Den blonde hævner sagde me too

Hun er kendt som gangsterkone i "Pulp Fiction" og lejemorder i "Kill Bill"-filmene. Men karrieren har også budt på overgreb for Uma Thurman, der fylder 50.

Udgivet Opdateret

Hun var med til at sætte et eftertrykkeligt aftryk på filmhistorien, da hun iført hvid skjorte og skarpt pagehår dansede twist med John Travolta i filmen “Pulp Fiction” fra 1994.

Siden rollen som den storsniffende gangsterboss-kone Mia Wallace for alvor kickstartede hendes skuespilkarriere, er der er røget mange film på cv’et. Herunder to i samarbejde med den danske instruktør Lars von Trier.

Onsdag 29. april fylder skuespiller Uma Thurman 50 år.

Artiklen fortsætter under videoen

“Pulp Fiction” skulle også vise sig at blive definerende for Uma Thurmans liv på anden vis.

Det var hendes første samarbejde med instruktøren Quentin Tarantino, med hvem hun siden lavede de populære film “Kill Bill” 1 og 2. Her spiller hun en blond, tidligere lejemorder, der skal hævne sin ufødte datters død.

Thurman og Weinstein

Men samtidig bragte det hende tæt på filmproduceren Harvey Weinstein, hvis selskab Miramax stod bag alle tre film.

En mand, der er centrum for anklager om seksuelle overgreb fra op mod 90 kvinder herunder flere kendte skuespillere.

Heriblandt altså Uma Thurman, der i 2018 fortalte avisen New York Times om en episode på et hotel i London i 1994, hvor Weinstein skubbede hende omkuld og forgreb sig på hende.

Episoden har siden givet hende skyldfølelse, forklarede hun, fordi hun ikke advarede andre kvinder om Weinsteins tilbøjeligheder.

Model-karriere

Den høje, blonde Uma Thurman startede oprindeligt som model allerede som 15-årig. Det var måske ikke den store overraskelse, for både hendes mor og mormor var fotomodeller.

Hun voksede op i Massachusetts i USA med en far, der er fremtrædende buddhist og akademiker, og en svensk-tysk mor, der altså var et kendt ansigt som fotomodel.

Uma Thurman er mor til tre børn. To af dem – Maya og Levon – fik hun med skuespilleren Ethan Hawke, som hun var gift med fra 1998 til 2005.

Siden fik hun som 42-årig datteren Luna med den franskfødte bankmand Arpad Busson, som hun siden er blevet skilt fra.

Powered by Labrador CMS