-Det er så benhårdt

Man stiller sig med røven i klaskehøjde, når man stiller sig op på en scene for at underholde. Det kræver sin mand, lyder det fra skuespilleren Esben Dalgaard

Udgivet Opdateret

Det er en tidslomme, som Esben Dalgaard dykker ned i som en del af ensemblet i "Dansegarderoben".

I TV 2's anmelderroste serie portrætterer skuespilleren revyveteranen Jørgen Ryg.

- Jeg er vokset op med revyen som en vigtig faktor. Det var noget af det, jeg så op til, fortæller Esben Dalgaard.

- Jeg kommer fra Vejle, men min farmor og farfar boede på Sjælland, og når vi kom over, var der en gang imellem, at vi fik mulighed for at komme med i Cirkusrevyen. Det var stort. Kæmpestort. Siden har jeg selv været heldig at lave revy.

- Vi skal behandle hinanden med respekt og ordentlighed. Indtil det er 100 procent i mål, er der noget, der skal skrues på, mener skuespilleren Esben Dalgaard, der er aktuel i 'Dansegarderoben'. (Arkivfoto).
- Vi skal behandle hinanden med respekt og ordentlighed. Indtil det er 100 procent i mål, er der noget, der skal skrues på, mener skuespilleren Esben Dalgaard, der er aktuel i "Dansegarderoben". (Arkivfoto).

Særlig disciplin

Esben Dalgaard debuterede i Kerteminderevyen i 2011 og medvirkede også i året efter.

Det er en ganske særlig disciplin, lyder det fra den erfarne skuespiller.

- Jeg har meget respekt for folk, der laver revy, siger han og uddyber:

- Du arbejder målrettet på noget, som du først ved virker, når publikum sidder der live. Og der er betaling ved kasse et. Griner de, er du sjov. Griner de ikke, så stinker du. Og det er så hårdt. Det er så benhårdt psykisk. Det er et slid.

Med røven i klaskehøjde

Han understreger samtidig, at man ikke skal have ondt af ham.

- Man har jo selv valgt det. Man får ikke vredet armen om. Men man stiller sig med røven i klaskehøjde, siger han og fortsætter:

- I og med at man gør det, stiller man sig op til at modtage ris og ros, og det kræver da sin mand.

Det kommer både fra anmelderne og fra publikum.

Håber på succes

Men med alderen og erfaringen lægger man deres dom mere og mere fra sig.

- Jeg går enormt meget op i, at vi har forberedt os godt. At vi har sat os ind i stoffet og - vigtigst af alt - gør vores absolut bedste, lyder det fra Esben Dalgaard.

- Mit arbejde er i forberedelsen og på dagen, hvor vi optager. Hvad der så sker med det bagefter, må vi jo se. Jeg ønsker og håber, at det bliver en kæmpe succes - og med "Dansegarderoben", at den er med til at lave perspektiver.

Esben Dalgaard og Anders W. Berthelsen portrætterer henholdsvis Jørgen Ryg og Preben Kaas i 'Dansegarderoben'. (PR-foto).
Esben Dalgaard og Anders W. Berthelsen portrætterer henholdsvis Jørgen Ryg og Preben Kaas i "Dansegarderoben". (PR-foto).

Behandle andre med respekt

Serien udspiller sig for 50 år siden og skildrer blandt andet sexisme og fordomme.

Spørgsmålet er, hvor meget vi har rykket os siden dengang. Esben Dalgaard håber, at "Dansegarderoben" kan blive et slags spejl for den samtale.

- Vi skal behandle hinanden med respekt og ordentlighed. Indtil det er 100 procent i mål, er der noget, der skal skrues på, mener Esben Dalgaard.

Det er ikke Cirkusrevyens skuespillere, men derimod danserne bag revylegenderne, der er stjernerne i 'Dansegarderoben'. De spilles af Coco Hjardemaal, Andrea Heick Gadeberg, Olivia Joof Lewerissa, Mille Lehfeldt, Marie Reuther, Rebecca Rønde Kiilerich, Marie Bach Hansen og Nanna Finding. (PR-foto).
Det er ikke Cirkusrevyens skuespillere, men derimod danserne bag revylegenderne, der er stjernerne i "Dansegarderoben". De spilles af Coco Hjardemaal, Andrea Heick Gadeberg, Olivia Joof Lewerissa, Mille Lehfeldt, Marie Reuther, Rebecca Rønde Kiilerich, Marie Bach Hansen og Nanna Finding. (PR-foto).

Stereotype båse

- På rigtig mange parametre kunne der være overvejelser og refleksioner, om hvorvidt vi kommer folk i stereotype båse. Og på rigtig mange parametre kunne der være væsentlig større rummelighed, siger han og uddyber:

- For mig handler det enormt meget om, at vi skal respektere og anerkende hinanden, som vi er. Om vi så er mand, kvinde eller alle de køn eller alle de personer, der må være imellem.

I 'Dansegarderoben' spiller Esben Dalgaard revyveteranen Jørgen Ryg. (PR-foto).
I "Dansegarderoben" spiller Esben Dalgaard revyveteranen Jørgen Ryg. (PR-foto).

ESBEN DALGAARD ANDERSEN

Esben Dalgaard Andersen blev uddannet fra Danske Teater- og Balletakademi i 1999, Lee Strassberg Theatre Institute i New York i 2003 og fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 2008.

Siden har han medvirket i forestillinger Seest og Mumin ved Mungo Park i Kolding og han modtog for sin portrættering af politiker Mogens Glistrup i forestillingen Ned med Skatten op med Humøret på Rønne Teater i 2010 en Talent-Reumert.

Kilde: Wikipedia

"Dansegarderoben" kan ses på TV 2 søndag den 19. marts klokken 20.00, mens at næste uges afsnit er tilgængeligt på TV 2 Play samme dag.

Powered by Labrador CMS