Casper Christensens svigerfar fylder 70

Han har fyldt sendefladen lørdag aften i årtier som tv-vært. Han underholder også de yngre generationer med sin selvironi. Jarl Friis-Mikkelsen fylder 70 år

Tv-vært Jarl Friis-Mikkelsen fylder 70 år onsdag 1. december 2021. (Arkivfoto)
Tv-vært Jarl Friis-Mikkelsen fylder 70 år onsdag 1. december 2021. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

De yngre generationer vil måske især kende ham fra tv-serien "Klovn", hvor han i flere afsnit i de første sæsoner spillede en karikeret udgave af sig selv - en forfængelig kendis ved navn Jarlen.

Men for de lidt ældre vil navnet Jarl Friis-Mikkelsen især vække minder om utallige underholdningsprogrammer på tv lørdag aften.

Jarl Friis-Mikkelsen, der har været et af de største navne i den danske underholdningsbranche igennem mere end fire årtier, fylder 70 år den 1. december.

Hvis de unge undrer sig over udtryk som "yes, det er far", "cut, Elly" og "op på fars hat", der stadig kan undslippe de ældres læber, så er det Jarl Friis-Mikkelsen, der er ophavsmand.

Han var i hvert fald afsenderen af de sproglige guldkorn som hælebar-ejeren Carlo i Walter og Carlo-filmsucceserne i 1980'erne, som Jarl Friis-Mikkelsen sammen med makkeren, den nu afdøde Ole Stephensen, stod bag.

Fra indslag til film

Også udtryk som "surt show" og "voksen og følsom" kan henføres til det makkerskab, som egentlig startede med figurerne "Brødrene Øbberbøv".

Det var ment som et lille morsomt indslag i et underholdningsprogram, men udviklede sig til en landeplage.

Jarl Friis-Mikkelsen er oprindeligt uddannet cand.mag. i dansk og engelsk. Han begyndte at lave radio på P3 i slutningen af 1970'erne.

Men i 1981 fik han debut som tv-vært. Det blev siden til mange tv-produktioner både som vært og idémand op gennem 1980'erne og 1990'erne.

Jarl Friis-Mikkelsen var også underholdningschef i DR 1994-1997. Siden 2009 har han været vært på TV2 og TV2 Charlie.

Flere film-roller

Som skuespiller har han også medvirket i en række komediefilm. Blandt andet i Krumme-filmenene fra starten af 1990'erne, hvor han spiller den godmodige forbryder Ivan.

De senere år har han blandt andet samarbejdet med komikeren Casper Christensen. Først som instruktør på første sæson af serien "Langt Fra Las Vegas".

Siden altså som karakteren Jarlen i hitserien "Klovn", som han dog forlod meget brat, da hans karakter i et afsnit faldt død om i et bowlingcenter.

- Det var morbidt, men jeg havde ikke noget imod det. Jeg synes, sådan noget er sjovt. Men jeg går jo også ind for satire og synes, ting skal gå over grænsen sommetider, men på så elegant en måde, at man kan stå inde for det, hvis det går over grænsen, har han sagt i et interview med Politiken.

Christensens svigerfar

Parløbet med Casper Christensen er også i det private, hvor de to faktisk er kommet i familie. Jarl Friis-Mikkelsens ældste datter, Isabel, er gift med Casper Christensen.

Selv har Jarl Friis-Mikkelsen været gift tre gange. 

Han har Isabel med sin første kone, Jacqueline Friis-Mikkelsen.

I 2009 blev han gift med Susanne Pehrsson og sammen har de fået to piger.

Powered by Labrador CMS