- Jeg var ung og naiv

Den tidligere cykelrytter Jan Ullrich, der vandt Tour de France i 1997, fylder 50 år 2. december. Han har erkendt at have brugt doping i det meste af karrieren

Udgivet Opdateret

Da Bjarne Riis vandt Tour de France i 1996, blev holdkammeraten og debutanten Jan Ullrich nummer to.

Mange pegede på Ullrich som en kommende vinder, og det tyske stortalent vandt Touren året efter.

Ullrich, som lørdag 2. december fylder 50 år, har siden - ligesom Riis - indrømmet brug af doping i store dele af karrieren.

- Ung og naiv

Det gjorde Ullrich første gang i sommeren 2013 og senest i forbindelse med en ny dokumentar om den tyske cykelrytters liv.

- Jeg var ung og naiv og kom ind i et system, der allerede eksisterede. Det blev fremstillet så spiseligt og uundværligt for mig, at jeg besluttede at gøre det.

- Min karriere ville have været forbi, hvis jeg ikke gjorde det. Jeg har aldrig følt mig som en kriminel, forklarede Ullrich.

Jan Ullrich var en af de mest fremtrædende cykelryttere omkring årtusindskiftet, men tyskeren spolerede sin egen karriere med brug af doping.

En skygge over hans resultater

Doping lagde allerede inden indrømmelserne en skygge over Ullrichs store resultater på cyklen, som han især hentede omkring årtusindskiftet for Telekom og T-Mobile.

Cykelrytteren fra DDR blev nummer to i sit første Tour de France, mindre end to minutter efter Riis. Det var i 1996. Året efter vandt han selv.

Det blev indledningen til en Tour-epoke, som ud over sejren i 1997 gav Ullrich hele fem andenpladser. Det blev også til syv etapesejre i Touren.

Så kom Armstrong

Omvendt kan man sige, at Armstrong kom til og stjal det meste af hæderen i Touren, netop som Ullrich havde fået sit internationale gennembrud.

Blandt få ryttere i Touren var Ullrich en af dem, der for alvor kunne true Armstrong, som blev knaldet for doping flere år senere og fik frataget sine syv Tour-sejre.

Ullrich var samtidig en mand, der havde sine problemer at slås med ved siden af kampene med texaneren.

Kapløb om at blive klar

Hans indstilling haltede, og i vinterperioden blev han for tyk for en cykelrytter. Derfor endte Ullrich altid i et kapløb med tiden for at blive klar til Touren.

Ullrich, som blev kaldt århundredetalentet, endte som nummer to efter Marco Pantani i 1998 og nummer to efter Armstrong i 2000, 2001 og 2003.

Mistede kørekort

Sager uden for cyklingen fyldte også meget for Ullrich, der i foråret 2002 mistede sit kørekort på grund af spritkørsel. I juni samme år blev han taget med amfetamin i blodet og fik seks måneders karantæne.

Stoffet havde han taget i forbindelse med en fest, og Ullrich angav senere sit nederlag til Armstrong i 2001 som årsag til, at han var havnet i en depression.

Han blev derudover nummer fire i Tour de France i 2004.

Slettet fra rekordliste

Tredjepladsen i 2005 var et af de resultater, som siden blev slettet fra Ullrichs rekordliste som følge af hans involvering i den store Puerto-sag fra Madrid, hvor tyskeren var kunde hos dopinglægen Eufemiano Fuentes.

BJARNE RIIS

Bjarne Lykkegård Riis (født 3. april 1964 i Herning) er tidligere dansk cykelrytter og vinder af Tour de France 1996.Han er tidligere ejer af det succesrige danske cykelhold, der gik under sponsornavne som Team CSC-Tiscali, Team Saxobank m.fl., senest som Team Tinkoff gennem selskabet Riis Cycling A/S. Selskabet Riis Cycling A/S blev i december 2013 solgt til den russiske rigmand Oleg Tinkoff. I juni 2016 overtog Riis sponsoratet af det danske kontinentalhold Team Trefor sammen med Lars Seier Christensen. Samme dag fik holdet navnet Team Virtu Pro-Veloconcept. Den 25. maj 2007 afholdt Bjarne Riis et pressemøde, hvor han erkendte, at han bl.a. havde brugt det præstationsfremmende dopingmiddel epo i perioden 1993-1998.

I lighed med en lang række andre ryttere blev han trukket ud af Touren kort før starten i 2006 på grund af netop Operacion Puerto.

Ullrich blev tvunget til at stoppe sin cykelkarriere, efter at han blev fældet i dopingsagen, og siden gik meget skævt for klatreren fra Rostock.

Stofmisbrug

Nedturene førte til spiritus- og stofmisbrug og en dom for overfald på en prostitueret, inden det kulminerede med et indbrud og klammerier hos hans nabo, skuespilleren Til Schweigers, på Mallorca i 2018.

Ullrich er i dag ude af cykelsporten og har fået det bedre. Han er gift med Sara og bor lige nu på Mallorca i Spanien med sønnerne Max, Benno og Toni. Han er også far til datteren Sarah Maria, der bor med sin mor i Schweiz.

Powered by Labrador CMS