Viggo Mortensen: -Vær ærlig overfor børnene

I filmen "Captain Fantastic" er Viggo Mortensen hudløst ærlig som far. Børn fortjener, at vi fortæller dem sandheden, mener skuespilleren.

– Jeg har altid haft en god dialog med min egen søn, og jeg har altid selv vægtet ærlighed meget højt, fortæller Viggo Mortensen. Foto: Nils Meilvang/Scanpix (Arkvifoto)
Udgivet Opdateret

Det er ikke altid nemt at være forælder. Opdrager man dem rigtigt? Sætter man nok grænser? Sætter man for mange? Det er spørgsmål, de fleste, der har fået børn, vil kunne nikke genkendende til.

I filmen “Captain Fantastic” spiller dansk/amerikanske Viggo Mortensen faren Ben, der bor dybt inde i skoven med sine seks børn, langt fra civilisationen og fra det, de fleste af os kender som hverdag.

Her lærer børnene at overleve, og selv de små bliver behandlet som ligeværdige voksne. De lærer, at de må slagte dyr, hvis de vil have mad på bordet, og der bliver snakket åbent om emner, som selv voksne kan have svært ved at tage hul på.

Det ærlige forhold, Ben har til sine børn, mener Viggo Mortensen, der selv er far til sønnen Henry på 28 år, at man på mange måder godt kan lade sig inspirere af.

– Jeg har altid haft en god dialog med min egen søn, og jeg har altid selv vægtet ærlighed meget højt, fortæller Viggo Mortensen til Ritzau Fokus.

– Jeg har ikke været fuldstændig brutalt ærlig overfor ham, som Ben er overfor børnene i filmen, men jeg synes langt henad vejen, at man skal være ærlig om mange ting, som sex og sygdom og døden for eksempel, siger han.

Er man ikke ærlig, kan det nemlig skabe svære situationer for børnene. Det oplevede skuespilleren selv, da han var lille, og havde dannet sig et ret voldsomt billede af, hvad der skete, hvis man brækkede en ben eller en arm.

– Jeg troede, det var ligesom, når man har spist kylling, og man kaster benene i en bunke. Sådan forestillede jeg mig, at man gjorde med folks lemmer, når de brækkede dem, fortæller skuespilleren.

Da han var syv år gammel brækkede han i en fodboldkamp benet for første gang, og han troede derfor, at hans ben skulle sættes af.

– Jeg sad og holdt om min fod, der bare sad helt forkert, og jeg spurgte min far, hvad der nu ville ske. Han forklarede, at de ville sætte benet sammen, og så ville det blive godt igen.

– Jeg kiggede på ham og spurgte i alvor, om jeg fik lov at beholde benet, for jeg havde et helt andet billede i hovedet. Man får nogle underlige ideer, når man er barn, hvis man ikke taler med de voksne om tingene, siger skuespilleren, der har en dansk far og stadig har familie i Danmark.

Efter sin rolle som Aragorn i “Ringenes Herre” har han fået læssevis af tilbud. Alligevel er Viggo Mortensen ret kræsen, når han vælger, hvilke film, han gerne vil være med i, fortæller han.

– Først læser jeg manuskriptet og tænker over, om det er en historie, jeg synes om, og om den er anderledes end andre film, der er lavet før. Skuffer den til sidst? Eller holder den hele vejen? Jeg kunne virkelig godt lide min karakter i denne her film. Man skulle være dum for ikke at se, at det er en fantastisk rolle, siger han.

“Captain Fantastic” har premiere den 4. august.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS