Vintertid: Sådan ved du om uret stilles frem eller tilbage

Natten til søndag går vi over til vintertid. Men skal uret stilles frem eller tilbage? Få svaret her!

Udgivet Opdateret

For de fleste danskere betyder overgangen til vintertid natten til søndag mulighed for helt legitimt at få en time længere på øjet.

Sommertid blev første gang indført af Østrig og Tyskland tilbage i 1916 for at spare energi og dermed olie, som var knap på grund af Første Verdenskrig.

En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år.

Sommertiden kom igen under Anden Verdenskrig, men blev først permanent i Danmark i 1980.

Fælles standard i EU

Vintertid eller “normaltid” starter efter EU-Kommissionens bestemmelser altid den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts, hvor vi skifter til sommertid.

Standarderne blev indført i 1996, så sommertiden er den samme i alle EU-lande. Omkring 70 lande verden over har indført ordningen.

En huskeregel om hvorvidt uret skal frem eller tilbage er enkel. Ved sommertid skal havemøblerne sættes frem.

Og når vi går over til vintertid skal havemøblerne stilles ind. Altså uret skal stilles en time tilbage.

Derfor skal du stille på uret natten til søndag

* Vi skal stille uret en time tilbage i nat for at komme tilbage til normaltid. Det vil sige, at tiden i løbet af sommermånederne – kaldet sommertid – er en time forskudt i forhold til den normale tid, mens den i vintermånederne vender tilbage til normaltid.

* Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00.

* Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948.

* I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

* Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal EU-Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertidens start og slut for de kommende fem år.

* Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

* Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen.

Kilder: Den Store Danske og Eur-lex.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS