Anders Matthesen som førsteelsker

Multiartisten Anders Matthesen har hovedrollen i Danmarks første Netflix-produktion, feel good-dramaet "Toscana"

Udgivet Opdateret

Hvad er det krydderi, der får en til at kaste sig frådende over livet?

Det er omdrejningspunktet i det nye feel good-drama "Toscana", der får premiere direkte på Netflix den 18. maj - som den første danske film nogensinde.

- Jeg er ikke så bange for, om det skulle blive morsomt, for det har jeg virkelig prøvet på, at det ikke skal være, siger Anders Matthesen.

- Men jeg er superspændt på, om det kan gå, at en komiker spiller førsteelsker.

Portrætterer gourmetkokken Theo

I "Toscana" portrætterer Anders Matthesen gourmetkokken Theo, som nødtvungent må tage til Italien for at sælge sin fars restaurant efter hans død.

Her møder han Sophia, en af de ansatte, som vender op og ned på hans måde at anskue verden på - både kulinarisk og i kærligheden - og som en anden Lady og Vagabonden begynder de lige så stille at nærme sig hinanden.

Første rolle siden Bodil-statuette 

Rollen er Anders Matthesens første, siden han modtog en Bodil-statuette for Bedste Mandlige Hovedrolle for sine mange stemmepræstationer i "Ternet Ninja 2", som han også selv har skrevet, produceret og instrueret.

Han har oftest hænderne helt nede i det, han kaster sig over.

Men i "Toscana" skulle han afgive alt til instruktør Mehdi Avaz.

- Hver morgen vågnede jeg med lidt uro i dunken og tænkte: "Shit, nu skal vi lave det her - jeg håber fandeme, det bliver godt. Jeg skal i øvrigt græde, blive smidt i en swimmingpool og snave med en fremmed dame".

- Men det er virkelig også spændende at prøve ikke at have nogen kontrol. Det er faktisk eventyrligt, siger den 46-årige multikunstner.

Det er rart

Efter at have lavet sit seneste show, det storslåede 25-års jubilæumsshow, som havde krævet mange kræfter at eksekvere, nød han at lade en anden tage teten.

- Det er rart. Især når det er en som Mehdi, der har så sikker en smag og ved, hvad han vil have i kassen, siger Anders Matthesen.

- På et tidspunkt kom jeg i tvivl, om det blev lige lidt for tykt i fløden, og så svarede Mehdi: "Jeg elsker tyk fløde - jeg er fra Iran. Det må godt være med den brede pensel".

Rutinerede kræfter

Anders Matthesen havde rutinerede kræfter at læne sig op ad i "Toscana".

Foruden de erfarne italienske skuespillere bestod den danske del af castet blandt andre af Lærke Winther, Sebastian Jessen og ikke mindst af Ghita Nørby, som spiller hans mor i filmen.

- Det var en drøm - og også nervepirrende. Jeg tænkte: Nu må jeg virkelig tage mig sammen. Men lige så snart der bliver sagt "værsgo", er hun simpelthen så elskelig, fortæller Anders Matthesen.

- Hun lagde sit hoved på min skulder, og det gik bare øjeblikkeligt ind og gjorde, at jeg tænkte: "Der står min mor jo!" Hun var fantastisk at spille sammen med og et dejligt bekendtskab, og vi har da holdt kontakten siden.

Endnu en markering

"Toscana" er endnu en markering af den retning, talentet har taget Anders Matthesen. Han har længe været sulten efter mere skuespil. Men ønsket skal ikke indfris for enhver pris.

- Mange af de roller, jeg er blevet tilbudt - ikke dem alle - har haft noget komisk over sig - sweaterroller kalder jeg dem - morens nye kæreste, den hyggelige flyttemand eller den sjove vikar. Det har jeg været meget påpasselig med ikke at kaste mig ud i, siger Anders Matthesen.

- Jeg bliver tit inviteret med i noget, der er lidt sjovt. Men det der båt-båt-komik har næsten altid det til fælles, at rigtig sjovt er det ikke. Jeg venter med komedien til den dag, jeg kan skrive min egen igen, som jeg prøvede med "Sorte kugler".

Anders Matthesen
Anders Matthesen

Den lyssky forretningsmand, han i øvrigt blev rost for i den seneste Afdeling Q-thriller, "Marco effekten", kunne der læses en flig af noget tragikomisk ind i. Når han blev konfronteret med sin sorte samvittighed, måtte han løsne slipseknuden og spurte ud på det nærmest toilet for at finde noget papir og duppe sin glinsende pande.

Ikke helt ulig ham selv

"Toscana" er den første rolle, hvor Anders Matthesen spiller en ganske almindelig mand - ikke helt ulig ham selv.

- Der er intet at gemme sig bag her. Det er der, det kommer så tæt på, at man nærmest ikke skal spille. Det bliver pludselig meget mere nøgent og ærligt. Man skal være mere sig selv og give et bud på de følelser, Theo går igennem, siger Anders Matthesen og fortsætter:

- Hvis Mehdi har sagt: "Theo er lidt vred på det hele og på sin far", så har jeg prøvet at tage nogle af de gange, man selv har været lidt forsmået, følt sig lidt overset eller svigtet.

- Jeg har set nogle af scenerne og heldigvis åndet lettet op og tænkt: Det er sgu da okay – det kan jeg godt være bekendt.

Powered by Labrador CMS