50 meter lang lagkage: Legoland fylder halvt århundrede

Torsdag fejrede Legoland 50 år som legepark. Og det er gået stærkt. Der er planer om i alt 20 Legoland-parker på verdensplan.

Udgivet Opdateret

En tydelig glad og stolt ejer Kjeld Kirk Christiansen var torsdag med til at fejre, at Legoland fylder 50 år. Og det blev gjort med stil.

Med både Legoland-garden, prinsesse og en 50 meter lang lagkage til parkens gæster.

I begyndelsen af 1960’erne havde LEGO-produkterne så stor succes, at over 20.000 gæster årligt besøgte fabrikken i Billund. De mange gæster på fabrikken lagde grundstenen til den første Legoland-park, som åbnede i Billund med 625.000 gæster det første år, og her 50 år senere er der otte Legoland-parker verden over, som samlet har mere end 15 millioner gæster om året.

– Planerne udviklede sig med tiden, og da LEGO Gruppen åbnede Legoland Billund i 1968, forventede man, at 300.000 gæster ville lægge vejen forbi. Det blev anset for meget optimistisk, og det skulle også vise sig at blive meget langt fra realiteten. Allerede efter et par måneder var målet nået, og inden sæsonen var slut den 30. oktober, havde 625.000 gæster besøgt parken, fortæller Legoland-direktør, Christian Woller.

Løse et problem på fabrikken

I begyndelsen skulle Legoland først og fremmest løse et problem på fabrikken. Mere end 20.000 gæster besøgte årligt den succesfulde virksomhed, og de var specielt interesserede i at se de mange, flotte LEGO modeller, man kunne opleve på fabrikken. Derfra opstod ideen til at lave en udstilling af LEGO modeller et andet sted end på selve fabrikken.

– Miniland var hele omdrejningspunktet i den originale plan for Legoland, og vi ser det stadig som hjertet i Legoland. Det er der, vi er fuldstændig unikke i forhold til andre forlystelsesparker, og det er fascinerende at se, hvordan vores gæster kan gå i timevis og se på de mange forskellige modeller, der er i Miniland, siger Christian Woller.

Men selvom det først var planen, at et ældre ægtepar kunne servicere gæsterne alene, så blev det også langt fra det endelige resultat. Trafikskolen og LEGO Toget var også med helt fra starten, og indianerlejren, hvor børn og voksne også den dag i dag kommer og bager snobrød, var også en del af parken i 1968.

– Legoland udviklede sig rigtig meget i parkens første år. Allerede i den anden sæson var der nye ting på programmet, da Indianerlejren blev udvidet med Ponyridning, og der kom flere nye udstillinger i Miniland. I 1971 kom to af nutidens gæstefavoritter således allerede til, da Minibådene og Kålormen blev introduceret, siger Christian Woller.

Mange nye parker

Legoland blev hurtigt en succes, og der blev kigget på flere muligheder for at lave Legoland parker andre steder i verden.

– I 1996 åbnede Legoland Windsor i England og blev den anden Legoland park i familien skarpt efterfulgt af Legoland Californien i USA, som åbnede tre år senere. Sidenhen er de fem øvrige parker kommet til, og i 2020 åbner den 9. Legoland park i New York, siger Christian Woller.

Legoland vurderer, at der på sigt vil være mulighed for at have 20 Legoland parker på verdensplan.

Powered by Labrador CMS