Dansk skuespiller i fornemt selskab: Nomineret til stor TV-pris

Nikolaj Coster-Waldau er nomineret til den fornemme tv-pris Emmy for sin rolle som Jaime Lannister.

Udgivet Opdateret

Den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau er nomineret til den fornemme tv-pris Emmy i kategorien “bedste mandlige birolle” for sin præstation i den amerikanske tv-serie “Game of Thrones”.

Det fremgår af Emmy-akademiets hjemmeside. Ifølge akademiets hjemmeside er Waldau nomineret for første gang.

I “Game of Thrones” spiller Coster-Waldau ridderen Jaime Lannister, der har været en gennemgående karakter i alle syv sæsoner, som hidtil er blevet sendt. Fem andre er nomineret i kategorien, og Coster-Waldau skal blandt andre op imod kollegaen Peter Dinklage, som spiller Tyrion Lannister i “Game of Thrones”.

De andre i kategorien er Mandy Patinkin for “Homeland”, David Harbour for “Stranger Things”, Matt Smith for “The Crown” og Joseph Fiennes for “The Handmaid’s Tale”.

Fantasy for alle pengene

“Game of Thrones” er baseret på fantasy-bogserien “A Song of Fire and Ice” af George R.R. Martin, og i serien, der både byder på drager og levende døde, kæmper ni slægter om kontrol over området Westeros.

Serien er den absolutte højdespringer blandt årets nominerede med 22 nomineringer til årets prisuddeling, hvor den blandt andet er nomineret i kategorien “bedste dramaserie”.

Dermed overgår hitserien konkurrenten “The Handmaid’s Tale”, der sidste år løb med otte priser i dramakategorien. Den har i år modtaget 20 nomineringer – heriblandt også for bedste dramaserie.

“Game of Thrones” var ikke blandt de Emmy-nominerede sidste år, da seriens seneste sæson blev vist om sommeren, hvilket var for sent, til at den kunne nå at komme i betragtning til de fornemme priser.

Flere danske stjerner

Emmy-uddelingen belønner de bedste præstationer inden for tv, i modsætning til Oscar-uddelingen, der fokuserer på de bedste filmpræstationer.

Den finder i år sted 17. september i Los Angeles, Californien, hvor seere vil kunne opleve komikerne Colin Jost og Michael Che som værter for showet.

Foruden Nikolaj Coster-Waldau har Frank Hvam, Pilou Asbæk, Dar Salim og Birgitte Hjorth Sørensen også medvirket i serien.

Blå bog:

Navn: Nikolaj Coster-Waldau.

Alder: 47 år.

Fødested: 27. juli 1970 i Rudkøbing.

Nationalitet: Dansk.

Uddannelse:

1989-1993: Han uddannede sig til skuespiller på Statens Teaterskole. Undervejs læste han et semester på den engelske teaterskole Bristol Old Vic.

Karriere:

* Coster-Waldau har over 50 film og tv-serier på cv’et.

* Hans første rolle var i Thomas Vinterbergs komedie “Slaget på tasken” (1993), og dernæst fik han rollen som Martin i Ole Bornedals gyser “Nattevagten” (1994).

* Han flyttede til England i håb om et internationalt gennembrud. I år 2000, da han spillede en FN-soldat i Åge Rais’ thriller “På fremmed mark”, fik udlandet for alvor får øjnene op for den danske skuespiller.

* Han har blandt andet spillet Gordon i “Black Hawk Down” (2001), John Amsterdam i “New Amsterdam” (2008) og Jaime Lannister i “Game of Thrones” (2011-2017).

Civilstand: Siden 1998 har han været gift med den grønlandske skuespillerinde og sangerinde Nukâka Coster-Waldau. Sammen har de døtrene Philippa fra 2000 og Safina fra 2003.

Priser:

* Han har modtaget Svend Prisen, også kendt som Publikumprisen. Den modtog han i 2015 i kategorien “årets bedste mandlige skuespiller” for sin præstation i filmen “En chance til”.

* Han har været nomineret til blandt andet Robert-prisen, Bodil-prisen og Screen Actors Guild Awards.

* 12. juli 2018 blev det offentliggjort, at han er nomineret til en Emmy i kategorien “bedste mandlige birolle” for sin præstation som Jaime Lannister i tv-serien “Game of Thrones”. Uddelingen finder sted 17. september 2018.

Andet:

* Coster-Waldau er goodwill-ambassadør for FN, hvor han har til opgave at skabe fokus på FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling.

Kilder: IMDb, Det Danske Filminstitut, Danske Film, TV2.

Powered by Labrador CMS