Youssef Wayne Hvidtfeldt: Fra Batman til fængselsbetjent

Skuespilleren Youssef Wayne Hvidtfeldt har kastet sig ud i DR's nye store dramasatsning, 'Huset' - og der er premiere på DRTV og DR1 den 1. og 3. september.

Youssef Wayne Hvidtfeldt blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2014. Selv om det 35-årige talent næste år kan markere tiårsjubilæum, står han nu i sin første og største dramatiske rolle i bedste sendetid. (Arkivfoto).
Udgivet

Skuespilleren Youssef Wayne Hvidtfeldt sad i flyveren på vej til Nice, nervøs og spændt. Ikke over selve flyveturen, men tanken om, hvad der ventede, når han landede på den franske Riviera.

DR's nye store dramasatsning, "Huset", som han har en af de bærende roller i, var i foråret udtaget til den internationale seriefestival i Cannes, hvor serien både havde verdenspremiere - længe inden den danske - og var med i hovedkonkurrencen.

DR's søndagsdramaer har tidligere vakt stor international opmærksomhed og anerkendelse, så det velansete amerikanske kulturmedie Variety var interesseret i public service-stationens nyeste satsning.

- Jeg brugte hele flyveturen til Cannes på at sidde og snakke med Sofie Gråbøl om, hvordan man gør. Hun sagde bare: "Tag det oppefra og ned", siger Youssef Wayne Hvidtfeldt med et smil.

- Det er en vild oplevelse. Jeg prøver alle ting på ny for første gang. Med denne her serie oplever jeg en masse nye ting, jeg aldrig har prøvet før - jeg har heller ikke prøvet det her før, siger den fremadstormende skuespiller.

Fire fængselsbetjente

Youssef Wayne Hvidtfeldt henviser til den pressedag, hvor han er med til at præsentere "Huset" forud for den danske premiere på DRTV den 1. september og DR1 den 3. september i det nedlagte Vridsløselille Fængsel i Albertslund, som også dannede rammen om optagelserne.

Serien centrerer sig om fire fængselsbetjente - spillet af Youssef Wayne Hvidtfeldt, Charlotte Fich, David Dencik og førnævnte Sofie Gråbøl - som har tre måneder til at få bugt med den dårlige omtale, hierarkiet og handlen med stoffer, der dominerer blandt fangerne.

Uddannet i 2014

Youssef Wayne Hvidtfeldt blev uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2014. Selv om det 35-årige talent næste år kan markere tiårsjubilæum, står han nu sin første og største dramatiske rolle i bedste sendetid som den fåmælte og skulende fængselsbetjent Sammi.

- Det har været en drøm for mig i mange år at få lov til at lave det her, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt og fortsætter:

- Jeg kan også godt mærke det - nu er jeg 35 år, så jeg synes også, det er det helt rigtige tidspunkt. Jeg er meget heldig at kunne lave det her.

En hel del forberedelse

Det har krævet en hel del forberedelse for skuespilleren at iføre sig uniformen og besidde autoriteten for at indtage rollen troværdigt, og det var den første udfordring, han skulle løse.

- Jeg har måske haft en selvopfattelse af, at jeg ikke er så stor og bred: "Jeg er sådan en tynd rad. Jeg kan da ikke stå op imod sådan et kæmpe brød", så jeg tænkte: "Hvordan kan jeg få det til at fungere?", fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt.

Han allierede sig derfor med en træner, en dygtig bodybuilder, fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt, som piskede ham igennem et intenst program.

- Jeg har virkelig gjort meget for at kunne træne op, for jeg havde meget kort tid til det. Jeg trænede og spiste kylling og ris. Der var ingen sjov og ballade i de måneder der, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt.

Kiggede mig selv i spejlet

Ud over det fysiske hjalp træningen også Youssef Wayne Hvidtfeldt til at komme åndeligt ind i rollen som Sammi.

- Når jeg ikke kunne tage flere øvelser af den træning, jeg var i gang med, kiggede jeg mig selv i spejlet og tog på en måde en maske af Sammi på, fortæller Youssef Wayne Hvidtfeldt.

- Det gjorde, at jeg kunne tage de ekstra set. Der kom et andet mindset - meget interessant, bemærker han.

Kigger man på film og tv-serier, hvor der står Youssef Wayne Hvidtfeldt på rollelisten, finder man blandt andet "Borgen - riget, magten og æren", ungdomsserien "Yes No Maybe" og den romantiske komedieserie "Hånd i hånd".

Det navn, der dukker frem på rulleteksterne, er ikke en konstellation, man ofte ser.

Navnet Youssef fandt hans marokkanske farmor på. Det var kommet til hende en nat i en drøm. Om det er en røverhistorie, ved Youssef Wayne Hvidtfeldt faktisk ikke, men hans forældre nappede navnet.

Halt af hver

Efternavnet Hvidtfeldt har han fra sin mor.

- I mange år var det vigtigt for mig at have de to navne - fra den ene og fra den anden kultur - for at have den dualitet, fordi jeg er halvt marokkaner og halvt dansker, fortæller han.

Wayne derimod kommer fra populærkulturen og er noget, han selv er kommet på, fortæller han med et grin. Wayne er efter Bruce Wayne - manden inden i Batman.

Youssef Wayne Hvidtfeldt

  • Uddannet skuespiller fra Odense Teater i 2014
  • Står sin første dramatiske rolle i DR's søndagsdrama 'Huset'
  • Har to navne fra mor og far samt 'Wayne' fra Batman
  • Har gjort meget forberedelse for at kunne træne op og indtage rollen troværdigt

Betaget af Batman

Skuespilleren er betaget af Batman og ændrede engang sit navn til Youssef Wayne Hvidtfeldt på Facebook.

Det lød sejt.

Men pludselig så han, at han stod krediteret sådan på et teaterprogram.

- Først tænkte jeg: "Ej, hvor fjollet". Men så tænkte jeg: "Det er egentlig meget fedt, for så har jeg noget fra min mor, noget fra min far og noget, der er mit eget på en eller anden måde", fortæller han.

- Så lige pludselig blev det lidt sådan et kunstnernavn, et stage name - eller hvad man kan kalde det. Det blev i hvert fald et navn, jeg kunne bruge til at arbejde med, som ikke var mit private navn. Så nu kører jeg ligesom bare med det, siger Youssef Wayne Hvidtfeldt med et smil.

Næste afsnit af "Huset" kan ses på DRTV fra fredag morgen og sendes på DR1 søndag klokken 20.00.

Powered by Labrador CMS