Jeg har slået et kraftspring i mit liv

Skuespilleren Bodil Jørgensen er benovet over at være en del af finalesæsonen af Lars von Triers kultklassiker "Riget"

Udgivet Opdateret

- Riget er slet ikke rask, gisper Karen i skikkelse af Bodil Jørgensen i søvne og vrider sig i den seng, hun har fikseret sig selv til.

Stærkt påvirket af de første sæsoner af Lars von Triers kultklassiker "Riget" søger hun svar på en række uafklarede spørgsmål og lader sig indlægge på neurokirurgisk afdeling.

Den metaagtige indledning kickstarter den længe ventede finalesæson af "Riget", der med undertitlen "Exodus" netop nu kan ses på streamingtjenesten Viaplay.

Triers masterplan

- Jeg var meget benovet over, hvordan det hænger sammen det hele. Det må jeg sige, lyder det fra Bodil Jørgensen.

- Det er ikke noget, man ser så tit mere. At samle en 30 år gammel tråd op og få den til at leve igen. Lars er jo forholdsvis genial. Jeg har slået et kraftspring i mit liv - da jeg var yngre. Der var jeg bare så stolt bagefter. På samme måde er jeg stolt af Lars, siger den 61-årige skuespillerinde.

- Det er sikkert ikke dem, der ser 'Badehotellet', også ser 'Riget'. Men det håber jeg da, lyder det fra Bodil Jørgensen, der medvirker i begge seriesucceser. (PR-foto).
- Det er sikkert ikke dem, der ser "Badehotellet", også ser "Riget". Men det håber jeg da, lyder det fra Bodil Jørgensen, der medvirker i begge seriesucceser. (PR-foto).

I rollen som søvngængeren Karen fortsætter hun i fru Drusses fodspor.

Kirsten Rolffes spillede den spiritistiske hypokonder i de første sæsoner af "Riget", som havde premiere i henholdsvis 1994 og 1997.

Det var Lars von Triers masterplan, at "Riget" skulle fortælles over en trilogi. 

Men da flere af seriens bærende navne - herunder førnævnte Kirsten Rolffes - gik bort, blev værket skrinlagt. Indtil nu. 25 år efter.

Bodil Jørgensen er ny i "Riget"-regi, men et velkendt ansigt i Lars von Triers-univers.

Hun havde hovedrollen i instruktørens dogmedrama "Idioterne" fra 1998. En rolle, der indbragte hende flere fornemme filmpriser.

Mens Bodil Jørgensen og Nicolas Bro (i midten, red.) er nye i 'Riget'-regi, har Søren Pilmark været med siden seriens første afsnit tilbage i 1994. Her forenes de tre i en scene i 'Riget Exodus'. (PR-foto).
Mens Bodil Jørgensen og Nicolas Bro (i midten, red.) er nye i "Riget"-regi, har Søren Pilmark været med siden seriens første afsnit tilbage i 1994. Her forenes de tre i en scene i "Riget Exodus". (PR-foto).

Her hed hendes karakter også Karen, og for Bodil Jørgensen er der en forbindelse mellem de to.

- Hun har en slåbrok med små blå elefanter på i hele "Riget". Karen fra "Idioterne" har mistet et spædbarn, og jeg forestiller mig, at stoffet var det, hun købte til at sy gardiner til det barneværelse, hun aldrig fik lavet.

- Det har hængt sådan sammen for mig, og til det har Lars sagt: "Det kan vi da godt sige". Han er cool til det sidste, lyder det fra Bodil Jørgensen.

En ledig etage

"Riget" er indspillet på, ja, Rigshospitalet modsat de første to sæsoner, som blev indspillet i et studie.

Holdet fik en ledig etage, og det var en livsbekræftende kulisse, fortæller Bodil Jørgensen.

LARS VON TRIER

Lars von Trier (født 30. april 1956 i København som Lars Trier) er en dansk filminstruktør.

Filminstruktøren Lars von Trier er søn af Inger Trier, født Høst (1915-1989), og bærer navnet Trier, men fik på moderens dødsleje i 1989 at vide, at hans far, kontorchef Ulf Trier (1907-1976) ikke var hans biologiske far. 

Det var embedsmanden og modstandsmanden Fritz Michael Hartmann (1909-2000), der var kontorchef i Socialministeriet, og som tilhørte Hartmann-slægten. 

Trier fik dog aldrig noget hjerteligt forhold til sin "nye" far, der ikke ville kendes ved Lars.

Adelsprædikatet von opstod som en morsomhed på filmskolen. 

Triers medstuderende Tómas Gislason fortalte i DR2s temaudsendelse 12. juni 2007, at en lærer, Gert Fredholm, under en heftig diskussion med Trier kaldte ham "von" for at karakterisere ham som aristokratisk i sit filmsyn. 

I sin afgangsfilms rulletekster brugte Trier drillende dette von, som er blevet hængende.

Lars von Trier gik på instruktørlinjen på Den Danske Filmskole fra 1979-83.

Hans film har fra begyndelsen båret præg af eksperimenteren med mediet. Allerede i sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, Befrielsesbilleder tog han fat på det hypnotiserende udtryk i sin filmæstetik, som siden er blevet videreført i både hans Europa-trilogi og i tv-serien Riget.

Han er kendt for – sammen med Thomas Vinterberg, Kristian Levring og Søren Kragh-Jacobsen – at have udviklet dogmebevægelsen, Dogme95.

Ved den årlige internationale filmfestival i Cannes, hvortil de fleste af von Triers spillefilm er blevet udvalgt, har han vundet juryens førstepris for Breaking the Waves. I 2000 vandt han endelig den eftertragtede Gyldne Palme for filmen Dancer in the Dark.

I 2009 vandt von Trier Nordisk Råds Filmpris for Antichrist. Han er Ridder af Dannebrog.

Kilde: Wikipedia

- Jeg har født min datter der. Og jeg har siddet ved mange dødslejer der. Det er en spejling af vores samfund, som rammer livet og døden ind.

- Samtidig er det en knivsæg, vi går på - er vi raske, eller er vi syge? Vi vil nok helst være uden for Riget - og blive ved med at se unge ud, siger hun.

Sammensurium af gys

"Riget" er et genremæssigt sammensurium af gys og gru og samfundsrevsende satire.

Lægevidenskaben har sin daglige kamp med sig selv, med svenskerne og det overnaturlige og uforklarlige, og under indspilningerne af de foregående sæsoner berettede flere på produktionen om uforklarlige hændelser.

- Jeg har meget nemt ved at forestille mig ting. Og det er jo meget godt som skuespiller. På teaterskolen kan jeg huske, at der altid var nogle, der troede, jeg var på stoffer. Men jeg har aldrig set et spøgelse, siger Bodil Jørgensen og tilføjer:

- Men der er noget, som er kollektivt bevidst. Noget, vi alle kan fange, om vi vil det eller ej, og det handler om livet og døden. For hvor farer alt den ånd hen?

"Riget Exodus" kan ses på streamingtjenesten Viaplay. Serien får senere premiere på DR.

Powered by Labrador CMS