Bodil Jørgensen: -Københavnerne forstår den ikke

Den prisvindende skuespillerinde glæder sig til, at anden sæson af "Minkavlerne" bliver med mere "splatter"

Skuespilleren Bodil Jørgensen er med i anden sæson af ‘Minkavlerne’. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Regeringen slog tilbage i november fast – efter en stærk omdiskuteret beslutning – at alle mink skulle slås ned grundet risiko for coronamutationer.

Myndighederne meldte to måneder efter ud, at alle mink i Danmark nu var blevet aflivet.

Masseaflivningen blev igangsat, lige før optagelserne til anden sæson af TV2 Zulu-satireserien “Minkavlerne” skulle begynde.

Serien blev skabt, længe inden at coronavirusset blev konstateret i Europa.

Bodil Jørgensen, der vender tilbage i rollen som den halvirriterede kromutter Sonja, understreger, at serien på satirisk vis skildrer de små lokalsamfund derude og ikke gør grin med minkavlerne.

– Det kunne lige så godt have handlet om en svineavler, understreger hun.

Vandt Zulu Award

Serien tager udgangspunkt i et lokalt miljø i Nordjylland, hvor der avles mink, og centrerer sig om de personer og situationer, der udspiller sig i et lille samfund.

Den 60-årige skuespillerinde er dog ikke i tvivl om, at serien ikke er noget for alle.

– Jeg tror ikke, det er alle, der synes, det er sjovt. Der er da sikkert nogle københavnere, der synes, det er dumt. Men det er fordi, de ikke har forstået det. Men humor er også en smagssag.

– Og der skal jo være noget for dem ude, hvor der ingen byskilte er. Der er jo så meget københavneri i forvejen, siger Bodil Jørgensen, som selv stammer fra Vejen.

Mange må alligevel have elsket serien, for den vandt en Zulu Award i 2020 for Årets Tv-serie.

Samme aften annoncerede de to manuskriptforfattere Kasper Gross og Jonas Mogensen, som også selv spiller med i serien, at der kommer en anden sæson.

“Det vilde vesten”

Sæson to tager over, hvor første sæson sluttede, og Bodil Jørgensen beskriver fortsættelsen som det vilde vesten.

– Den næste sæson går ud af en tangent og bliver lidt Tarantino-agtig og splatter, siger hun med henvisning til den amerikanske kult-instruktør og fortsætter:

– På den måde har den virkelig fået et nøk opad, og jeg synes, det klæder den.

Den garvede skuespillerinde er blandt andet kendt fra satireserien “Rytteriet” og rollerne Gudrun Fiil i dramaet “Hvidsten Gruppen” og Karen i Lars Von Triers dogmefilm “Idioterne”.

Hun mener, at “Minkavlerne”, som foregår i det nordjyske, har karakterer som mange kan spejle sig i.

– Det er både sjovt og tragikomisk. De oplever ting, som vi alle bliver udsat for i vores liv, selv om vi prøver at undgå det, siger hun og uddyber:

– I de små lokalmiljøer er det måske lidt mere ude i det åbne, at nogle har det skidt. I byen vil man prøve at fylde skrøbelighed og sårbarhed ud med noget, men ude på landet står det helt alene.

Flugten fra Udkantsdanmark

Mange unge tager fra de små samfund, når de eksempelvis skal tage en uddannelse.

Det var ingen undtagelse for Bodil Jørgensen, som voksede op i det sydlige Jylland.

– Da jeg startede på gymnasiet i Kolding, så kiggede jeg mig over skulderen, og tænkte: Hvad fanden er det for et hul, jeg kommer fra? Sådan tror jeg, mange unge har det, siger hun og fortsætter:

– Der er noget smukt ved det lokale, men også noget indespærring. Man bliver lynhurtigt lærerens datter eller hende den rødhårede. Man får hurtigt et stempel, og det er svært at rykke sig fra.

Fra Aarhus til København

Tankerne om det nære lokalmiljø, der ofte er på landet, har dog ændret sig for Bodil Jørgensen med alderen.

Efter at have boet nogle af sine unge år i Aarhus rykkede hun til København og blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1990 og bor stadig på den side af Storebælt.

– Der var mange år, hvor jeg var stærkt på vej væk fra min hjemby, men med årene er jeg blevet mere sentimental og kan godt se det skønne i landet.

– Det kan sagtens være, at jeg flytter langt ud på landet på et tidspunkt, slutter den rødhårede skuespillerinde.

Anden sæson af “Minkavlerne” kan ses på TV2 Zulu og på streamingtjenesten TV2 Play.

Powered by Labrador CMS