musik

Med sin bortgang efterlod Nicolai Munch-Hansen sig to børn: datteren Nora på 20 år, som han blev forælder til i et tidligere forhold, og sønnen Morgan, som han fik sammen med Kira Skov. De to børn var henholdsvis 14 og 4 år, da han gik bort.

Efterhånden har sønnen, som i dag er ti år, levet i længere tid uden end med sin far, fortæller sangerinden.

- Meget af det, han husker, er fortællingen om sin far. Og han var en fantastisk mand på alle mulige måder, siger Kira Skov.

Sangerinden har udgivet et hav af plader og er på vej med en ny, som udkommer næste år.

Netop musikken har i høj grad været en hjælp til bearbejdelsen, fortæller hun.

- Det har været en måde for mig at give en meningsløs situation en form for mening, siger Kira Skov, der året efter Nicolai Munch-Hansens død udgav albummet "The Echo of You" som en hyldest til ham.

Fundet kærligheden igen

I dag har sangerinden fundet kærligheden igen og har en kæreste, som hun også har været ven med gennem mange år.

- Han var også ven med min mand. Vi har det rigtig dejligt sammen. Så det er jo en dejlig fortælling, at man kan finde kærligheden igen efter at have mistet på den måde, siger hun.

Kira Skov er med i dette års 'Toppen af Poppen'. Her ses hun sammen med de andre artister. Øverst fra venstre: Maximillian, Martin Brygmann, Nicklas Sahl, Soleima, Iris Gold og Steen Jørgensen.
Kira Skov er med i dette års 'Toppen af Poppen'. Her ses hun sammen med de andre artister. Øverst fra venstre: Maximillian, Martin Brygmann, Nicklas Sahl, Soleima, Iris Gold og Steen Jørgensen.
Sangerinden Kira Skov har efter sin mands død fundet kærligheden på ny. - Vi har det rigtig dejligt sammen, siger hun.
Sangerinden Kira Skov har efter sin mands død fundet kærligheden på ny. - Vi har det rigtig dejligt sammen, siger hun.
Powered by Labrador CMS