Andreas Mogensen: Hvad skal den hedde?

Nu kan du være med til at bestemme navnet på Andreas Mogensens mission

Andreas Mogensen i rumdragt i København den 2. september 2015. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Efter planen skal Andreas Mogensen tilbage i rummet i juli 2023, hvor han skal tilbringe et halvt år på Den Internationale Rumstation, ISS.

Nu kan du være med til at bestemme, hvad missionen skal hedde! 

Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan se en video med Andreas Mogensen, der forklarer, hvad konkurrencen går ud på.

»Min næste mission skal også have et navn, og her håber jeg, I vil hjælpe mig,« siger Andreas Mogensen i en video fra Undervisnings- og Forskningsministeriet, ifølge Videnskab.dk.

'Lad jer inspirere'

Astronauten samarbejder nemlig med ministeriet om en konkurrence, der skal finde det bedste navn til danskerens rummission.

»Lad jer inspirere! Der er ikke nogen specielle retningslinjer, men det skal være et navn, der symboliserer den udforskning, vi astronauter er på, når vi rejser ud i rummet,« siger Andreas Mogensen.

Ud fra navnet vil der blive designet et logo, som kommer til at pryde Mogensens rumdragt.

Astronauten skal - udover at vedligeholde rumstationen - også lave forskning og teknologi-test. Og der bliver også tid til dansk forskning.

Klimaforandringer

En 3D-printer fra DTU Space skal han bruge til at teste, om de ting, der bliver bygget i vægtløs tilstand, er bedre end dem, der bygges på Jorden. 

Er det tilfældet, kan det love godt for fremtidige rum-eventyr.

Særligt vigtigt for Andreas Mogensen er, at missionen kommer til at beskæftige sig med, hvordan rummet og rumstationen kan bruges til at modarbejde klimaforandringerne her på Jorden, skriver Videnskab.dk.

Og så bliver Andreas Mogensen også den første udlænding, der flyver et amerikansk rumskib, når SpaceXs Dragon-Crew fragter de fire astronauter til Den Internationale Rumstation med Andreas Mogensen bag roret som andenpilot.

KRAV TIL NAVNET

Der er få krav til det nye navn:

1. Det skal være inspireret af Andreas Mogensens mission

2. Det må ikke være et personnavn, medmindre det er en mytisk figur eller har symbolsk betydning

3. Det skal være kort

4. Det skal give mening internationalt

Kilde: Videnskab.dk

Men astro-fans bestemte faktisk også navnet på Andreas Mogensens første mission, skriver Videnskab.dk.

Tilbage i 2015, da danskeren sidst var i rummet, fik den 10 dage lange mission navnet Iriss. Forslaget blev valgt på baggrund af 750 idéer fra hele Europa. 

Iriss er et ordspil på regnbuehinden i øjet (iris), den græske gudinde Iris, der var bindeled mellem Jorden og rummet, samt rumstationens navn, ISS.

Du skal sammen med dit forslag sende en forklaring på maksimalt en side, hvor du fortæller, hvorfor netop dit forslag er det rigtige til missionen. 

Det skal du gøre

Skriv samtidig dit fulde navn, adresse, email og telefonnummer.

Dit forslag skal sendes til forskningsministeriet senest den 15. maj 2022.

Vinderen modtager to billetter til komponisten Ilan Eshkeri’s koncert Space Station Earth den 17. august 2022, hvor Andreas Mogensen vil offentliggøre navnet på sin mission.

Ilan Eshkeri har blandt andet lavet musikken til nogle af David Attenboroughs smukke dokumentarserier om livet på Jorden.

»Jeg håber, I vil deltage, og jeg håber, jeg vil læse en masse spændende forslag til missionens navn,« siger en smilende Andreas Mogensen afsluttende i videoen.

Powered by Labrador CMS